“Gençler tarafından, gençler için” felsefesiyle çalışan Yenibirlider Derneği’nin YBL21 programı kapsamında seçilen 19 başarılı lider adayı genç, 12 Aralık 2016 günü düzenlenen etkinlikte çekilen kurayla iş dünyasının 19 lideriyle eşleşti. Etkinlik kapsamında YBL21 programının liderleri arasında bulunan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, Intel Türkiye CEO’su Burak Aydın, Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Garih, Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen’in katılımıyla “21 Olsaydım” konulu bir panel düzenlendi.
Türkiye’nin gelecek nesil liderlerinden oluşan üyelerinin desteği ve tecrübeli danışma kurulunun rehberliğinde çalışmalarını sürdüren Yenibirlider Derneği, ilkini bu yıl başlattığı YBL21 programı kapsamında, başarılı üniversite öğrencilerinin, kendilerini keşfetmelerini ve değişime öncülük edecek nitelikte birer kariyer inşa etmelerini hedefliyor. İlk yılında 58 ilde bulunan 123 üniversiteden 3.000’in üzerinde başvuru alan YBL21 programı, başarılı üniversite öğrencilerine geleceğin liderlik ekolünün bir parçası olma fırsatı sunuyor.
12 Aralık 2016 Pazartesi günü, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Büyük Toplantı Salonu’nda kura çekimiyle genç lider adayları ve liderlerin eşleşmesi gerçekleşirken, aynı gün yine program liderlerinden bazılarının katılımıyla ve Capital Dergisi Yayın Direktörü Rauf Ateş’in yönetiminde, “21 Olsaydım” konulu bir panel de düzenlendi. Günümüz şartlarında 21 yaşında olmaları durumunda yaşamlarında hangi adımları atacaklarını değerlendiren ve Yenibirlider Derneği gibi liderlik ekosistemine katkıda bulunan paydaşları tartışan panelistler, gençlerden gelen soruları da yanıtladı.
21 Olsaydım Paneli çerçevesinde söz alan panelistler şöyle konuştu:
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes 21 yaşında olsaydım panelinde gençlere tavsiyelerde bulundu. Symes: ”Benim gençlere en önemli tavsiyem, kendi kararlarını kendilerinin vermeleridir. Seçimlerini kendileri yapar, istekleri konusunda kendilerine yeterince güvenirlerse, toplumsal baskıların üzerlerinde yaratacağı negatif etkileri engellemiş olurlar. Gençler hayallerine sınır koymadan, geleceğin mesleği ne olabilir diye düşünmeli ve kararlarını bu yönde şekillendirmeliler. Bu noktada ailelerin çocuklarının ne yapmak istediğini dinleyerek, onlara gerekli ortamı sağlamaları büyük önem taşıyor. Ben kendi ailemde son derece rahat ve destekleyici bir ortamda büyüdüm ancak üniversiteye gittiğimde çevremdeki diğer genç kadınların ne tip sosyal baskılarla karşı karşıya kaldıklarına bizzat şahit oldum. Gençlerin, çocuk değil, birer birey olarak görüldükleri bir ortamda büyümelerinin onlara en büyük hediye olduğunu düşünüyorum. Bunun yanı sıra gençlere kendi ilgi alanlarının dışında farklı konularda da araştırma yapmalarını ve farklı sosyal ortamlarda bulunmalarını tavsiye ediyorum. İlgi alanları ne kadar geniş olursa, kişisel gelişimleri de o kadar zenginleşecektir.” dedi.
Intel Türkiye CEO’su Burak Aydın: “Bugün 21 yaşında olsaydım işe kendimi tanımakla ve neden keyif aldığımı bulmakla başlardım. Eğer sevmediğiniz işi yapıyorsanız milyonlar verilse mutlu olamazsınız. İşe koşarak gitmek istiyorsanız neden keyif aldığınızı keşfetmekte fayda var ve biz ne yazık ki bu anlamda kendimizi tanımayı ıskalıyoruz. Ülkemizde gündem çok kalabalık ve anne babaları gençler adına gereğinden fazla karar alıp fikir beyan ediyor, bu noktada kendi kendinize ilerleme imkanı bulmak çok zor oluyor. Benim gençlere tavsiyem aşkla yapacak bir iş buldukları zaman derinleşmeleri ve işin içine teknolojiyi de katmaları. Sanattan inşaata hangi sektörü seçerlerse seçsinler bunu teknoloji ile harmanlayarak ilerletmeleri. Bir diğer önemli konu da network. Biz içine kapanık bir toplumuz oysa ki tanışacağınız her yeni bireyden başka bir konuda bilgi alabilirsiniz, yeni bir şey öğrenebilirsiniz. Daha çok insana dokunmaya vesile olan ve fiziksel engelleri kaldıran günümüz dünyasında gençler bu anlamda çok şanslı. Öte yandan ebeveynlerimin beni kaosa daha erken yaşta itmelerini, düşmem için daha çok fırsat vermelerini isterdim. Korumacı anne babalar, gençlerin hayatın gerçek yüzünü görmelerini ne yazık ki geciktiriyorlar.”
Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Garih: “Yaptığınız işi iyi yaptığınıza dair çevrenizden pozitif geri bildirimler aldığınızda o işi daha çok seviyorsunuz. Bu durumun yarattığı anafor etkisi, verimlilik, etkinlik ve kalite açılarından sizi yüksek bir seviyeye taşıyor. Kendinizi başarılı olduğunuz alanlarda keşfetmek konusunda yardımcı olacak geri bildirimlere açık olun. Ayrıca, ‘hazırlıkları’ ve ‘fırsatları’ birer çember olarak düşündüğünüzde her ikisinin kesiştiği alanın şanslıların bölgesini oluşturduğuna inanıyorum. Mesleğiniz ne olursa olsun, ek olarak alacağınız temel muhasebe bilgisinin büyük faydasını göreceksiniz. 21 yaşında olsaydım ailemden ilerde akıl danışabilmem için üç alandan insanla tanıştırmalarını isterdim; tıp, hukuk ve muhasebe. Taklit etmek yerine ilham almak üzerine kurulu bir bakış açısına sahip olun. Bu da sizlerin kendinize has güzel özelliklerinizin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Sizler Türkiye’mizin üniversitelerinde yurtdışındaki birçok üniversiteye nazaran daha dinamik ve kaliteli bir eğitim altyapısı ile yetişmektesiniz. Milletçe hızla yükselme kararlılığında olan ülkemize geliştireceğiniz projeler ile katma değerler sağlamak en büyük hedefiniz olsun. Ülkemizi başarılı ve fedakar çalışmaları ile yöneten devlet büyüklerimizin yanında sağlam adımlarla bu hedefinize doğru yürürken, Türkiyemizin büyük değerine ve önemine her zaman sahip çıkın.”
Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen: “Ben 21 yaşındayken ülke ne yapacağını tam bilmez bir haldeydi, şimdi ise dünya ne yapacağını bilmez bir halde. Bu da ciddi bir değişim sürecinin başında olduğumuza işaret ediyor. Bu dönemin gençler adına çok büyük fırsatlar barındırdığına inanıyorum. Özellikle 30 yıldan fazladır çok değişmeyen sektörlere dikkat etmelerini tavsiye ediyorum, oralardaki dinamiklerin değişmek üzere olması o alanların başarı potansiyellerini de yükseltiyor. Bu kadar büyük bir belirsizlik ortamı aynı zamanda bir bu kadar da fırsat barındırıyor. Gençliğimde teknolojiye daha yakından bakmayı isterdim. Teknoloji, bugün de olduğu gibi gelecekte de temel şekillendirici unsur olmaya devam edecek. Dolayısıyla gençlere gelecek ile ilgili planlarını yaparken ailelerinin ve çevrelerindekilerin söylediklerini dikkate almalarını ancak kendi yollarını kendileri çizmelerini öneririm. Geçmişinizden ve tecrübelerinizden çıkarımlar yapmak oldukça önemli. Ancak sürekli dikiz aynasına bakarak değil; geçmişteki tecrübelerden ders alıp, geleceği öngörerek hedefleri şekillendirmeli ve kendi geleceğimizi yaratmalıyız.”
Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı: “Ben geçmişi konuşmak ya da geleceğe yönelik değerlendirme yapmak yerine bugünü yaşamayı tercih ediyorum. Gençken insanları etkilemekten hoşlandığımı anladım, inşalarla teması sever ve keyif alırdım ve ABD’de siyaset okumak istedim, ancak iş dünyasına girmeye zorlandım ve ekonomi okudum. Bugün 21 yaşında olan gençlere önerim hayatlarının belli bir döneminde mutlaka ABD’de okuma ya da çalışma konusunda tecrübe yaşamaları. Ayrıca bu yaşlar insanın sınırsız hata yapabileceği yaşlar, deneyip yanılsınlar ve bu şekilde doğrusuna ulaşsınlar. Bugün 21 yaşında olsam sektör ayrımı yapmaksızın kodlama öğrenirdim. Ayrıca pazarlama bilgisinin her alanda çok ama çok önemli olduğunu düşünüyorum, müşterinizi iyi tanımanız şart. Gençlere her gün ilgileri olmayan bir konuda bir süre okuma yapmalarını ve networklerini sağlam tutmalarını da tavsiye ederim. Anne babamdan liberallik isterdim ve tam da öyle bir ailede büyüdüğüm için manevi olarak istediğim her şeye sahip olduğumu düşünüyorum.”
Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen: “Gençlere düzenli olarak beyin antrenmanı yapmalarını öneriyorum. Mümkün olduğunca gezmelerinin, farklı kültürleri görmelerinin, değişik insanları tanımalarının, tecrübeleri bu şekilde edinmelerini önemle tavsiye ediyorum. Öte yandan iletişim ve özellikle hitabet yeteneğinin iş hayatında çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum. Benim bir kişiyi değerlendirirken en çok önem verdiğim özellik iletişim becerisidir. Gençler zihinlerini üretim konusunda çalıştırsınlar, yaptıkları iş her ne olursa olsun ona yönelik yeni ne üretebilirim diye düşünsünler. Networkün çok önemli olduğunu söyleyebilirim, arkadaşlık ve dostluğun asla kaybedilmemesi gerektiğine inanıyorum, insanın hangi arkadaşından nasıl bir yardım alabileceği hiç belli olmaz. Bugüne dek kariyerimde beni ilerleten başarılarım oldu. Çalıştıkça işinizi düzgün yaptıkça başarının da otomatikman geldiğini düşünüyorum, başarılı olmak ya da herhangi bir unvan – ödül kazanmak için çalışmak doğru değil. Ben 21 yaşında olsam sanata, tarihe ve yaşadığım topraklardaki kültürün temellerini öğrenmeye öncelik verirdim. Genç olsam anne babamdan özgüvenimin tam gelişmesi için bana her zaman söz hakkı verilmesini talep ederdim.”
YBL21 Programı kapsamında tüm başvurular, özgeçmiş değerlendirmesi, video mülakat, envanter uygulaması ve yüz yüze mülakatlar olmak üzere dört aşamalı bir değerlendirme sürecinden geçirildi. Süreci başarıyla tamamlayarak Şubat 2016 itibarıyla yarı finale kalan 50 üniversite öğrencisi, Birleşmiş Milletler’in ilan ettiği 17 Global Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi alanından birini seçerek, iki ay içinde birer sosyal girişim projesi hazırlamakla görevlendirildi. YBL21 kapsamında yarı finale kalan 50 öğrencinin sosyal girişim projelerinin değerlendirilmesinin ardından, YBL21’e katılmaya hak kazanan 19 kişi belirlendi. 12 Aralık 2016 günü Boğaziçi Üniversitesi’ndeki etkinlikte gerçekleştirilen kura sonucunda 19 iş dünyası lideriyle eşleşen gençler, projedeki çalışmalarına liderleri eşliğinde devam edecek.
YBL21 Programı’nın Aşamaları:
Yurtdışı Stajı: Seçilen 19 öğrenci, ülkenin ileri gelen büyük firmalarında staj yapmanın yanı sıra bir elçi olarak görevler üstlenerek tecrübelerini online platformlardan paylaşıyorlar.
“Liderle, Zirveye!” Toplantıları: Gerçekleştirilecek üç özel buluşmada, YBL21 katılımcıları ile iş dünyasının liderleri bir araya gelerek sosyal aktiviteler, toplantı katılımları, networking etkinlikleri gibi faaliyetler gerçekleştirme fırsatı elde ediyor.
Liderlik Eğitimi: Linkage Türkiye iş birliğinde gerçekleştirilecek liderlik eğitimi, üç aylık bir süreçte şirketlerde vaka çözümleri, saha ziyareti, liderlik konuşmaları, mentorluk gibi desteklerle interaktif bir yöntemle YBL21 katılımcılarının yoluna ışık tutuyor.