Online firma rehberinde bulunmak firmalar için önemli ancak mobil cihazların artması ve online navigasyon kullanımının yaygınlaşması ile birlikte tek başına yeterli değil. Gerek KOBİ’LER gerekse büyük ölçekli işletmeler için dijital haritalarda doğru coğrafi kodlama ile bulunmak çok önemli. Türkiye’deki adres yapısı nedeniyle otomatik coğrafi kodlama sistemleri her zaman doğru sonucu vermiyor. Türkiye’nin en geniş kapsamlı dijital firma rehberi Yellow Pages Türkiye, 850 bin işyeri datasının yaklaşık %47’sinin coğrafi kodlamasını ‘’manuel’’ olarak tamamladı.
Harita üzerinde bir noktanın konumunun, sayısal cinsten ifadesine ‘’Coğrafi Kodlama’’ deniyor. Bir başka deyişle Enlem ve Boylam adı verilen iki değerin kesişim noktasını ifade ediyor. Web sitesinde adres bilgileriyle beraber haritada bulunan konumunu göstermek isteyen, çoklu lokasyonlarının harita üzerindeki konumunu bir lokasyon bulur hizmeti olarak göstermek isteyen, açacağı yeni mağaza/şubeleri için analiz yapmak isteyen tüm işletmeler enlem ve boylam bilgilerine ihtiyaç duyarlar.
Online firma rehberinde bulunmak firmalar için önemli, ancak mobil cihazların artması ve online navigasyon kullanımının yaygınlaşması ile birlikte tek başına yeterli değil, dijital haritalarda bulunmak da şart. Dijital dünyada en önemli konulardan biri olan ‘’bulunabilirlik’’ açısından da coğrafi konumlandırma çok önemli bir çalışma.
YellowPages.com.tr üzerinden 670 kategoride 850 binden fazla işyeri datası yayınlayan Yellow Pages Türkiye, bankalardan zincir mağazalara, marketlerden benzin istasyonlarına, restoranlardan çoklu lokasyonlu işletmelere kadar enlem ve boylam bilgilerine ihtiyaç duyan tüm işletmelerin haritalar ve haritası olan sosyal platformlar üzerinde varlıklarının yer alması için coğrafi konumlandırmalarını gerçekleştirerek bulunabilirliklerini artırıyor.
Doğru Ürün ya da Hizmet Almanın Yolu Doğru Lokasyondan Geçiyor
Online dünyada var olan, dünyanın her yerindeki işletmelere ulaşmak, fiyat almak, ürün özelliklerini öğrenmek artık çok daha kolay. Online dünyada aradığınız ürün veya hizmeti bulmanın yolu aradığınız ürün/hizmet + lokasyondan geçiyor. Aradığı firmayı lokasyon bilgisiyle gören tüketici ya da işletme son aşamada harita üzerinden doğru noktaya ulaşarak alımı gerçekleştirebiliyor. Yellow Pages Türkiye, işletmelerin dijital haritalarda doğru bulunabilmeleri için coğrafi konumlarını tespit edip, konumlandırmalarını gerçekleştirerek müşterilerinin kapılarına kadar ulaşmalarını ve istedikleri ürün ya da hizmeti kolaylıkla alabilmelerini sağlıyor.
Yellow Pages Türkiye Operasyon Direktörü Şebnem Yaşar, zamanın insanlar için gittikçe daha da değerlendiğini bu nedenle lokasyon bazlı pazarlamanın öneminin arttığını belirtiyor; ‘’Çoğu tüketici, eskiden olduğu gibi sokak sokak dolaşarak ürün veya hizmet aramıyor. Online dünyada var olan, dünyanın her yerindeki işletmelere ulaşmak, fiyat almak, ürün özelliklerini öğrenmek çok daha kolay. Online dünyada aradığınız ürün veya hizmeti bulmanın yolu, aradığınız ürün/hizmet + lokasyondan geçiyor. Aradığı firmayı lokasyon bilgisiyle gören tüketici/işletme son aşamada harita üzerinden doğru noktaya ulaşarak alımı gerçekleştirebiliyor. Hizmet ya da ürünün sunanlar arasından, istediğiniz lokasyonda bulunanlara ulaşabiliyor, tercih ettiğinizin kapısına kadar ulaşabiliyor, alımı tamamlayabiliyorsunuz.’’
Coğrafi Konumlandırma Hem Büyük İşletmelere Hem de KOBİ’lere Birçok Avantaj Sağlıyor
Yellow Pages Türkiye üzerinden coğrafi konumlandırması yapılan tüm firmaların son tüketiciyi, alıcıyı işletmenin kapısına kadar götürüyor olması birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Bu hizmet, kapısına kadar giden müşteriyi, ürün testini yapmaya ve son olarak alıma yönelik olduğu için ciddi müşteri avantajı sağlayabiliyor. İlk başlarda ağırlıklı olarak çok lokasyonlu firmaların kullandığı bu hizmet, son yıllarda dijital dünyada varlıklarını daha fazla gösteren KOBİ’ler tarafından da ilgi görüyor.
Türkiye Adres Yapısında Otomatik Coğrafi Konumlandırma Verimli Değil
Türkiye’de adres yapısından dolayı otomatik coğrafi kodlama sistemleri tam anlamıyla çalışmıyor. Cihazlarla tespit edilen kodlar da hava şartlarından etrafta bulunan yüksek binalardan etkilenebiliyor. Nokta tespiti yapılacak yer ile telefonda konuşarak harita üzerinden yönlendirmeyle, gerekirse civar lokasyonlardan da alınan tariflerle elde edilen sonuç çok daha iyi sonuçlar verebiliyor. Yellow Pages Türkiye veri tabanında bulunan tüm enlem ve boylam bilgilerini tek tek adres bazlı ve manuel olarak doğruluyor. Bugün YellowPages Türkiye’de bulunan 850 bin işyeri datasının yaklaşık %47’sinin manuel olarak coğrafi kodlaması, yani doğru enlem-boylamları saptanmış durumda. Yellow Pages Türkiye 2015’te bu oranı %60’a yaklaştırmayı hedefliyor.
En Fazla Bankalar ve Çok Lokasyonlu Perakende Satış Firmaları Talep Ediyor
Coğrafi konumlandırma ile sosyal ve dijital platformlara özellikle çok lokasyonlu ve satış yapan firmaların taleplerinin geçtiğimiz yıllara göre artış gösterdiğini belirten Yellow Pages Türkiye Operasyon Direktörü Şebnem Yaşar, sektörel olarak bakıldığında bankalar ve çok lokasyonlu perakende satış firmalarının daha çok coğrafi kodlama talebinde bulunduğunu söylüyor. Veri tabanlarında bulunan tüm enlem ve boylam bilgilerini tek tek adres bazlı ve manuel olarak gerçekleştirdiklerini vurgulayan Yaşar, “Firmaların en olmazsa olmaz beklentilerinden biri kullanacağı enlem ve boylam bilgisinin doğru olması. Otomatik yollarla yapılan tespit hataları, işin manuel yapılan kısmına ilgiyi artırıyor’’ diyor.