22 Ocak 2016 – Vodafone, Nisan ayında hizmete girecek 4.5G teknolojisine yönelik hazırlık çalışmaları kapsamında önemli bir inovasyona imza attı. 4.5G ile birlikte hayatımızda daha geniş yer tutacak Makineler Arası İletişim (M2M) servislerinde oyunun kurallarını uygulama geliştirme, büyük veri analizi, raporlama ve uçtan uca hizmet anlayışıyla değiştirmeye hazırlanan Vodafone, Türkiye’de ilk kez uygulama geliştirme imkânı sunan “Nesnelerin İnterneti (Internet of Things-IoT) Platformu”nu hayata geçirdi. İçinde SIM kart bulunan veya SIM kart bulunmayıp WiFi, lisanssız radyo frekansı gibi farklı telsiz iletişim teknolojilerini destekleyen tüm cihazlar, Vodafone’un yeni platformunda hayat bulacak. Böylece, enerjiden otomotive, sağlıktan tarıma, finanstan perakendeye her sektörde bağlantılı servisleri herhangi bir altyapı yatırımına ihtiyaç duymadan hızla geliştirmek mümkün olacak. Geliştirilen M2M servisleri, Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü’nde güvenli bir şekilde saklanabilecek.
İnsan DNA’sı dijital imza olacak
M2M’in bir sonraki boyutunu temsil eden nesnelerin interneti, elektronik iletişim kurma kabiliyeti olan herhangi bir nesnenin diğer nesne ile iletişime geçerek standart mobil bağlantıdan daha yüksek değer ve hizmet üretebilmesi anlamına geliyor. Nesnelerin interneti ile birlikte, birbirine bağlı bu makineler geniş bir ağ olarak insan hayatını ve kurumların iş yapış biçimlerini dönüştürecek. Katma değerli servisler, raporlama, sektör spesifik uygulamalar, cihaz-cihaz ve cihaz-insan interaktivitesi, nesnelerin interneti altyapısı üzerinde yükselecek. Büyük veri analizi, bulut bilişim, güvenlik, cihaz yönetimi gibi konuların merkezi bir şekilde ve uçtan uca yönetilmesi mümkün olacak. Diğer yandan, nesnelerin interneti sayesinde, artırılmış gerçeklik hayatımızın bir parçası haline gelecek; yüz yüze konuşmalarda gerçek zamanlı tercüme yapılabilecek; nesneler 3D web’e dönüştürülerek e-posta ile gönderilebilecek; kalıtsal bilgileri gelecek nesillere taşıyan insan DNA’sı dijital imza olarak kullanılabilecek; insanlarla hologram aracılığıyla görüşülebilecek.
Engin Aksoy: “Nesnelerin interneti 10 yılda 19 trilyon dolarlık ekonomi yaratacak”
İletişimde yeni bir çağın habercisi olan 4.5G teknolojisinin genişbant hizmetlerinde hız, kapasite ve kalite artışını beraberinde getireceğini belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, şunları söyledi:
“4.5G sayesinde bağlantılı hayatın her an her yerde çok hızlı ve kesintisiz akacağı bir geleceğe adım atacağız. Özellikle nesnelerin internetinin gelişimiyle birlikte her sektörde geleneksel iş yapış şekil ve süreçleri kökten değişecek. Nesnelerin interneti tüm dünyada 10 yılda 19 trilyon dolarlık bir ekonomiye hayat verecek. Bağlantı ekonomisi, bu sürede dünyanın Gayri Safi Milli Hasılası’nı tam iki katına çıkarabilecek potansiyele sahip bulunuyor. Nesnelerin internetinin Türkiye’de de özel sektörde yaklaşık 170 milyar dolar, kamu sektöründe ise 23 milyar dolar değer yaratması bekleniyor. Kamu kuruluşları, sanayi, internet bağlantılı araçlar, sağlık hizmetleri ve tüketici ürünleri, nesnelerin interneti yatırımlarında öncelikli alanlar olacak.”
“Bağlantılı servis sunmak, portal tasarlamak kadar kolay olacak”
Nesnelerin internetinin iş dünyası için önemli fırsatları beraberinde getireceğine işaret eden Aksoy, şöyle devam etti:
“Bugünden yarına hazırlanmak isteyen işletmelerin ‘dijital iş ortağı’ olarak, bu fırsatları gerçeğe dönüştürmek için Türkiye’nin ilk ‘Nesnelerin İnterneti Platformu’nu hayata geçirdik. Dijital servislerde oyunun kurallarını değiştirecek ‘Vodafone Türkiye Nesnelerin İnterneti Platformu’ sayesinde, çözüm ortaklarımız ve kurumsal müşterilerimiz, her sektörde bağlantılı servisleri herhangi bir altyapı yatırımına ihtiyaç duymaksızın hızla geliştirebilecek. Örneğin, SIM kartlarla bağlantılı hale gelen araçlar için geliştirilen Araç Takip Sistemi’ne ek olarak bakım, ilkyardım, bilgi ve eğlence gibi uygulamalar da bu platformda bir web portali tasarlar gibi kolayca geliştirilebilecek. Bağlantılı araçlardan toplanan verilerle kullanıma göre sigorta ve araç bakım gibi farklı iş modelleri sunmak mümkün olacak.”
İş ve uygulama geliştirmede çığır açacak
“Vodafone Türkiye Nesnelerin İnterneti Platformu”, ileri düzey uygulama geliştirme yetenekleri sayesinde, standart teknoloji geliştirme süreçlerinden çok daha kısa sürede, uçtan uca cihazlarla iletişim halinde olan ve tamamen bilgi güvenliği standartlarına uygun bir çözüm geliştirme arayüzü sunuyor.