MasterCard, akıllı telefonların Avrupalıların alışveriş deneyimini nasıl etkilediğini Mobil Uygulamalar Endeksi ile belirledi. Araştırma Avrupa’da yılın en iyi mobil uygulamalarını da listeledi. BiTaksi ve oBilet, Türkiye’den listeye giren inovatif uygulamalar olarak dikkat çekti.
MasterCard, Avrupa çapında gerçekleştirdiği Mobil Uygulamalar Endeksi araştırmasının sonuçlarını duyurdu. 36 Avrupa ülkesinde en iyi mobil alışveriş uygulamalarını değerlendiren araştırma, mobil alışveriş alışkanlıklarını ve mobil ticaretin benimsenme oranlarını da değerlendirdi.
19 farklı ticaret kategorisinde en iyi alışveriş uygulamalarını inceleyen araştırma, sektörde yükselen trendleri belirlemek üzere anket çalışmasıyla tamamlandı. Araştırma, tüketicilerin, uygulama geliştiricilerin ve perakendecilerle değişen alışkanlıklarına ve birbirleriyle olan etkileşimlerine ışık tutuyor.
Endeksin sonuçları, en iyi alışveriş uygulamalarının Avrupa’nın iki büyük pazarı olan İngiltere ve Almanya’dan geldiğini gösteriyor. En iyi 19 alışveriş uygulaması arasından liderliği beşer uygulamayla İngiltere ve Almanya’nın ardından iki uygulamayla Türkiye takip etti. Türkiye’den Bitaksi ve oBilet seyahat uygulamaları, yılın en beğenilen mobil uygulamaları arasında yer aldı.
İngiltere ve Almanya, sadece uygulamalarının kalitesi yönünden değil, aynı zamanda bölgesel olarak 70’in üzerindeki alışveriş uygulamasının aktif kullanımda bulunmasıyla öne çıktı. Avrupa’daki ülke başına ortalama alışveriş uygulaması sayısı ise 30 olarak belirlendi.
MasterCard Mobil Uygulamalar Endeksi 2015
- Argos – İngiltere (Çok kanallı satış)
- BlaBlaCar – Fransa (Kişisel hizmetler)
- BiTaksi – Türkiye (Taksi)
- Booking.com – Otel rezervasyonu
- Worldwide & Hotel Deals – Hollanda (Konaklama)
- Conrad – Almanya (Elektronik ve multimedya)
- Chocogreets – İsviçre (Hediye)
- easyJet – İngiltere (Uçak Bileti)
- Lieferheld – Almanya (Yemek siparişi)
- Mothercare – İngiltere (Muhtelif)
- oBilet – Türkiye (Şehirlerarası ulaşım)
- pamediakopes.gr – Yunanistan (Tatil)
- Parko – İsrail (Otopark)
- Nexto Reader – Polonya (Yayıncılık)
- Shpock – Almanya (Online satış ve ilan)
- Spotlime – İtalya (Eğlence bileti)
- Sixt Rent a Car – Almanya (Araç kiralama)
- The Body Shop – İngiltere (Kozmetik)
- Tesco – İngiltere (Market)
- Zalando – Almanya (Giyim ve moda)
MasterCard Avrupa Başkanı Javier Perez şunları söyledi:
“Tüketiciler için alışveriş deneyimi hızla değişiyor. Avrupa’da tüketicilerin yaşamlarını kolaylaştırmak üzere teknolojiyi kullanan geleneksel ve yeni nesil perakendeciler inovatif uygulamalar ortaya koyuyor. Biz bu inovasyonları takdir etmek istiyoruz. MasterCard Mobil Uygulamalar Endeksi, Avrupa’da nerede olursanız olun güvenli ve kolay alışveriş deneyimleri oluşturmaya kaç ülkenin öncülük ettiğini gösteriyor ve Avrupa’daki inovasyonu ve çeşitliliği destekliyor.”
Mobil telefon ekranı artık bir mağaza vitrini
London School of Economics and Political Science’da Dijital İnovasyon çalışmalarını yürüten Dr. Carsten Sørensen, yeni trendleri şöyle tanımlıyor:
“Perakendecilerin mobilde var olmanın önemini fark etmeye başladığını ve mobil cihazların ekranlarındaki çok sayıda uygulamanın bir mağaza vitrinine dönüştüğünü gördük. Bazı uygulamalar alışveriş sürecini basit tutmayı başarırken, alışveriş deneyimini mobil yaşam tarzına kolaylıkla uydurmak için ürün veya hizmet hakkında yeterli bilgi veriyor. Birçok uygulamanın kullanıcı deneyimi kalitesi gerçekten etkileyici ve geliştiricilerin gelecekte uygulamaları nereye götüreceğini ve rakiplerinden kendilerini nasıl farklılaştıracaklarını şimdiden merak ediyorum.”
MasterCard Mobil Uygulamalar Endeksi, Avrupa’daki perakendecilerin ve uygulama geliştiricilerinin hali hazırda en çok yedi perakende kategorisine ilgi gösterdiğini ve bu kategorilerin de uygulamaların yaklaşık %65’ini oluşturduğunu gösteriyor. Bunlar şöyle sıralanıyor: Yemek siparişi, taksi, ulaşım (demiryolu, şehirlerarası otobüs, toplu ulaşım), yayıncılık (kitap, dergi), konaklama, otopark, eğlence bileti (sinema, tiyatro, festivaller, spor etkinlikleri)
Avrupa’da ödeme sistemlerinin durumu
Alışveriş uygulamalarının %52’si kartlı ödemeleri destekliyor. Bu sebeple kartlı ödemeler mobil uygulamalarda açık ara tercih edilen en popüler ödeme yöntemi. Teslimatta nakit ödeme incelenen alışveriş uygulamalarının %36’sında sunularak hâlâ önemini koruyor. Bununla birlikte mobil cüzdanlar hızla ivme kazanıyor. En iyi mobil alışveriş uygulamalarının %24’ünde mobil cüzdan desteği yer alıyor. Online kart ödemesi ve online cüzdanlar sırasıyla %82’lik ve %39’luk destekle yüksek birer orana sahip.
Günümüzün yükselen değeri sosyal medya
İnternet sitelerinde “sosyal medya üzerinden oturum açma” sistemiyle birlikte son yıllarda üyeliklerde büyük bir artış kaydedildi. Sosyal medya üzerinden oturum açma, kullanıcıların bir internet sitesinde sunulan hizmetlerden faydalanırken kolaylıkla oturum açabilmelerini sağlıyor ve kişisel bilgilerini tekrar tekrar girme ve form doldurma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Bu trende karşın mobil uygulamaların küçük bir kısmı sosyal medya üzerinden oturum açma sistemini sunmaya başladı. MasterCard Mobil Uygulamalar Endeksi’nde test edilen 1000’in üzerindeki mobil uygulama içinde sadece %7,5’i oturum açmak için sosyal medya üzerinden giriş yapmayı destekliyor. Listeye giren son uygulama grubunda bu rakam iki katına çıkıyor fakat beklentilerin altında kalıyor. Mobil alışveriş uygulamalarının en iyileri arasında sadece beşte biri sosyal medya hesapları üzerinden oturum açma imkanı sunuyor.
İnovasyon rekabette öne geçiriyor
Sıralamanın en üstünde yer alan uygulamaların bazıları rekabette diğerlerine fark atıyor. İnovatif fikirleri hayata geçiren mobil uygulamalar öne çıkıyor. Eğlence etkinliklerinde yeme içme siparişlerini önceden vermeyi sağlayan, televizyondaki oyuncuların üzerindeki giysileri tanımlayarak satın almayı sağlayan, elektrikli otomobillerin şarj ücretini hareket halindeyken ödemeyi mümkün kılan fikirler, uygulamaların tercih edilme oranını artırıyor. Mobil alışveriş dünyası kolaylıkları mümkün kılıyor.