FUJITSU TÜRKİYE’NİN DESTEKLEDİĞİ
“EKAP” PROJESİ İLE
KAMUYA YILDA 5 MİLYAR TL TASARRUF!
Fujitsu ev sahipliğinde, Intel ve Microsoft’un destekleriyle 8 Mart 2011 Salı günü Rixos Grand HotelAnkara’da gerçekleşen “Kamu Yararına Teknoloji Günü”nde Kamu kesiminde bilişim teknolojilerininkullanımı ve yararları, Bulut Bilişim ve Dinamik BT Altyapıları gibi konular ele alındı. Toplantıda ayrıca,Elektronik Kamu Alım Platformu (EKAP) projesiyle ilgili güncel gelişmeler de kamuoyuyla paylaşıldı. EKAPprojesi sayesinde kamu kurumlarının yılda yaklaşık 5 milyar TL, uygulamayı kullanan şirketlerin ise 200milyon TL tasarruf edeceği açıklandı. Fujitsu Türkiye Ankara Hacettepe Teknokent’te kuracağıofiste 60 kişilik uzman kadrosu ile projeyi yürütecek. Microsoft da projede görev alıyor.
8 Mart 2011 – “Kamu Yararına Teknoloji Günü II” 8 Mart 2011 Salı günü, dünyanın lider bilişim firmalarındanFujitsu’nun ev sahipliğinde, Intel ve Microsoft’un önemli destekleriyle Rixos Grand Hotel Ankara’da yapıldı.Etkinlikte kamuda bilişim teknolojilerinin kullanımı üzerinde duruldu ve Elektronik Kamu Alım Platformu (EKAP)projesiyle ilgili güncel gelişmeler paylaşıldı. Toplantıda bilişimin bugününe ve geleceğine damgasını vuran bulutbilişim ve Dinamik BT Altyapıları gibi gelişmeler üzerinde duruldu.
Toplantı gündeminin önemli bir konusu da EKAP Projesi oldu. 10 Eylül 2010 tarihinde devreye alınan ve halençalışmaları devam eden EKAP projesinin tüm sürümleri tamamlandığında Türkiye’deki ihalelerin bütünü ileelektronik ortamda, yüksek standartlarda ve şeffaf bir şekilde yapılması mümkün olacak. Kamu İhale Kurumuile imzalanan sözleşme gereği Fujitsu Türkiye, Ankara Hacettepe Teknokent’te kurulacak ofiste 60 kişilik uzmankadrosu ile projeyi yürütecek. Projede Fujitsu Türkiye ile birlikte Microsoft Türkiye de rol alıyor.
Uzmanlar sunum yaptı
Bu sene ikincisi gerçekleşen Kamu Yararına Teknoloji Günü etkinliğinin açılışında Fujitsu Türkiye Genel Müdürü Halit Zaim, Intel Genel Müdürü Çiğdem Ertem ve Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cemal Akyel panel kapsamında konuşmalar yaptılar. Panelde, Intel Genel Müdürü Çiğdem Ertem internet kullanımının yaygınlaşmasının e-dönüşümün en önemli unsurlarından birisi olduğuna değinirken, Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cemal Akyel e-dönüşümdeki fırsat ve tehditlere dikkat çekti.
Fujitsu Türkiye Ankara Teknokent’te 60 kişilik proje ofisi kuruyor Türkiye ofisi olarak Fujitsu’nun global portföyünde yer alan “Application & Business Services” kapsamında iş yapabilen az sayıdaki Fujitsu şirketinden biri olduklarını belirten Fujitsu Türkiye Genel Müdürü Halit Zaim açılış panelinde de şu noktalara değindi:
“Kamu hizmetlerinin kurumlara ve vatandaşlarımıza daha etkin, kolay bir şekilde sunulmasına ve hizmet kalitesinin yükselerek uluslararası standartlara ulaşmasına imkân veren bu projenin bir parçası olmaktan gururluyuz. Fujitsu Türkiye olarak projenin en önemli ayağı olan uygulama geliştirme grubunu tamamlayarak çalışmaya başladık. Proje kapsamında Ağustos ayında Ankara Hacettepe Teknokent’te kurulacak proje ofisimizde 60 kişilik uzman kadromuz ile projeyi yürüteceğiz.”
Açılış konuşmalarını takip eden ilk oturumda Fujitsu Hizmet Operasyonları ve Bölge Destek Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı Benno Zollner “Kamuda Bilişim” başlıklı bir sunum yaptı. Zollner Fujitsu’nun dünyadaki ve Türkiye’deki faaliyetleri ve katkılarıyla ilgili bilgi verdikten sonra kamuda bilişim teknolojilerinin kullanım alanlarını ve Avrupa Birliği’nde bu alanda yapılan çalışmaları aktardı. 2009’daki küresel ekonomik krizin bu çalışmaları aksattığına değinen Zollner, krizden çıkışla birlikte e-devlet uygulamalarının tekrar hızlandığını kaydetti. Fujitsu olarak Avrupa’nın parlayan yıldızı Fujitsu Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edeceklerini ifade eden Benno Zollner, Fujitsu’nun Türkiye’de kamuya yönelik EKAP vb. projelerde öncü rol oynamaya devam edeceğini söyledi.
Dr. Hasan Gül: “EKAP projesi kamunun şeffaflaşması konusunda örnek bir projedir”
Zollner’in ardından Kamu İhale Kurumu Başkanı Dr.Hasan Gül EKAP projesini anlattı. Gül, sunumunda EKAP’ın sağlayacağı getiriler üzerinde durdu. Bilişim teknolojilerinin etkin bir şekilde kullanılmasının kurumlara daha verimli çalışma ve maliyetlerini daha etkin kontrol etme imkânı sunacağını ifade eden Gül sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye, bilgi toplumuna dönüşüm süreci kapsamında e – devlet uygulamalarında önemli bir mesafe kat etmiştir; rakamlar bize bunu teyit etmektedir. Öte yandan proje, gerek özel, gerekse kamu sektörünün üretim ve hizmet süreçlerine gelişmiş teknolojilerin entegre edilmesi suretiyle daha fazla katma değer yaratılmasının önünü açmıştır. Bu açıdan çok önemli bir örnek teşkil etmektedir.”
Rakamlarla EKAP Projesi
EKAP’ın ilk sürümü 1.0 sürümü 1 Eylül 2010 tarihinde, 1.1 sürümü 1 Aralık 2010’da, 1.2 sürümü ise 1 Mart 2011’de devreye alınmıştır. EKAP’ın devreye alındığı günden 28.02.2011 tarihine kadar 6 ay içinde kayıtlı idare sayısı 21.000’i, kayıtlı istekli sayısı 12.000’i, kayıtlı kullanıcı sayısı ise 200.000’i aşmıştır.
Bu süre zarfında 115.000 adet ihale kaydı yapılmış, 100.000 adet ilan yayımlanmış, 156.000 adet teyit alınmış, 60.000 adet sözleşme bildirilmiştir. EKAP web sitesini günde ortalama 60.000 kişi ziyaret etmektedir. Bugüne kadar toplam ziyaretçi sayısı 6,5 milyonu geçmiştir.
Ayrıca Türkiye’nin her yerinden alan kodu çevrilmeden ulaşılabilecek EKAP Çağrı Merkezi 444 0 545 (KIK) oluşturulmuş ve hizmet vermeye başlamıştır.
Kamu ve firmalar yılda yaklaşık 5 milyar TL tasarruf edecek
EKAP projesi alım yapan idareler ve kullanıcılar için pek çok avantajı da beraberinde getiriyor. Alım yapan kamu kurumlarının, projenin hayata geçmesiyle birlikte artan rekabet ve fiyat düşüşleri, ihale işlemlerinin daha kısa zamanda tamamlanması, ihale dokümanı basım maliyetlerinin azalması, tebligatların elektronik ortamda yapılması gibi nedenlerden ötürü yılda yaklaşık olarak 4.7 milyar TL’yi aşkın tasarruf sağlayacakları tahmin ediliyor.
EKAP projesi kapsamında ihaleye katılmak isteyen firmalar da ciddi tasarruf sağlayacak. Firmalar, teklif hazırlama işlemlerini daha kısa zamanda tamamlarken, imza beyannamesi ve sirküler sunma zorunluluğu da ortadan kalkıyor. İhale dokümanı satın alma, oda kayıt belgesi sunma maliyetinin ortadan kalkması ile idareye gidip gelme maliyetinden sağlanacak toplam tasarrufun yaklaşık olarak yılda toplam 200 milyon TL olması bekleniyor.
Uygulamayı kullanan kurumların tüm ihale dokümanlarını tek bir yerden online olarak kontrol edilebildikleri projenin elektronik teklif hazırlama, teklif gönderme, değerlendirme ve ihale sonuçlandırma uygulamalarının hayata geçmesiyle birlikte memnuniyet seviyesinin daha da artacağı bekleniyor.
İkinci oturumda ise Intel ve Microsoft tarafından kurumlar için geliştirilen teknolojilere ait detaylı sunumlar yapıldı.
Fujitsu hakkında :
BT merkezli iş çözümleri sunan dünyanın lider şirketi Fujitsu, dünya çapında 70 ülkede yaklaşık 170.000 çalışanıyla bilişim ve iletişim alanında müşterilerine katma değerli, güvenilir, yüksek kalite ve performanslı ürün ve hizmetler sunmaktadır. Merkezi Tokyo’da bulunan Fujitsu, 31 Mart 2010 tarihinde sona eren mali yılında 50 milyar ABD Doları konsolide ciro elde ettiğini açıklamıştır. Daha fazla bilgi için lütfen ziyaret ediniz: http://tr.fujitsu.com/