Türkiye’nin tasarımda en büyük ödül organizasyonu olan Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri’nde bu yıl ilk kez verilen Turquality® Özel Ödülü’ne Vestel layık görüldü. İlk kez uluslararası başvurulara açılan organizasyonda 65 ürün ‘İyi Tasarım Ödülü’ alırken, ‘Kavramsal Tasarım Ödülü’nün sahibi ‘STEAM çaydanlık tasarımı’ ile Hakan Gürsu oldu.
Ekonomi Bakanı Zeybekci: “Napolyon, dünya imparatorluğu kurma hayali taşırken ‘Dünya tamamıyla benim olursa, İstanbul’u başkent yaparım’ demiş. Belki o yapamadı ama şüphesiz birgün İstanbul geleceğin başkenti olacaktır.”
TİM Başkanı Büyükekşi, gelecek hafta düzenlenecek İnovasyon Haftası’nın konuşmacılarından teknoloji kahini Negropente’nin 30 yıl içinde sadece bir hapla istenilen dilin konuşulacağı açıklamasını hatırlatarak “Bunu duyan bir ihracatçı arkadaşımız da “Acaba hanımın dilinden de konuşacak mıyız’ diye sordu” esprisiyle salonu kahkahaya boğdu.
TİM Başkan Vekili Öztiryaki: “Design Turkey ödülü alan ürünler, dünya ticaretinde ihracatı artırmamıza katkı sağlıyor. Marka olmayı başaran firmaların hiç birinin döviz kuru sorunu olmuyor.”
Türkiye’nin tasarım alanında en büyük ödül organizasyonu olan “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”, dün akşam Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle dördüncü kez sahiplerini buldu. Turquality® Programı etkinliği olarak Ekonomi Bakanlığı himayelerinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) işbirliğiyle gündüz konferans ve akşam ödül töreni olarak düzenlenen etkinlikte, bu yıl ilk kez verilen Design Turkey Turquality Özel Ödülü’ne Vestel layık görüldü. Böylelikle Vestel, beyaz eşya ve elektronik eşya kategorisinde toplam beş İyi Tasarım Ödülü alarak gecenin en büyük ödülünün de sahibi oldu.
Bu yıl ilk kez uluslararası başvurulara açılan ve toplamda 405 başvuru alan organizasyonda 65 ürün ‘İyi Tasarım Ödülü’ alırken, ‘Kavramsal Tasarım Ödülü’nü ev cihazları ve kişisel bakım ürünleri kategorisinde STEAM çaydanlık tasarımı ile Hakan Gürsu aldı. Kavramsal Tasarım Ödülü alan Hakan Gürsu’nun Doğu’daki çay kültüründen ilham alarak tasarladığı çalışması, alt ve üst haznesiyle çay hazırlama ritüelini yansıtan ocak üstü çaydanlık niteliği taşıyor.
Türkiye’nin tasarımla markalaşarak 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen etkinliğe, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ETMK Başkanı Ayberk Yağız ile birlikte bürokrasi ve iş dünyasından çok sayıda temsilci katıldı. Ödül töreni öncesi gün boyu gerçekleşen Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri Konferansı’nda konuşan TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki “Design Turkey ödülü alan ürünler, dünya ticaretinde ihracatı artırmamıza katkı sağlıyor. Marka olmayı başaran firmaların hiç birinin döviz kuru sorunu olmuyor” dedi.
Napolyon yapamadı ama İstanbul geleceğin başkenti olacak
Ödül töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dünyanın 17. ve Avrupa’nın 6.büyük ekonomisi olan Türkiye’nin, Cumhuriyet’in 100.yılında daha da büyük işler başaracağını vurguladı. Zeybekci, “Türkiye, çocuklarımızın kalemlerinden ayakkabısına nasıl olacağının başkaları tarafından dizayn edildiği ve hammadde ve enerji kaynaklarının vahşi kapitalizmle kontrol edildiği bir dünyada fason üretimle bunu başardı. Ama şimdi hedeflerimiz çok büyük. Atatürk’ün muasır medeniyet dediği hayale ‘izindeyiz’ diyerek varılamayacağını anladık. Hayatta en hakiki mürşid, ilimdir fendir demesini anlayarak, çağdaş uygarlık seviyesini 2023 hedefleri ile elle tutulur hale getirdik” dedi. Hükümet’in 25 başlıkta 1.250 eylem planıyla yeni bir dönüşüm projesi başlattığına değinen Zeybekci, “Bu dönüşümü Türkiye yapacak güçtedir. İhracatımızın kg fiyatı 1,19 USD iken şu anda 1,64 USD. Yeterli mi? Tabi ki hayır. Çünkü Almanya’nın 4,1 USD. Bize koşmak yetmez, bizim atlayarak gitmemiz lazım. Topyekün seferlik ile Ar-Ge’ye kaynak ayırmalıyız. Türkiye yeni dünyayı kuran ülkelerden olma gücüne sahip. Napolyon, dünya imparatorluğu kurma hayali taşırken ‘Dünya tamamıyla benim olursa, İstanbul’u başkent yaparım’ demiş. Belki o yapamadı ama bugün İstanbul geleceğin başkenti olacaktır” dedi.
İyi tasarım Türkiye’nin geleceğini tasarlar…
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de “Design Turkey ile Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayacak ürünleri üretme fikrini yaygınlaştıracağız. Cesaretlerinden dolayı katılımcı tüm firmalara ve tasarımcılara teşekkür ederim. İyi tasarımlarıyla aynı zamanda Türkiye’nin geleceğini de tasarlayacaklar. 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için yüksek teknolojiye yatırım ve inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markalaşma önem taşıyor. Tasarımın gündeme gelmesi 60 bin ihracatçımız için önemli” dedi. Konuşmasında TİM olarak üç yıldır düzenledikleri İnovasyon Haftası’na değinen Büyükekşi, İzmir, Ankara ve Gaziantep’te 18 bin kişinin katıldığı etkinliğin 4-6 Aralık’ta İstanbul’da finalini gerçekleştireceklerini söyledi. Konferansa uluslararası ünlü mucitlerin katılacağını belirten Büyükekşi, konuklar arasında yer alan MIT Medya Laboratuvarı kurucusu teknoloji kahini Nicholas Negroponte’ye göre 30 yıl içinde bir hap yutulacağını ve istenilen yabancı dilin konuşulabileceğini söyledi. Büyükekşi, “Şu an için pek inandırıcı gelmiyor ama zamanında bize inandırıcı gelmeyen pek çok teknolojik gelişmeler de gerçek oluyor. Bunu duyan bir ihracatçı arkadaşımız “Her dili konuşacağız da acaba hanımın dilinden konuşacak mıyız’ diye de sordu” esprisini yapınca, salon kahkahaya boğuldu.
ETMK Başkanı Ayberk Yağız da bu yıl ilk kez kavramsal tasarım alanında uluslararası başvuruya açılan organizasyonun dünyadaki diğer etkinliklerden farklı olduğunu söyledi. Yağız “Design Turkey ticari beklenti taşımaması ve sponsor kabul etmemesi nedeniyle diğerlerinden ayrışıyor. Saygın bir ödül olması yolunda Ekonomi Bakanlığı, TİM ve ETMK olarak eşgüdüm başarısı gösterdik” dedi.
- Bu yıl ilk kez kavramsal tasarım ödülleri uluslararası başvuruya açıldı.
- İlk kez Japon Tasarım Enstitüsü ile işbirliği yapıldı.
- 1 Ocak 2012 – 30 Ağustos 2014 arası üretilen ve piyasada satışa sunulan ürünler değerlendirildi.
- 13 kategoride 351 ürün ve 54 kavramsal tasarım olmak üzere 405 başvuru değerlendirmeye alındı.
- Kavramsal tasarımda 9 yabancı başvuru yapıldı.
- 351 ürün başvurusu arasından 65 İyi Tasarım Ödülü verildi.
- 54 kavramsal tasarım başvurusundan 1 Kavramsal Tasarım Ödülü verildi.
- 2’si yedek toplam 37 yerli-yabancı uzman tasarımcıdan oluşan jüri değerlendirmede bulundu.
- Yarışmada ödül tasarımlar, Japonya’da da sergilenecek.
Ödül Kazananlar
Turquality Özel Ödülü – Vestel
Kavramsal Tasarım Ödülü – Hakan Gürsu – DesignUM
13 Kategoride Ödül Sayısı
- Ambalaj Ve Hızlı Tüketim Ürünleri 10
- Aydınlatma Ürünleri 5
- Elektronik Ürünleri 4
- Ev Cihazları ve Kişisel Bakım Ürünleri 7
- Ev Mobilyası 7
- Ev Ve Ofis Gereçleri Ve Aksesuarları 7
- Kamu Alanı 1
- Ofis Mobilyası 7
- Spor,Hobi,Oyun,Oyuncak ve Çocuk Ürünleri 1
- Tıbbi Cihazlar Ve Gereçleri 4
- Ulaşım Araçları ve Aksesuarları 2
- Vitrifiye Ürünler ve Yapı Bileşenleri 8
- Yatırım Ürünleri ve İş Makineleri 2
İyi Tasarım Ödülü alan şirket/markalar
1-Innovasub
2-Korkmaz (3 ödül)
3-Atlas Halı
4-Aniva
5-Samet
6-Porland Porselen
7-Nurus (2)
8-Bürotime
9-Derin Design (2)
10-Tuna Ofis (2)
11-Karsan
12-Azuree 46
13-Ermaksan
14-Neste Emt
15-Nitrocare (2)
16-Tende
17-Lifetime
18-Global Park
19-U-Line
20-Arlight (2)
21-Heper
22-Karton Works
23-Serel Seramik (3)
24-E.C.A.
25-Regetta (2)
26-Vitra
27-Kale Seramik
28-Bingo
29-Ülker Laviva
30-Activex
31-Gagoz
32-Tekirdağ
33-Atatürk Orman Çiftliği
34-Balkovan
35-Arçelik (2)
36-Balparmak
37-Anavarza
38-Makro Dedektör
39-Vestel (5)
40-Aura
41-Silverline
42-Vinola
43-Beko
44-Derin Design
45-Koleksiyon (3)
46-Umut Demirel
47-KYS
48-Autoban