” Sosyal medya kullanımı artmasıyla beraber kullanıcıların markalarla iletişime girme alışkanlıklarının sosyal medyaya kaydığı ile ilgili bilgileri bir önceki raporumuzda paylaşmıştık. Bu raporda ise sizlere Türk havayolu şirketlerinin sosyal medyadaki varlıkları ile ilgili bilgiler paylaşacağız.
Havacılık sektörü, Türkiye’de en hızlı ve en istikrarlı şekilde büyüyen sektörlerden birisidir. Bu büyüme ile birlikte artan yolcu sayıları ile orantılı olarak artan uçus sayıları ve meydana gelen rötar sayılarında artışlar gözlenmektedir. Hava yolu taşımacılığını seçen kişilerin, gelir seviyelerinin ortalama üzerinde olduğunu ve gelir durumu yüksek olan kesimin akıllı telefonlara sahip olma oranlarının ve mobil internet kullanma oranının daha yüksek olduğunu düşunerek bu kişilerin aksaklıklarını sosyal medya üzerinden anlık olarak firmalara iletme oranlarının daha yüksek olduğunu rahatlıkla ön görebiliriz. Hizmet sektöründe, markaların kullanıcılara anlık cevap verebilmeleri çok önemlidir.
Ayrıca, Türkiye’de hava yolu taşımacılığı kullanım oranı artma (2004 – 2013) ile sosyal medya kullanım oranlarındaki artışlar (2008 – 2013) aynı dönemleri kapsamaktadır. Sosyal medya kullanan kesim ile hava yolu taşımacılığı seçen kişiler arasında ciddi bir korelasyon olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’de hava yolu taşımacılığının en fazla kullanıldığı iki şehirin İstanbul ve Ankara olması ve bu iki ilin en fazla Twitter kullanımı yapan şehir olması ise bu iki alanın birbiri açısından kritik olmasının diğer bir nedenidir.
Nielsen raporuna göre, Avrupa’daki sosyal medya kullanıcılarının %48’inin sosyal medya yorumlarını dikkate alarak ulaşım hizmeti satın alacağı öngörülmüştür. Bu oran, 14 farklı kategori arasında Avrupa’lı kullanıcıların en yüksek oranla hizmet almayı düşündüğü kategoridir. Bu oranlar, Asya-Pasifik’te %72, Orta Doğu/Afrika’da %57, Latin Amerika’da %61 olarak belirlenmiştir. Müşteri memnuniyetine önem veren ulaşım firmaların, sosyal medya kullanıcılarına daha fazla önem vererek bu pastadan pay almaları mümkün gözükmektedir. Ayrıca, global olarak hizmet veren firmalar açısından Asya-Pasifik’teki %72’lik oran, bu pazarı hedef olarak belirleyen firmalar açısından çok önemli ve yüksek bir orandır. Ayrıca bu markaların İngilizce başta olmak üzere diğer dillerde sosyal medya hesaplarının olması büyük bir öneme sahiptir.
Raporun tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: http://skykeeper.t2.com.tr/report/havayolu-sosyal-medya-kullanimlari.html