Bahar aylarıyla birlikte sayısız insanın saman nezlesi kâbusu da başladı. Burunda kaşıntı, kızarıklık, hapşırma, akıntı, gözlerde kızarma, kaşınma, yoğun akıntı ve hatta kurdeşen dahi görülebilir. Peki, saman nezlesine karşı hangi tedbirler alınabilir. İşte yanıtı…
Ankara Kişisel Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Buğra Buyrukçu, alerjik rinit; nam-ı diğer saman nezlesinin en fazla görüldüğü aylara girildiğini söyledi. Özellikle mevsimin bahar olduğu aylarda ortaya çıkan saman nezlesinin; burun, boğaz ve gözlerde alerjik reaksiyon şeklinde kendini gösterdiğini ifade eden Dr. Buyrukçu, “Polenler, çimenler, ev tozları, hayvansal tüy veya akarlara karşı reaksiyon gelişebilir. Bazen reaksiyon çok ileri seviyede olur deri lezyonları, astım, dermatit, ürtiker (kurdeşen) dahi görülebilir. Burun da kaşıntı, kızarıklık, hapşırma, akıntı, gözlerde kızarma, kaşınma ve yoğun akıntı görülebilir. Gözlerde olduğu zaman’ alerjik konjuktivit’ deriz. Bu bulguların şiddeti insandan insana farklılık gösterecektir” şeklinde konuştu.
En Etkili Tedavi Yöntemleri
Saman nezlesinin tedavisine ilişkin ise Dr. Buyrukçu “Öncelikle en önemli tıbbi tedavi alerjenden uzaklaşmak olacaktır” dedi ve ekledi: “Buna rağmen nezleye yakalanıldıysa antihistaminik ilaçlar en sık kullanılan ilaçlardır. Ancak bu ilaçların bazıları uyku verir; bu nedenle dikkatli kullanmak gerekir. Eğer bunlar yeterli gelmez ise kortizonlu hap veya burun spreyleri kullanılabilir. İmmünoterapi tedavisi de uzun süren ve etkili olan yöntemlerden birisidir. Alerjiye neden olan madde uzun dönemli çeşitli dozlar da cilt altına verilir. Böylece o alerjene karşı duyarsızlık geliştirilir. Alerjik tedavilerde akupunktur da çok başarılı sonuçlar vermektedir. Özellikle bahar aylarında girişte yapılacak ve 5-7 seans süren uygulamalar tüm baharı ve yazı alerji problemi olmadan geçirmeyi sağlayacaktır.”
Alerjiye Karşı Çay Tarifleri
Kişisel Sağlıklı Yaşam Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu saman nezlesine karşı diyet programı da önerdi. Dr. Buyrukçu, “C vitamininden zengin oplan gıdalar, Omega 3’ten zengin olan somon, ceviz, avakado, keten tohumu gibi besinler ve bal faydalı olacaktır. Alerjiye karşı en etkili çaylardan biri kuşburnu çayı. 2-5 gram kuşburnu 200 ml bardak içinde, 70-80 derece sıcak suda, ağzı kapalı olarak 10-15 dakika demlendirilip sonra içilebilir. Bir başka etkin çay, ekinezya çayı. Yarım tatlı kaşığı ekinezya çayı 200 ml’lik bardakta demleme olarak hazırlanıp, günde 2-3 kez tüketilebilir.”