25 Kasım 2014 Saat : 11:00 – 12:30 Yer : ODTÜ Kültür Kongre Merkezi
Havadan hafif uçuş teknikleri ve yere bağlı balon sistemleri hakkındaki sunum ve çalıştay gerçekleştirilecektir. Atölye çalışmasında Doruk Aerostat Sisteminin üretim ve uçuş test süreçlerinden elde edilen deneyimler katılımcılar ile paylaşılacaktır. Katılım ücretsizdir ancak www.elektronikvadisi.
Otonom Teknoloji tarafından 16 Temmuz 2014’te gerçekleştirilen uçuşta; “Doruk Balon Sistemi”nin irtifa, faydalı yük, bağlantı sistemi, demirleme istasyonu (mooring station) ve yer kontrol istasyonu testleri başarıyla sonuçlandı.
Yaklaşık 2 saat süren testlerde; Otonom Teknoloji tarafından tasarlanıp yurt içi imkanlar ile üretilen aerostat gövde malzemesi, faydalı yük olarak elektro-optik kamera, görüntü aktarma sistemi olarak 802.11n tabanlı kablosuz erişim cihazları ve tasarım ve montajı Otonom Teknoloji’ye ait olan demirleme istasyonu kullanıldı. Sistemin test uçuşu, iki kademeli olarak yerden 65m ve 155m yükseklikte gerçekleştirildi. Farklı irtifalarda elde edilen görüntüler kablosuz olarak yer kontrol birimine indirildi.
Balon Sisteminin uçuş öncesi kurulum ve nakliye; uçuş sırası operasyonel ve uçuş sonrası aşamalarında toplam 9 personel görev aldı. Doruk Balon Sisteminin ilk prototipi 10m uzunluğunda ve 12 kg faydalı yük kapasitesine sahip. Sistemin, ilk prototip olmasına rağmen, farklı rüzgar hızlarına sahip gerçek uçuş koşullarında beklentilerin üzerinde olarak 20kg’a kadar faydalı yük kapasitesi olduğu tespit edildi. Alınan sonuçlar doğrultusunda, Doruk Balon Sistemi çok çeşitli faydalı yükler (termal kamera, radar, LIDAR, v.b. ) ile uzun sureli görevler icra edebilecek bir platform olarak öne çıkıyor. Doruk Balon Sistemi ile, güvenlik amaçlı gözetleme faaliyetleri ile çevresel problemlerin erken tespiti (örneğin orman yangınlarının erken belirlenmesi, arama kurtarma faaliyetleri, v.b.) gibi uzaktan algılama teknolojilerinin kullanıldığı birçok faaliyet çok daha maliyet etkin olarak gerçekleştirilebilecek.
Ar-Ge faaliyetlerine Mayıs 2013 yılında başlayan Otonom Teknoloji, yürüttüğü projelerle uzun süreli gözetleme görevlerini icra edebilecek balon ve hava gemisi sistemlerinin tasarımı ve üretimi ile günümüz güvenlik ve çevre problemlerine, yenilikçi insansız ve otonom sistem çözümleri sunmayı hedefliyor.
Otonom Teknoloji’nin diğer Ar-Ge projeleri arasında “Güneş Enerjili İnsansız Hava Gemisi, TepeGöz” başta olmak üzere, diğer insansız hava ve kara araçları için de kullanılabilecek JAUS (Joint Architecture for Unmanned Systems) uyumlu “Elektronik Kontrol Birimi, MiniSteer” ve “Yer Kontrol İstasyonu” bulunuyor.