Yerli bir yazılım firması olan DECE Yazılım A.Ş. geliştirdiği özel bir akıllı arama motoru ile Atatürk’ün ünlü eseri Nutuk’u ve Osmanlı Tarihi’ni Türkiye’de ilk kez online haritaya aktardı. Tarihi bilgilere artık harita üzerinden erişmek mümkün.
Ankara Cyberpark bünyesindeki firmalardan biri olan DECE Yazılım A.Ş. tarafından 3 yıllık bir AR-GE çalışması ile tamamen Türk yazılım mühendisleri tarafından hayata geçirilen GEODI isimli yazılım ile her türlü veriyi online harita üzerinde görmek mümkün.
Harita destekli akıllı bir arama motoru olan GEODI; belediyeler, kamu kurumları, özel sektör firmaları ve üniversiteler tarafından kullanılan bir yazılım. Word, Excel, PDF gibi ofis dokümanları, CAD dosyaları, web siteleri, e-postalar, sosyal medya ve sahadan toplanan veriler gibi yapısal olmayan verilere tek noktadan ulaşılmasını sağlayan GEODI, tarih ile coğrafyayı da bir araya getiriyor.
Cumhuriyetin kuruluş serüveni haritada
Firma, 10 Kasım dolayısıyla özel bir çalışma ile Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümsüz eseri Nutuk’u online haritaya aktardı. Böylelikle 510 sayfalık ünlü söylevde geçen tüm il isimleri, ilçe isimleri ve kişi isimlerini tek tek görmek ve içeriklerden sorgulama yapmak mümkün hale geldi. Örneğin, harita üzerinde Samsun ya da Havza’ya tıkladığımızda, Nutuk’ta o yerler hakkındaki içeriklerin geçtiği sayfalara direkt olarak ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca, Nutuk’ta geçen kişi isimleri üzerinden de eseri takip edebilmek mümkün. Bunların dışında merak ettiğiniz herhangi bir içerik de sorgulanabilmekte ve ilgili sonuçlara ulaşılabilmektedir. Örnek olarak ‘Yunan’ diye sorgu yapıldığında, çoğunlukla Ege bölgesindeki yerleşim yerlerinin harita üzerinde yer aldığı gözlemlenmektedir.
Osmanlı Tarihi haritaya aktarıldı
Nutuk projesi dışında, Osmanlı Tarihi ile ilgili bazı tarihi dokümanların da GEODI ile taranıp örnek proje olarak hazırlandığını belirten firma Genel Müdürü Serdar Ak, ilgili devlet kurumları ve üniversitelerin arşivlerindeki kaynakların GEODI tarafından taranması halinde tüm Osmanlı Tarihi’nin tüm yönleriyle harita üzerinde yeniden vücut bulacağını kaydetti. Ak, tarihi olaylar ile konumsal bilgiler arasındaki ilişkilerin böylelikle daha net bir şekilde ortaya çıkacağının altını çizdi.
DECE Yazılım A.Ş. Genel Müdürü Serdar Ak, konuyla ilgili şunları kaydetti: “Öğretmenlerimiz tarih ve coğrafya derslerini bize atlaslar üzerinde anlattı çoğu zaman. Çünkü tarihi olayları ve coğrafi durumları harita üzerinde görmek, birbirleri ile konumsal ilişkilerini çözümlemek her zaman çok daha anlaşılır ve akılda kalıcı olmuştur. GEODI, metinlerdeki konum bilgilerinden harita üretir. Ayrıca tarih, devlet adları, kişiler, coğrafi terimler gibi birçok anahtar ifadeleri de tanır ve konumlarla ilişkilendirir. Herhangi bir kriter ile yapacağınız sorgu, haritada sadece ilişkili konumların kalmasını sağlar. Dokümanlarınızı bu şekilde görselleştirmek için bir veri girişine gerek yoktur. Dokümanlarınızı göstermek ve ilgilendiğiniz özel terimler varsa bunları tanımlamak yeterlidir.”
Yazılımın tarih ve coğrafya konusuyla ilgili araştırmacılar, akademisyenler, öğrenciler ve meraklılar için ideal bir araç olduğunu belirten Ak, “GEODI’nin arama yetenekleri ile binlerce sayfalık tarih kitaplarında aradığınız sonuçları saniyeler içinde bulur ve harita üzerinde görebilirsiniz. Harita üzerinden de yer sorgusu yaparak, ilgili tarih kitabında geçen o yerle ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.” diye konuştu.
GEODI için harita çok genel bir kavram olduğunu belirten Serdar Ak, “Bilgi ve belgelere ulaşmak için bazen gerçek bir harita, bezen bir uçak fotoğrafı ya da bazen anatomi dersi için bir insan bedeni görselini kullanabilirsiniz. Bu alanlarda da özel projeler hazırladık ve internet sitemiz üzerinden meraklıların erişimine açtık.” diyerek sözlerini noktaladı.