Kamuya ait özel bulut bilişim altyapısı kurulmasını isteyen TBD, kamudaki bulut bilişim altyapısını tanımlama, yönetme ve eşgüdümü sağlamak amacıyla bağımsız bir Türkiye Bulut Kurumu kurulması önerdi.
1990’larda genişbant altyapılarının gelişmesiyle “geleceğin vazgeçilmez bir modeli” olacağı düşünülen “bulut bilişim”in kamuda oluşturulup yaygınlaştırılması için Türkiye Bulut Kurumu kurulması önerildi.
Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) her yıl düzenlediği geleneksel etkinliklerinden biri Kamu Bilgi İşlem Merkezleri Yöneticileri Birliği (Kamu-BİB), Kamu Bilişim Platformu’nun on dördüncü dönem çalışmaları kapsamında, 1. Çalışma Grubu (ÇG1) “Kamuda bulut bilişim” konusunu ele alan bir rapor hazırlandı. Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Oğuz Ergin tarafından sunulan raporda, gelişmiş ülkelerin kamuda bilişimi yönetmek için bir sonraki yol olarak belirlediği bulut bilişimin; maliyet, esneklik, yönetim ve verimlilik konularında önemli ilerlemeler sağladığı belirtildi. Kamu kurumlarına özel bulut bilişim altyapısı kurulması istenen raporda şunlar kaydedildi:
“Kamu kurumlarına özel bulut bilişim altyapısı kurulması giderek daha fazla üzerinde durulan bir düşüncedir. Yabancı ülkelerde örnekleri görüldüğü gibi, Türkiye’de de kamu kurumları kendi bilişim gereksinimlerini tek bir ‘Kamu Bulutu’ kurarak karşılayabilir. Her ne kadar kamu kurumlarının alabileceği hizmetler aslında yerli veya yabancı özel şirketler tarafından karşılanabiliyor olsa da, kamu kurumlarının duydukları güvenlik gereksinimleri nedeniyle, kamunun kendi bulutunu oluşturması kurumların bulut bilişimin sağladığı olanaklardan yararlanmasının önünü açacaktır.”
Bir kamu bulutunun oluşturulması için kamu kurumları arasındaki eşgüdümü sağlayacak bir kuruma gereksinim duyulduğuna dikkat çekilen raporda, kamunun bir bulut oluşturması sürecinde “bu görevi kimin üstleneceği” üzerinde de duruldu. Türkiye’de genel kamu bulutunu oluşturma ve yönetmek için Türksat veya TÜBİTAK’ın sorumlu olmasının yanında üçüncü bir model olarak da yeni bir “Türkiye Bulut Kurumu” kurulması gündeme getirildi. Türksat ve TÜBİTAK’ın “kendilerine yasalarla verilmiş farklı görevleri olması nedeniyle kamu bulutunu yönetmeleri çok verimli bir seçenek olmayabileceği” belirtilen raporda, “yalnızca bulut bilişim konusunda uzmanlaşacak bir kurum, diğer başka görevleri olan kurumlara göre kamu bulutunu çok daha etkin yönetebilir” denildi.
Tamamen kamudaki bulut bilişim altyapısını tanımlamak, yönetmek ve eşgüdümü sağlamak amacıyla kurulması önerilen bağımsız Türkiye Bulut Kurumu’nun kamudaki bilgi işlem harcamalarını azaltıp kaynakların daha verimli kullanılmasına yararı olabileceğine işaret edildi.
Bulut bilişimin kamu ortak kullanım ortamı olarak kullanılabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Ergin, standartlara uygun bir şekilde buluta çıkmanın önemli olduğuna işaret etti. Türkiye’nin, bazı kamu kurumlarının özel çabaları ve uygulamaları sonucu bulut bilişim konusunda geride olmadığını söyleyen Ergin, “Bu yeni kavram, devlette de yeni bir yapılanmayı getirecektir. Riskler var ama kamu işbirliği içinde bulutu yönetebilir. Eğer bir Türkiye Bulut Kurumu kurulacaksa bunu işleri başından aşkın kurumlara bırakmayıp kuruma biz talip olmak durumundayız” diye konuştu.
Raporda kısaca, “bilişim aygıtları arasında ortak bilgi paylaşımını sağlayan hizmet” olarak tanımlanan bulut bilişimin, iş gücü kaybı ve maliyetleri azaltmasının yanı sıra, yüksek verimlilik ve esneklik sağlayabildiği belirtildi.
Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) aylık yayını Bilişim Dergisi’nin 144. (Haziran 2012) sayısında, Kamu-BİB etkinliği ayrıntılı olarak yer aldı. Bilişim Dergisi’ne aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:
e-dergi: www.bilisimdergisi.org,
Ipad/Iphone: http://itunes.apple.com/bw/app/bilisim-dergisi/id439832259?mt=8
Bütün eski sayılar: http://www.tbd.org.tr/index.php?sayfa=dergi&mi=1
Yazara, yazı adına göre arama-arşiv: http://www.bilisimdergisi.org/arch/