21 Nisan 2014 Pazartesi Global Pazar araştırma şirketi IDC’ye göre Türkiye’de 2013 yılında yaşanan politik gerginlik ve yarattığı ekonomik belirsizlik, ülkedeki kurumsal donanım pazarı satışlarını olumsuz etkiledi. Kurumsal donanım pazarı kapsamında yer alan sunucu ve harici depolama pazarı toplam cirosu 2013 yılında %1,4 düşüş yaşarken, sunucu donanım tarafına yapılan harcamalar %8,1 oranında düşüş kaydetti. Ancak, harici depolama pazarı hızlı veri artışı, altyapı yenileme ve iyileştirme yatırımları ve zorunlu yasal düzenleme gibi nedenlerden dolayı %9,6 oranında yıllık artış gösterdi.
İş sürekliliği ve felaket kurtarma yatırımlarının ön planda olduğu finans ve telekomünikasyon sektörleri, harici depolama pazarındaki büyümeyi en çok destekleyen sektörler oldu. Devletin kamu hizmetlerini geliştirmek ve iyileştirmek adına bilgi iletişim teknoloji projelerine olan odağının artması ve bu kapsamda çeşitli kamu organizasyonlarının operasyonel verimliliği arttırmak, maliyetlerini daha etkin bir şekilde yönetmek adına yaptığı harcamalar da harici depolama pazarındaki büyümeyi destekledi.
Kurumsal sunucu tarafı için de bu 3 sektör – finans, telekom,kamu- öncelikli yatırım yapan sektörler olarak değerlendirilebilinir. Ancak 2013 yılında artan rekabet & azalan marjlar, tekrarlanmayan büyük projelerin eksikliği, ülkedeki iş ortamı şartlarının olumsuz bir şekilde değişmesi, Kobi segmentinde daralan BT harcamaları ve dalgalanan döviz kurunun etkisiyle sunucu donanım pazarı cirosu düşmeye devam etti. Özellikle x86 tabanlı olmayan sunucularda (non-x86) pazar %27,0 gibi güçlü bir büyüme kaydederken, x86 sunucu pazarı %0,6 gibi paralel bir büyüme ile kapandı.
Yeni veri merkezi yatırımları ve kurumların varolan altyapı iyileştirme & genişletme planlarına paralel olarak IDC 2014 kurumsal donanım pazarı için yıllık bazda ılımlı bir büyüme öngörmektedir. Sunucu donanım pazarı, 2014 yılında FATİH projesinin de katkısıyla x86 sunucu tarafında yıllık bazda %1,8 oranında artış yaşanacağını tahmin etmektedir.
IDC Türkiye’de kıdemli araştırma analisti olarak çalışan Aslı Kockal “Fatih projesini hariç tutarsak sunucu pazarı 2014 yılında hem adet hem ciro bazında düşmeye devam edecek, belirsiz ekonomik koşullar ve politik istikrarı etkileyebilecek olan Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri de BT bütçeleri üzerindeki baskıyı arttıracaktır. Diğer yandan, sunucu sanallaştırma pazarındaki hızlı büyüme sunucuların ortalama birim fiyatlarını olumlu yönde etkilese de, adet açısından sunucu pazarındaki daralmayı tetikleyen diğer bir faktör olarak gösterilebilinir ”.
IDC olarak harici depolama pazarındaki 2014 yılı beklentisi ise %4,3 yıllık büyüme olarak gösterildi. Kockal “ Son 3 yıldır hizmet sağlayıcılar, telekom oyuncuları, sistem entegratörleri ve hosting firmalarının gelirlerinde düzenli bir artış yaşanmakta ve bu firmalar kapasitelerini arttırmak için düzenli olarak yatırım yapmaya devam etmektedirler. Kaynaklarını paylaşan bu firmalar depolama pazarının ana kullanıcıları olarak gösterilebilinir. Buna ek olarak, felaket kurtarma tarafında yapılan yatırımlar, arşivleme ve veri koruma yatırımları da önümüzdeki dönemlerde harici depolama pazarındaki harcmaları teşvik eden diğer faktörler olarak gösterilebilinir.
IDC’nin ‘Türkiye Kurumsal Donanım Altyapı Çözümleri Pazarı 2014-2018 Öngörüsü ve 2013 Analizi’ raporu Türkiye’deki kurumsal donanım pazarı çözümleri, pazarının dinamikleri ve trendleri hakkında detaylı bir analiz ve gelecek öngörüleri sunmaktadır. Bu rapordaki bilgiler, büyüme potansiyeli olan kurumsal donanım pazarındaki değişim ve fırsatların kavranmasını analiz etmeye yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu çalışmada kullanılan lokal veri ve analizler, kurumsal donanım çözümleri pazarındaki lider BT şirketlerinden ( üreticiler, distribütörler, sistem entegratörleri, katma değerli bayiler vs.) toplanan bilgiler doğrultusunda hazırlanmıştır. Rapordaki veriler; marka, yıllık cirosal değerler, ürün kategorisi (Intel tabanlı(x86) ve Intel tabanlı olmayan(non-x86) sunucu ile harici depolama sistemleri) , fiyat aralığı, protokol ve işletim sistemi bazında analiz edilmiştir.