Gün içinde onlarca basın bülteni, haber istekleri, klişe metinler geliyor. Bir gün “Business Over Turkish Coffee” kitabı ile ilgili bülten ise apayrı dikkatimi çekti. 3. baskısına gelmiş bu kitap ile ilgili iletişim kurdum ve kitabı okuma şansı buldum.
Nike’ın eski CEMEA CEO’su ve global firmayı bölgede katlarca büyüten Zafer Parlar’ın Kitabın asıl seslendiği birinci kitle İngilizce tarafı itibari ile Türkiye’de çalışan expatlar. Ancak kitabın Türkçe tarafı ise ilk etapta görünmeyen öyle bir yere sesleniyor ki. 2012 de yayımlanan kitap aradan geçen yıllarda daha da önem kazanan startupların da dikkatini çekebilecek türden. Elbette Türkiye’de küreselleşmek isteyen orta ölçekli şirketler ile hasbelkader ihracat yapan büyümeye çalışan KOBİ’lerin de mutlaka not etmesi gereken detaylar var ancak startuplar büyüme ve yatırım alma süreçlerinde yabancılar ile toplantı yapmak, rapor iletmek gibi pek çok detayda nasıl davranmaları gerektiğini öğrenebilir.
Zafer Parlar’ın Hollanda ve İstanbul’daki sekreterlerini kıyasladığı bölüm, İstanbul’daki sekreterin Hollanda’daki sekretere göre daha fazla işi senkron şekilde yapabilmesi, ormanda yürürken Alman ve Amerikalı arkadaşının yaşanan bir olaya yaklaşımı, “patlıcan” örneği gibi yaşanmış örnekler okuma keyfini artırıyor. İlişki kurulamayan bir yerel firma ile iletişimin başlangıcı cenaze olabiliyor. Birçok ilginç detaya denk geldim.
Zafer Parlar’ın önemle öne çıkardığı hususlar ise şöyle özetlenebilir:
– Duygusal eğilimli Türk iş kültürü küresel şirketlere oldukça uygun.
– Türk iş kültüründe yabancıya olan ilgi yine yabancılardan aynı şekilde önemle bekleniyor.
– Türkiye’de yerleşik duygu yoğun iş kültürü hayatlara dokunmayı da isterken Batı / Kuzey kültüründe iletişim ağırlıkla sadece işle sınırlı.
– Toplantıya geç kalmak, toplantıda iletişim davranış biçimleri Türk iş kültürünün farkını ortaya koyuyor.
http://www.businesscultureinturkey.com/