Barış Aydın: ASİAD Binamız, üniversite öğrencilerinin kullanımına ücretsizdir.
Tuncay: 365 bin metrekarelik alan üniversitelere tahsis edilecek.
Aydın: Akademisyen OSB’ye niye gelsin cevabını verebilmiş değiliz.
Ankara Sanayici ve İş Adamları Derneği binasında gerçekleştirilen ve katılımın ücretsiz ve açık olduğu etkinlikte üniversite ve iş dünyası birbirini dinleme ve katılımcılar önünde sorgulama fırsatı buldu.
TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak ‘ın sunumlarında gerçekleşen etkinliğe Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Anadolu OSB Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, OSTİM Başkanı Orhan Aydın konuşmacı olarak katıldı.
Veli Sarıtoprak açılış konuşmasında, Toshiba CEO sunun tüm şirketler üniversite ile işbirliği yapmak zorunda, öğrenciler artık mezun olunca değil okurken öğrenmek istiyor sözlerini hatırlarak başladığı konuşmasında, Bilkent Cyberpark, Ankara Teknopark ve Gazi Teknopark’ın kuruluşunda yer aldığını, Gazi Teknopark’ın yönetim kurulunda da yer aldığını, iki tarafın birbirine tam güvenmediğini gördüğünü, ayrıca mevzuatın da buna uygun olmadığını belirtti. Ankara Üniversiteleri arasında da işbirliğinin artmasının gerektiğini belirtti
Ostim Başkanı Orhan Aydın, OSTİM’in kuruluşun Kırşehirli Ahi geleneğinden gelen Cevat Dündar tarafından 1967’de yapıldığını, kendisini saygı ile andıklarını kaydederek, OSTİM’in Ankara’nın sanayileşmesinde bir okul olduğunu, Ankara’da ne kadar büyük firma varsa çıkış noktalarının burası olduğunu belirterek konuşmasına başladı. Gece gündüz demeden bölgedeki 7500 işletme ile ilgili bu işletmeleri nasıl geleceğe taşıyabileceklerini, sattıkları ürün ve hizmetleri nasıl farklı kanallara ulaştırabileceklerini düşünerek rekabet analizi yaptırdıklarını aktardı.
“Üniversitelerimiz bize yol gösteriyor” diyen Aydın, “ABD de rekabet kıtabını yazan Corter in kıtabını okumuş kısılerle yola çıktık.
Formalar nasıl operasyon yapıyor onu analız etik yol harıtası çizdık ve model kümelenme olarak çıktı. Çankaya Üniversitesi rektörü hocamız gönüllü oldu. Ankara Üniversitemiz ile sürekli etkileşim halindeyiz. diğer üniversıtelerle de iletişim halindeyiz halindeyiz; üniversite ve sanayici ilişkisi kurmak kolay değil” diyerek sözlerini sürdürdü.
AYDIN: “Akademisyen sanayiye OSB’ye niye gelsin, bu sorunun cevabını verebilmiş değiliz”
Üniversitelerde rektörün değişimine göre aralarındaki bağın da iyi veya kötü yönde değişebildiğini, kurumsal sürdürülebilirliliğin olmadığını belirten Aydın, Türkiye’de sağlıkla ilgili yurtdışına 16 milyar dolar para harcandığını, Ankara’da Innova Ankara etkinliği düzenlediklerini ve sanayi ile üniversitenin havanda su dövdüğünün anlaşıldığını belirtti. Bir su tribünü, rüzgar tribünü, güneş santrali yapamayan bir ülke olduğumuzu, termik ve nükleerde hiç olmadığımızı belirtti. “10 bin dolar eşiğini aşamazsak yerinde sayarız” diyen Aydın, fason üretime razı olunmaması gerektiğini, Türkiye’de kolay para kazanma devrinin bitmesini dilediklerini kaydetti.
Erkan İbiş: “Orhan Başkan Bize Sitem Etti Haklıdır”
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Erkan İbiş, Türkiye’de kurumsallaşma geleneğinin problemli olduğunu, bilim-bilgi, teknoloji parametreleri olmadan refah toplumu olunamadığını belirterek konuşmasına başladı. “Diploma değil vasıf ve nitelik” diyen Prof. İbiş, toplumun refahına göre çözümler üretmek gerektiğini, bunun yolunun da nitelikli insandan geçtiğini kaydetti. Türkiye’nin Son 10 yılda aşamalar kaydettiğini, GSMH seviyesinin önemli olduğunu fakat 2023 ‘e kalan 8 yılda görüntünün öyle olmadığını, bu sürede ihracat hedeflerinin tutmasının zor olduğunu, bir göstergenin de yüzde 3 olan 2023 AR-GE hedefinin şu anda yüzde 1’de olduğunu iletti.
“Herkes AR-GE’de konuyu birbirine atıyor”
İbiş, su anda Türkiye’de 100 bin araştırmacı olduğunu, 2023’te 200 bine nasıl çıkacağımızı düşünmemiz gerektiğini, üniversitelerin iyi birer entellektüel yetiştirmesi gerektiğini belirtti. “Bilim bilim içindir” sözü artık “bilim toplum içindir” şeklinde değişmeli diye belirten İbiş, bir araya gelme kültürünün zayıf olduğunu, insanların böyle yetiştirildiğini, bu nedenle birbirine de fazla güvenmediğini kaydetti.
“MERKEZİNİZİ ANADOLU OSB’YE TAŞIYIN”
Anadolu OSB başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, kooperatifçilik formülü ile Anadolu OSB için 100 milyon dolar harcadıklarını ve 300 milyon Dolarlık güç yarattıklarını, devletten yardım almadıklarını belirtti. …Türkiye’de yüzde 13 olan üretim sektörü üretımının çoğunun ithalatla yapıldığını, 100 dolarlık ihracatta ithalat payının en fazla 50 dolar olması gerektiğini, bazı sektörlerde bu rakamın yüzde yüz olduğunu insanların görmezden geldiğini belirtti. AR-GE kavramını Arakla-Getir olarak yapılmış bir malın kopyasının yapılması şeklinde ceryan ettiğini beliren Tuncay .Türkiye’de herkesin MIŞ gibi yaptığını belirtti. Erkan İbiş’e dönerek “Hocam üniversitenizde yer alan metal işleme merkezinizi Anadolu OSB’ye taşıyalım, yarın senatodan karar çıkartın ben de yönetim kurulumdan bu kararı aliyim” dedi.
“BİLGİYE PARA ÖDEMEK İSTEYEN YOK”
Tuncay sözlerini “Türkiye’de sanayici proje ve bilgiye para ödemek istemiyor. Son yıllarda ihracat yapıyormuş, üretim yapıyormuş gibi yapıyoruz. Biz OSB olarak üniversite ile toplantı yaparken bile heyecan duyuyoruz, mutlu oluyoruz. Bizim yaptığımız yatırım, Armada’danın karşısındaki Çelik Kafes kadar arkadaşlar” diyerek tamamladı.
ASİAD Başkanı Barış Aydın ise, herkesin en az 1 STK’ya üye olması gerektiğini, ASİAD olarak benzer işbirliklerine imza atmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Veli Sarıtoprak önümüzdeki dönemde Rahmi Koç’un da ASİAD ‘da seminer vereceğini müjdeledi.