Türkiye’nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri şirketi Türk Telekom, kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik güvenlik çözümlerini Ankara’da düzenlediği “Türk Telekom Kurumsal Güvenlik Zirvesi 2013 / Kamu Buluşması” etkinliği ile paylaştı. Etkinlikte Türk Telekom’un sunduğu, farklı ihtiyaçlara yönelik birçok güvenlik hizmetini bir arada barındıran kurumsal güvenlik çözümleri tanıtıldı.
Türk Telekom, kamu kurum ve kuruluşlarının güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çözümlerini 8 Ekim 2013 Salı günü Ankara’da gerçekleştirdiği bir etkinlikle anlattı. Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından 200’ü aşkın katılımcının bulunduğu etkinlikte, Türk Telekom Kamu Satış Direktörü Erkan M. Mızrak, Türk Telekom Teknoloji Sistemleri Yönetimi Direktörü Bilal Genç ve Lostar Bilgi Güvenliği A.Ş. Genel Müdürü Murat Lostar’ın sunumlarının ardından Kamu Satış Müdürü Hakan İnanır’ın moderatörlüğünde ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Alpay Akçay, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Muhammet Nebi Yıldızbaşı, Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Grup Başkanlığı Şube Müdürü Murat Karadağ ve Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu Bilgi Yönetimi Daire Başkanlığı Bankacılık Uzmanı Barış İşler’in katılımlarıyla gerçekleştirilen panelde bu alandaki güncel gelişmeler paylaşıldı.
Türk Telekom’un sunduğu kurumsal güvenlik hizmetleri, kamu kurum ve kuruluşlarına internetten gelebilecek saldırılara karşı kendi ağlarını korumaya almaları ve çok daha güvenli bir hale getirebilmeleri için gelişmiş güvenlik çözümleri sağlıyor. Etkinlikte Türk Telekom’un antivirüs, güvenlik duvarı (firewall), içerik filtreleme, uzaktan sanal özel ağ (SSL VPN) çözümlerini de içeren kurumsal güvenlik hizmetleri tanıtıldı. Farklı ihtiyaçlara uygun ağ güvenliği çözümlerini bir araya getiren ve Türk Telekom veri merkezlerinde konumlandırılabilen bütünleşik güvenlik hizmetleri avantajlarının aktarıldığı etkinlikte, kurumlara yönelik DDoS (Dağıtık Servis Dışı Bırakma) saldırılarını bertaraf eden aktif savunma sistemleri hakkında detaylı bilgiler verildi.
“Kurumsal güvenlik bir lüks değil, temel bir ihtiyaç”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Türk Telekom Kamu Satış Direktörü Erkan M. Mızrak, günümüzde kamu kurum ve kuruluşları için siber güvenliğin bir lüks değil ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ülkemizde ve kamu hizmetlerinde bilgi ve iletişim sistemlerinin hızla yaygınlaştığını vurgulayan Mızrak, hayatın her alanında önemli rol oynayan sistemler ve e-devlet çözümleri sayesinde kamu kurum ve kuruluşlarının daha verimli çalışabildiğini ve vatandaşların yaşam standardının yükseldiğini belirtti. Mızrak, “Teknolojiden yararlanmak bugün bizim için ne kadar vazgeçilmez ise, bilgiyi korumanın önemi de buna paralel olarak artıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının vatandaşlara sunduğu hizmetin kesintisiz ve güvenli bir şekilde sürdürülebilmesi için Türk Telekom olarak kurumsal güvenlik önlemlerimizle kamu kurum ve kuruluşlarımıza destek olmak istiyoruz.” dedi.
Türk Telekom Teknoloji Sistemleri Yönetimi Direktörü Bilal Genç ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Türk Telekom tarafından sunulan güvenlik çözümlerinde tüm altyapı Türk Telekom omurgası üzerinde kurulu olduğundan, müşteri tarafından ekstra yatırımlar yapılmasına ihtiyaç bırakmıyor. Türk Telekom kurumsal güvenlik çözümlerinden yararlanan bir kuruluşa yönelik herhangi saldırı gerçekleşmesi durumunda, Türk Telekom’un sunduğu önleme ve koruma hizmeti anında devreye giriyor ve sisteme kötü niyetli erişim ya da engelleme girişimleri bertaraf edilerek doğru trafiğin kesintisiz şekilde hedefe ulaşması sağlanıyor.”
Türk Telekom’un kurumsal güvenlik çözümleri kapsamındaki Atanmış Güvenlik (UTM) Hizmeti, müşteriye tahsis edilmiş UTM cihazları, tümleşik yönetim, kontrol ve kayıt (log) tutabilme özellikleri, merkezi ve kolay kontrol olanağı, uzman Türk Telekom güvenlik personeli tarafından 7/24 destek ve yönetim imkanı, operasyonel ve lisans maliyetinin azaltılması gibi önemli avantajlar sunuyor.
Türk Telekom’un kurumsal güvenlik çözümleri gerçekleşebilecek bir güvenlik tehdidini Türk Telekom omurgası içerisinde engelliyor, böylece kurum tarafından kullanılan kritik sistemlere sızılması ya da sunulan hizmetlerin devre dışı kalması, bant genişliğinde sıkışma veya daralma yaşanması gibi risklerin önüne geçiliyor.