Ankara son dönemde turizmi farklı konuları ile ele alan önemli etkinliklerle tanışıyor. Bunlardan biri ise 3. kez düzenlenecek olan 3. Yaş Baharı Kongresi. Bu önemli kongre öncesinde etkinliğin mimarı Medikal Turizm Derneği Başkanı Dr. Sinan İbiş ile Yaşlı Bakımı Ekonomisi, Turizmi ve İstihdamı gibi konuları konuştuk. 3. Yaş Baharı Keyifle okumanız ve paylaşmanız dileklerimizle.. Etkinliğin websitesine linkten erişebilirsiniz: www.yaslibakimiturizmi.com
Yaşlı bakımı ekonomisi dünyada rakamsal olarak ne boyutta? Türkiye olarak biz bu pastadan ne kadar pay alıyoruz?
Yaşlı bakımı ekonomisi şu an ülkelerin gayrisafi milli hasılalarını zora sokacak düzeylere ulaşmış vaziyette.
Özellikle dünyanın büyük ekonomileri Amerika, Japonya, Almanya, kanada, İngiltere gibi büyük ülkeleri ile AB ülkeleri başta olmak üzere yaşlılığın doğurduğu sonuçların ekonomik maliyetleri, işgücü ihtiyacı ülkelerin ekonomilerini alt üst edecek seviyelere ulaşmak üzere.
Yaşlılık ekonomisi çok birleşenli bir konu ve dolayısıyla takibe bağlı sayısal veriler şu an bilinemiyor. Ancak bugün İsveçte normal bir yaşlının sağlık bakımı hariç diğer bakımlar için belediyelerin harcadığı para aylık olarak yaklaşık 5.700 EURO. AB ülkelerinde bu değer aylık olarak 3.000 – 6.000 EURO arasında değişiyor.Buna birde sağlık bakımları ilave olursa rakamlar 2-3-5 katlarına kadar rahatlıkla çıkabiliyor. AB ülkelerinden İskandinav ülkeleri başta olmak üzere Norveç ve Danimarka yaşlılarını kendi tercihleri dikkate alınarak yaşamak için başka ülkelere gönderebiliyor ve sağlıkta dahil kişi başı yaklaşık aylık 3.000 – 4.500 EURO ödeyerek paket halinde bakım ve sağlık hizmetlerini alabiliyorlar. Almanya bugün yaşlılarını Polonya da daha ekonomik maliyetlerle baktırmaya başladı, yada onlara ekonomik ev alabilmeleri için 20-25 bin EURO gibi destek sağlayarak Akdeniz ülkelerinde yaşamlarını sürdürmeleri konusunda teşvik ediyor. Norveç yaklaşık 850.000 emekli ve yaşlı vatandaşını İspanya, Yunanistan, Maldivler gibi ülkelere gönderiyor.
Türkiye maalesef bu ekonomi içerisinde yer almıyor, çünkü Türkiye ‘nin turizm aktörleri kendilerini global tur operatörlerine teslim etmiş, başka bir düşünceleri yok. Ama bizler bugün 36 milyon turistten 33 milyar EURO ciro yapabiliyorsak 1 milyar yaşlı bakımı turistinden 60 milyar Euro ciro yapabiliriz. Yani az kişi çok kazanım. Neden Türkiye yok, çünkü Türkiye öncelikle kendi yaşlılarına iyi bakmayı öğrenmeli, onların yaşam alanları, bakım alanları, ihtiyaçlarını düzenlemeli, onların erişimlerini kolaylaştırmalı, mevzuatlarını ve hukuk koşullarını gözden geçirmeli, sonrada potansiyel ülkelerin hükümetleri, yerel yönetimleri ile işbirliğini konuşmalı.
3. Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi hangi konuları ele alacak?
Bu kongre geleneksel hale gelmiştir ve 3.sü gerçekleştirilmektedir. Amaç ülkemizdeki yaşlı bakımı konularındaki tüm süreçleri geliştirmek ve global piyasalardaki yaşlılığın doğurduğu zorlukların çözümünde de rol üstlenmek. Kongremizde paydaş olarak en üst düzeyde devlet kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları yaklaşık %20 lik kısmı oluşturuyor. %80 lik kısmı ise dünyada yaşlı bakımı turizmi ve ekonomisi alanlarında başarılı olmuş kişilerin deneyimleri kendilerinden anlatılacak. Kongremizde özellikle yaşlıların aktif, mutlu ve güvenli yaşamaları için gerekenler ile yaşlılığın doğurduğu ekonomik maliyetleri kontrol altına alan yaklaşımlar gündeme gelecek. Ülkemizin yaşlı bakımı alanlarında katetmesi gereken çok yol vardır. O nedenle bu kongre ile ülkemizdeki ilgili devlet idareleri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve medya kuruluşları tetiklenmektedir.
Sizce turizm sektörü istihdam noktasında yaşlı turizmine hazır mı?
Yaşlı turizmi hizmet sektörüdür, deneyimli iş gücü ve sosyal devlet anlayışına uygun yaşam alanları gerektirmektedir. Ülkemiz dünyanın genç ülkeleri arasındadır ama hızla yaşlanan ülkeler listesinde de yer almaktadır. O nedenle ülkemizin yaşlılarımız ve emeklilerimizin mutlu yaşamalarını temin edecek ihtiyaçları biran evvel hayata geçirmesi gerekmektedir. Şu an ülkemizde TÜİK kayıtlarına göre 20.000 kişi yaşlı bakımı elemanı olarak mesleklendirilmiş ancak bu kişiler yaşlı bakımı elemanı olarak çalışmamaktadır. Yaşlı bakımı hizmeti şu an Gürcistan, Türkmenistan, Kırgızistan gibi Türk cumhuriyetlerinden gelen niteliksiz, kayıt dışı insanlar ile sağlanmaktadır. Sosyal dezavantajlı kişilerin bakımı kolay bir iş değildir ve niteliklendirilmiş, emeklerinin karşılığı ödenen işgücü anlayışı geliştirilmelidir. Ülkemizde yaşlı bakımının gelişmemesindeki en büyük nedenlerden birisi budur. Mevzuatlarda yaşlı bakımındaki iş gücünün nitelikli hale getirilmesi, istihdamı ve emeklerinin karşılanması anlamında belirleyici değildir.
O nedenle ülkemiz ancak turizme hizmet eden tatil köyleri veya yaşlılar için dizayn edilmiş, yaşlıların uyruklarına göre beklentilerini karşılayan yaşam konseptleri dizayn edilmediği sürece yaşlılar Türkiye ‘yi tercih etmeyeceklerdir. Şu an sadece çeşitli ülkelerdeki emekliler turizmde sezon dışı dönemlerde ülkemizdeki ekonomik turizm sunumlarından faydalanmak üzere ülkemize gelmektedirler. Bu seyahat şekli maalesef ülkemize ekonomik kazanım yeterince sağlayamamaktadır. Özetle söylemek gerekirse ülkemizde yaşlı bakımı alanında turizmin doğuracağı ekonomik kazanımların farkındalığı yüksek olmasına karşın, bu kazanımların elde edilebilmesi ve sürdürülebilmesi için gerekenler konusunda maalesef bir kararlılık söz konusu değildir.
Yaşlı ekonomisi sizce başka hangi Sektörleri güçlü şekilde etkileyecek ?
Yaşlı bakımında turizm, istihdam, seyahat, teknoloji, erişim, tedarik, inşaat, medya, haberleşme, eğitim sektörü başta olmak üzere sektörlerin tümünde yeni bir saha yaratılmış olacaktır.
4.5 G ile birlikte bu ekonomide ne gibi gelişmeler bekliyorsunuz?
Her sektörde olduğu gibi yaşlı bakımı alanlarında da teknolojik kolaylıklar ve çözümlerin üstünlükleri tartışılmaz. Teknolojiler insanların yaşamlarını kolaylaştırırken, onlara çözüm üğretirken haberleşmek durumundadırlar. Ülkemizde özellikle haberleşme hızı ve kapasitelerindeki gelişmeler ve bu haberleşmelerin sağlayacağı ekonomik kazanımlar arttıkça yaşlı bakımı alanıda bundan faydalanacaktır. Özellikle şu an ülkemizde hayata geçirmek üzere olduğumuz yaşlı bakımında uzaktan destek teknolojilerinin uygulanmasında 4.5 G avantajı ile yaşlılarımız güvenle, toplumla iç içe ve iletişim halinde yaşama imknaı bulabilecekler.
Kongre nasıl bir işbirliği ile gerçekleştiriliyor?
Yaşlılık çözümlerimizin geliştirilmesinde öncü olan ve geleneksel hale gelen Üçüncü Uluslararası 3. Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi aynı zamanda “Dünya Yaşlılar Günü” olan 01-02.ekim.2015 tarihlerinde Ankara da Sheraton otelinde Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Erkan İBİŞ başkanlığında, Medikal Turizm Derneği Başkanı Uzm.Dr.Sinan İBİŞ koordinasyonu ile gerçekleştirilecektir.Kongre T.C. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle gerçekleştirilmektedir. Kongrenin gerçekleşmesinde Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Beyoğlu Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Avrasya Üniversitesi, Samsung Türkiye, Siyo İnşaat A.Ş., Flavius Klinikleri A.Ş., Ankara Kalkınma Ajansı, PricewaterhouseCoopers, Darülaceze Vakfı, Belçika Yaşlılar ve Engelliler İçin Elele Derneği, Turizmhaberleri.com, Spawellness.com, Populersaglikdergisi.com, Angikad, TÜSİAV, Agne Tours kurumları ile de işbirliği sağlanmaktadır.