Geçtiğimiz günlerde Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından hizmet şampiyonlarına ödülleri verildi. Ankara merkezli ödül alan firmalar arasında bir sosyal ağ uygulaması şirketi de bulunuyor. ODTÜ Teknokent merkezli VL Media, eriştiği Pazar sayısı ve ekipte çalışan kişi sayısı gibi faktörlerle birlikte ödül almaya hak kazandı. 40 kişilik ekibi bulunan VL Media ‘nın kurucu ortaklarından Volkan Yazıcıoğlu ile konuştuk.
Volkan Yazıcıoğlu, zamanında sınırları net olan bir sosyal ağ olarak hedefledikleri Waplog’un zamanla kullanıcı isteği ile daha genel bir sosyal iletişim uygulamasına evrildiğini söylüyor. 130 ülkeye erişen uygulamanın en popüler kullanıldığı ülkeler arasında Tayland, Endonezya, Brezilya, Türkiye, Meksika, Suudi Arabistan, Rusya, ABD yer alıyor. Tayland’dan günde 50 bin, Brezilya’dan 30 bin, Suudi Arabistan ‘dan 15 bin, Almanya’dan 10 bin ve Rusya’dan 5 bin kullanıcı var. “Türkiye’ye özel pazarlama yapmadık, daha ziyade globali hedefliyoruz, ancak Türk kullanıcıların da ilgisi artıyor” diye konuşan Yazıcıoğlu, Suudi Arabistan pazarının çok ilginç olduğunu ve her zaman listede yukarıda yer aldığını belirtiyor.
Yazıcıoğlu, faal bir pazar olan ve çok aktif olmak istedikleri ABD pazarının ise rakip sayısı nedeniyle oldukça zorlayıcı olduğunu, pazarlamanın çok çetin bir seviyede geliştiğini vurguluyor. Waplog sayesinde bildirilen uluslararası bir evlilik yaşanmış.
“Canlı video artış gösterecek”
Yazıcıoğlu, sosyal iletişim uygulamalarındaki canlı video kategorilerinin artış gösterdiğini, burada Türkiye pazarına da giren Bigo tarzı uygulamaların etkili olduğunu belirtiyor. Ancak asla canlı yayın kategorilerinin veya uygulama için canlı yayınların ana fonksiyonu geçmeyeceği görüşünde.
“Bu tür uygulamaların Siri’si olabilir”
Yazıcıoğlu’na gelecekte bu kategorinin nasıl şekilleneceğini sorduğumuzda “tanışmak istediği kişinin yaşını, cinsiyetini, şehrini söylediğinde uygulamalar arasında arama yapabilecek bir kişiselleştirme cihazı veya bu yönde bir gelişme görebiliriz” cevabını alıyoruz.
“Yeni bir uygulama ve Waplog’da yenilikler hedefliyoruz”
Volkan Yazıcıoğlu, yine bu alana da hitap eden yeni bir uygulamayı 2019’da yayına almayı planladıklarını, Waplog’da da yeni özellikleri ekleyerek mevcut rakip algısının da üstünde büyütmeyi hedeflediklerini aktarıyor.
Waplog ekibi pazarlama stratejisi kapsamında ünlü yabancı modeller ile sosyal medya üzerinden “influencer marketing” olarak tabir edilen çalışmalar yapmış.
“Botlarla mücadele çok şiddetli”
VL Media Kurucu Ortağı, uygulamaların birbiri ile rekabetinin önemli bir öğesinin de akıllı botlar üzerinden yapıldığını, rakip uygulamaya kullanıcı çekmek için gelenlerle mücadelenin sürekli taktik değiştirilmesi nedeniyle moderasyon ve özen gerektirdiğini sözlerine ekledi.