Ülke genelindeki belediyeler Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ne (EBYS) geçtikten sonra iş süreçlerini hızlandırdığı gibi ‘kağıtsız ofis’ konsepti ile doğa korumasına da ciddi bir katkıda bulunuyor. enVision tarafından yapılan özel bir araştırma ile ‘En Yeşil Ofis’ listesinde yer alan belediyeler açıklandı.
Dünyada her yıl ormanlarının %1,3’ü kağıt üretiminde kullanılıyor. Bu miktar, 40 milyon hektara (İsviçre büyüklüğünde bir alana) denk geliyor. Dünyanın 16. ve Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi konumunda olan ülkemizde de durum çok farklı değil.
Çevre ve Orman Bakanlığı verilerine göre; Türkiye’de, bir ofiste kişi başına tüketilen kağıt miktarı 0,7 kg/gün, yani ortalama 140 sayfa. Finans merkezlerinde ve bankalarda kişi başına tüketilen kağıt miktarı ise 180 sayfaya ulaşıyor.
EBYS ile çevre dostu belediyeler
Belediyelerde yıllık kağıt tüketimi
– A4 kağıt tüketimi ortalama 1,5 milyon adet. -Üretilen belge sayısı yaklaşık 1 milyon (Kararlar, tutanaklar, raporlar, formlar, ödeme belgeleri vs.) -Klasör ve dosya tüketimi ortalama 5 bin adet. -Kartuş tüketimi ortalama 650 adet. *Bu rakamlar belediyelerin büyüklükleri ve iş yoğunluğunluklarına göre değişmektedir. |
Belediyeler de kağıt tüketiminin yaygın olarak görüldüğü kurumlar arasında yer alıyor. Orta büyüklükte bir belediyede yılda yaklaşık 1,5 milyon kağıt tüketiliyor. Ancak, bu genel olumsuz tabloya rağmen teknoloji cephesinden umutverici haberler de gelmiyor değil. Gerek dünya genelinde gerekse ülkemizde geleneksel yöntemler yerine, Elektronik Belge Yönetim Sistemlerinin (EBYS) kullanılmasındaki artışa paralel olarak çevremizin korunması konusunda önemli adımlar atılıyor.
enVision tarafından yapılan özel araştırma ile ‘En Yeşil Ofis’ listesine giren belediyeler açıklandı. EBYS kullanımı sonrasında ‘Kağıtsız Ofis’ konsepti ile iş süreçlerinde otomasyon sağlayarak; binlerce ağacın kesilmesini önleyen belediyeler şöyle sıralandı:
Kartal Belediyesi, Altındağ Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Lüleburgaz Belediyesi, Çankaya Belediyesi, Eyüp Belediyesi, Elazığ Belediyesi, Arnavutköy Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi, Sultangazi Belediyesi, Karatay Belediyesi, Ünye Belediyesi, Ortahisar Belediyesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Van Büyükşehir Belediyesi, Mardin Büyükşehir Belediyesi, Batman Belediyesi, Artvin Belediyesi, Gölcük Belediyesi…
Sayılarla En Yeşil Ofis listesindeki belediyeler
enVision tarafından açıklanan ‘En Yeşil Ofis’ kategorisine giren belediyelerde EBYS kullanıma bağlı olarak doğa koruma kapsamında gerçekleşen istatistikler şöyle:
Listede En doğuda Van’dan en batıda Lüleburgaz’a kadar geniş bir coğrafyada yer alan toplam 30 belediye; 7.529 ağacın kurtarılmasını ve 37 milyon su tasarrufu yapılmasını sağlarken, 2128 ton karbondioksit salınımı ile 147 ton katı atık oluşumunu engelledi. Böylelikle genel toplamda 62 milyon adet A4 kağıdın çöpe gitmesi de önlenmiş oldu.
Rakamlarla kağıt israfı
Bir ağaçtan ortalama olarak 8,300 adet A4 sayfası üretiliyor. 1 ton kağıt üretiminde 26.700 litre su tüketilmektedir. 1 ton kağıt üretiminde 1,3 ton co2 açığa çıkmaktadır. Bu miktar 6 silindirli bir aracın 3.800 km yol gitmesinde açığa çıkan co2 miktarına eşittir. 1 ton kağıt tüketiminde 96 kilo atık oluşmaktadır. |
Kurtarılan ağaç sayısında rekor Kartal’da
EBYS kullanımı sayesinde gerçekleştirilen ‘kurtarılan ağaç’ sayısında rekor Kartal Belediyesi’nde. Şubat 2014 tarihinden bugüne EBYS sistemini başarıyla kullanan Kartal Belediyesi, iş süreçlerindeki tam otomasyon sayesinde 3.632 ağacın kesilmesini önlemiş oldu. Kartal Belediyesi 18 milyon metreküp suyun israf edilmesini ve 72 ton katı atık oluşumunu da engellemiş oldu. Böylelikle tam olarak 30 milyon adet A4 kağıdın çöpe gitmesi önlenmiş oldu.
‘En Yeşil Ofis’ kategorisinde belediyeler arasında birinci olmaktan dolayı gurur duyduklarını kaydeden Başkan Altınok Öz, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: “Dünya üzerinde en tehlikeli şeylerden bir tanesi de üretmediğini tüketmek, hiçbir şey katmadan tüketime dâhil olmaktır. Kartal Belediyesi olarak doğayı korumak adına bizlerin öncelediği şey, üretmek ve tükettiklerimizi geri dönüşüm zincirine dâhil etmek… Çalışmalarımızı ve projelerimizi bu anlayışla temellendirip hayata geçirdik. Geri dönüştürülebilir olan her şey Kartal Belediyesi tarafından ekonomiye kazandırılıp doğanın korunması amaçlanıyor.”
Altındağ’da 6,5 milyon kağıt tasarrufu
Altındağ Belediyesi Başkanı Dr. Veysel Tiryaki, e-BYS ile evrakla yürütülen iş süreçlerini otomatik hale geldiğini, karar verme süreçlerinin hızlandığını, işlem kuyrukları ve tamamlanma süresinin kısaldığını, insan hatalarının ortadan kalktığını, kurum içi iletişim kanallarının daha iyi hale geldiğini belirtti. Bu çalışmalar ile 6,5 milyon kağıda denk gelen 773 ağacın kesilmesinin önüne geçilmiş oldu.
Başkan Tiryaki, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: “Yeşile çok büyük önem ve kıymet veren bir belediyeyiz. Göreve geldiğimiz günden itibaren 45 büyük park projesini hayata geçirdik ve binlerce yeni büyük ağaç diktik. Bir kentte yeşil alanlar arttıkça, yaşam kalitesinin de artacağına inanıyoruz. Bu nedenle Elektronik Belge Yönetim Sistemine geçerek sağladığımız tasarrufun bilincindeyiz. Yeni yapmak kadar, var olanı korumanın da önemine inanan bir belediye olarak, nefes alan kentler oluşturmak için gayretle çalışmayı sürdüreceğiz.”