Son dönemde gıda ve içecek endüstrisinde doğal ve sağlıklı ürün tüketimine eğilim artıyor. Tüketici içeriğini bildiği sağlıklı ürünlere yönelirken, özgün tat ve renk uyumundan da ödün vermek istemiyor. Bu çerçevede sağlıklı atıştırmalıklar önem kazanıyor ve “atıştırmalık” kategorisinde tüketilen zararlı ürünlerin yerini, doğal ürünler alıyor.
Zararlı atıştırmalıklarda öne çıkan cips ve benzeri ürünler, milyonlarca kişi tarafından tercih ediliyor. “Cips yemek yağ içmekten farksız” diyen uzmanlar, cipsin kanserden obeziteye, diyabetten kısırlığa kadar birçok hastalığa neden olabildiğini ifade ederken, ODTÜ akademisyenlerinden Prof. Dr. Ali Esin ve Cem Baltacıoğlu tarafından geliştirilen buluşlar bu soruna etkili bir çözüm sunuyor.
ODTÜ TEKNOKENT’te yer alan ODTÜ Teknoloji Transfer Ofisi (ODTÜ-TTO) tarafından patentlenerek korunan buluşlar, yer elmasından cips ve gevrek üretimini sağlayan yeni bir teknoloji ile ilgili. Yer elması gibi içeriğindeki demir, potasyum, lif, B ve C vitaminleri, inülin ve fosfor gibi mineraller ile sağlık için çok faydalı olan bir sebzenin cips üretiminde kullanılması, cips severleri de mutlu edecek gibi görünüyor.
Geçtiğimiz günlerde; ODTÜ-TTO tarafından İstanbul merkezli Ereğli Agrosan firmasına devredilen buluşlar, yer elmasından cips ve gevrek üretilmesini sağlayacak ve ürünler Avrupa başta olmak üzere çeşitli pazarlara ihraç edilecek. Böylece çok düşük kalorili, kızartmaya ihtiyaç duymayan, diyabet hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği cips ve gevrekler, dünyanın farklı pazarlarında yerini alacak. Akademik bilginin ticari değere dönüşmesi misyonu ile çalışan ve patent ile korunan araştırma sonuçlarının sanayi tarafından kullanılmasını sağlayan ODTÜ TTO, portföyündeki iki buluşun Ereğli Agrosan’a devredilmesi ile, topluma fayda sağlayacak önemli bir işbirliğine de öncülük etmiş oluyor.