Xerox CTO ve İnovasyon Başkanı Sophie Vandebroek: “AR-GE yaklaşımımızı Wall Street’e ve analistlere bakarak belirlemiyoruz. Yaklaşık 1 milyar dolarlık AR-GE bütçemizin yüzde 15’ini, sonucunun ne olacağı ve geri dönüşü belli olmayan deneysel çalışmalara ayırıyoruz.”
Dünyanın önde gelen teknoloji ve iş süreç yönetimi şirketi Xerox’un, AR-GE yaklaşımını gündeme getiren Xerox CTO ve İnovasyon Başkanı Sophie Vandebroek, Xerox’un AR-GE çalışmalarının önemli bir kısmının teknoloji fikirlerine dönüştüğünü ancak bazı çalışmaların kısa vadede somut bir sonuç vermediğini söylüyor. Sophie Vandebroek, Deneysel araştırmaları, çıktılarını öngörerek yapmadıklarını, somut bir beklenti içinde hareket etmediklerini belirtiyor.
Xerox CTO’su ve İnovasyon Başkanı, Sophie Vandebroek’un uluslararası yayınlara haber olan açıklamasında, Xerox’un AR-GE yatırım kararlarını Wall Street’e ve analistlere bakarak almadığını, müşterilerinin ne istediğini analiz ederek belirlediğini vurguluyor. Sophie Vandebroek, Xerox’un yıllık yaklaşık 1 milyar dolarlık AR-GE bütçesinin yüzde 15’inin araştırma sonucu tahmin edilemeyen ve belki de boşa gidecek deneysel araştırmalara ayrılmasının, inovasyon ruhunun bir gereği olduğunu söylüyor.
“Xerox AR-GE bütçesinin yüzde 35’ini iş ortaklarıyla birlikte yaptığı projelere, diğer yüzde 35’ini kuluçka projelere, geri kalan yüzde 30’luk kısmı ise keşif projelerine ayırıyor” diyen Sophie Vandebroek, keşif projesi olarak tanımlanan deneysel araştırmaların geri dönüşünün; büyük bir keşif, önemli bir başlangıç ya da boşa giden bir çaba olabileceğini vurguluyor. Xerox’un en zor anlarında bile AR-GE bütçesinden tasarruf etmediğini, keşifsel ve deneysel AR-GE’den vazgeçmediğini belirten Sophie Vandebroek, “Bu yaklaşım, geçmişte olduğu gibi gelecekte de Xerox’a önemli buluşlar yapma fırsatı verecektir” diyor.
Xerox’un iş ortaklarıyla birlikte ele aldığı projeler; müşterilere sunulan ürün ve hizmetleri geliştirmek, onların sorun ve ihtiyaçlarına cevap vermek için yapılıyor. Kuluçka projeler, mevcut teknolojilerin geliştirilmesi ve piyasaya sunulacak yeni nesil ürünler için yürütülüyor. Keşif projeleri ise gelecekte kullanılacak ve bugün için var olmayan iş teknolojilerinin keşfine yönelik deneysel çalışmaları içeriyor.
Xerox, günlük hayatımızda kullandığımız bir çok teknolojik aracı ilk bulan firma olarak tanınıyor. Bugüne kadar 55 bin adetin üzerinde buluş patenti olan Xerox’un ünlü buluşları arasında ilk fotokopi makinesi, ilk PC, ilk “mouse”, ilk grafik arayüzü (GUI), bilgisayarları birbirine bağlayan “ethernet”, ilk lazer yazıcı gibi binlerce önemli buluş yer alıyor. Xerox’un keşifleri bugün dünya üzerinde milyarlarca dolarlık endüstrilerin oluşmasını sağlarken, Apple, Microsoft gibi dünya devi bir çok firmaya da ana işlerinde esin kaynağı oldu.
Xerox, inovasyon çalışmalarını 5 binin üzerinde bilim insanıyla A.B.D, Kanada, Fransa ve Hindistan’ın farklı şehirlerinde yer alan belli konularda uzmanlaşan AR-GE laboratuvarlarında gerçekleştiriyor.