– Türkiye’ye her yıl 300.000 civarında dış ülkelerden tedavi amaçlı hasta geliyor
– Tüm Dünyada Sağlık Turizmi için dönen bütçe 100 Milyar Dolar civarında
– Malezya, Hindistan, Almanya bu konuda en büyük üçlü
Ankara’da bu sene çokça konuşmak istediğimiz ve konuşulmaya devam eden konulardan biri Sağlık Turizmi. Bu konuyu da destekleyici olarak 3D Printing ve Sağlık Bilişimi konuları da öne çıkmaya başladı. Ankara’da bu anlamda faaliyet gösteren yeni girişimleri sizlerle buluşturmayı amaçlıyoruz. “Sağlığın Haritası” sloganı ile 17 farklı dilde hizmet veren Map2Heal.com kurucusu Dr. Tayfun Aybek ile hem girişimi hem de sağlık bilişimini konuştuk.
1. map2heal ekibini tanıyabilir miyiz?
Map2heal ekibi şöyle sınıflandırılabilir :
Doç. Dr. Tayfun Aybek (Şirket Mdr. ; 24 yıl Kalp ve Damar Cerr. 16 yıl Yazılım, Bilişim Teknolojileri) Almanyada kökenliyim, 20 yıl orada kaldım, 7 yıl önce döndüm, orada da bir Partner Firmamız var (metaio.com)
Dr. Alper Tosya (Mdr Yardımcısı ; 10 yıldır Kalp ve Damar Cerr; 6 yıl bilişim Teknolojileri)
Yazılım ve Tasarım Ekibi ; Eliz Kılıç (Atılım Üniv. Yaz. Müh, 8 yıl Tecr.), Uğur Dökmeci (ODTÜ Yaz. Müh 8 yıl tecr.), Özgün Bursalı (Bilkent Üniv. Yaz. Müh. 6 yıl Tecr.), Mehmet Kayalı (TOBB Univ. Tasarım ve Grafik Design)
Marketing & Sales Ekibi : Arzu Gökalp (25 yıldır Sağlık alanında çeşitli yerlerde Müdrl yapmış) ; Irmak Gür (EOGÜ İşletme Mezunu, Master in San Diego USA; Sağlık ve Bilişim üzerine)
Account Manager : Sinem Kayalı (Ankara İletişim, 3 yıl Tecrübe)
Part Time çalışan 18 kişi nativ speaker tercümanlarımız var, onlar aynı zamanda bazı ülkelerin bürolarını üstlendiler. Örnek Çin, Hollanda, USA, Almanya…
Yani 28 kişilik bir ekip ile çalışmaktayız.
2. Platformunuzu tanıyabilir miyiz?
Türkiye’deki tüm Sağlık Noktalarını (Doktor, Hastane, Tıp Merkezi ve Diş Hekimleri) tüm dünya dillerinde tanıtan, TUBİTAK ve Hacettepe Teknokent destekli bir Sağlık Turizmi platformudur. Bu platformun amacı yerli/yabancı herkese, konum ve dil farkı gözetmeksizin “kendi evindeymiş” hissi vererek, aradığı Sağlık Profesyoneli ile üst düzey iletişimini sağlamaktır.
Her yıl Türkiye’ye 33 Milyon Turist geliyor. Yaşlısı, genci, çocuğu ile bu insanlar sağlık problemleri ile karşı karşıya kaldıklarında kaliteli ve ivedi bir sağlık hizmeti almaları ülkemizin uluslararası imajını pozitif ölçüde artırır. Hatta bu insanlar tekrardan belki de tıbbi tedavi amaçlı ülkemize gelmek isteyecekleri için, onları bu konuda rahat ettirmek ve güven duygusu yaratmak gerekir.
Her bir bireyin kendi sağlık sorunları hakkında objektif araştırma yapma ve tedavi olacağı yeri, kendi iradesi ile seçme hakkına sahiptir. Günümüzde internet kullanıcıları en çok sağlık konularında araştırma ve sorgulama yapmaktadırlar (%68). İşte map2heal’in kuruluş amacı budur.
Map2heal ülkelerin yerel kanunlarına uygun olarak, hukuk çalıştayları, tabip odaları ve büyükelçilikler ile toplantılar sonucu tasarlanmış ve uygulamaya sokulmuştur. Öncelikle Türkiye için hazırlanan platforma, bu yıl içerisinde diğer ülkelerin de sağlık noktalarını dahil edilerek, büyümesi planlanmaktadır.
3. map2heal in yurtdışında bir benzeri var mı? Benzerleri varsa nasıl ayrışıyorsunuz?
Yurt ici veya yurt dışında benzeri yok. Zira bizim yazılımımız şu 3 grup kullanıcı için odaklanmış durumda :
– Yurt dışından Türkiye’ye geçici bir süre seyahat amaçlı gelenlerin yaşadıkları sağlık problemleri için (Turistin Sağlığı)
– Yurt dışından Türkiye’ye Sağlık amaçlı gelenler için (Ameliyat, işlem, tedavi vb.) Sağlık Turisti
– Ülke içinde bir yerden başka bir yere (şehire) sağlık amaçlı gidenler için (ülke içi Sağlık Turisti)
Aynı zamanda şu Sağlık Sektörü ögeleri için hizmetler sunmaktayız :
– Doktorlar
– Hastaneler
– Tıp Merkezleri
– Diş Hekimleri
– Eczaneler
– Medikal Firmalar
– Termaller
Tüm bun ögeler için 17 dilde kendilerini tanıtan bir Web Platformu sunmaktayız. Sadece tanıtım ile kalmıyoruz, yurt dışı hastalarını ilgili kişiler ile buluşturuyoruz, kendi dillerinde sistemden otomatik tercüme ile görüşmelerini sağlıyoruz, Film, Tomografi, MR, Anjiyo gibi verilerin saniyeler içinde Cloud üzerinden aktarımını sağlıyoruz, sınırsız cloud teknolojisi hakkı veriyoruz, Panik Buton ile ilgili Turistin kendi dilini konuşan Doktor ile buluşmasını sağlıyoruz vb. vb…
4. Sağlık bilişiminde sizce dünyada hangi ülkeler önde? Ve Türkiye’nin yeri?
Sağlık Bilişiminde Türkiye oldukça geride, ABD, Almanya, Hindistan, Malezya, Japonya gibi ülkeler bu konuda lider. Henüz ülkemizde güzel ve kullanışlı Hastane yazılımı dahi yok ! Çoğu rutin günlük birkaç işi karşılayacak boyutu aşamıyor.
Türkiye aslında bu konuda ilerleme gösterebilir. Ancak, bu konudaki tüm projeler uzun vadeli olacağından girmek isteyen yatırımcı sayısı az.
5. Sağlık sektörünün map2heal ‘e yaklaşımı nasıl oldu?
İnanılmaz pozitif ! Biz hatta reklam vermeyi, Bilboardlara çıkmayı düşünmüş idik, ama fısıltı ile yayılıyor. Doktorlar için inanılmaz güzel bir iletişim platformu. Hem Hastaları ile hem de meslektaşları ile gelişmiş bir network’ün içerisindeler. Sadece kendi dillerinden değil, diğer dillerdeki hastaları ile meslektaşları ile iletişim problemini ortadan kaldıran bir platform. Map2heal’in en önemli özelliğinden biri mesajlaşırken otomatik olarak tercüme etmesi… Bu Medikal Firmaların da çok işine yarıyor. Bir ürünü pazarlarken 17 dilde pazarlama yapabiliyorlar. Termal Oteller için de geçerli. Örnek ; Afyon Termal Otel bakımından oldukça zengin bir şehrimiz. Ama belki de yabancı dil sorunu yüzünden yeterince diğer ülkelere kendilerini tanıtamıyorlar. Map2heal tüm bu problemleri çözebiliyor. Hem hedef ülkelere internet üzerinden reklam panosu gönderiyor hem de oradan gelmek isteyen müşteriler ile internet üzerinden iletişim kurduruyor, tercüme ediyor. İster Arap, ister Çinli kim olursa olsun, sanki kendi evindeymiş gibi hissediyor.
6. Farklı dil seçenekleri ile hangi ülkelere yayılmayı hedefliyorsunuz?
Türkiye harici hedef ülkeler başta Arap yarımadası olmak üzere, Rusya, ve Kuzey Avrupa. Daha sonrasında Çin ve ABD gibi ülkeler planımızda. Buralarda da öncelikle ülke içi Sağlık Turizminden başlayarak ilerleyeceğiz. Türkçe’nin şansı, hemen ülke içi ve dışı başlamamız. Turistlere 17 dilde Panik Düğmesi fonksiyonumuz bile var.