Çin’in yeni İpek Yolu Politikası kapsamında, firmalar arası teknolojik, ticari ve kültürel işbirliği olanaklarını belirlemeyi, artırmayı ve entegre etmeyi amaçlayan Türkiye – Çin İşbirliği Forumu Ankara’da gerçekleştirildi.
Huawei, ODTÜ, ODTÜ Konfüçyus Merkezi ve ODTÜ Teknokent işbirliği ile düzenlenen ve Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin dünü, bugünü ve geleceğinin değerlendirildiği Türkiye – Çin İşbirliği Forumu, 30 Mart 2015’te ODTÜ Teknokent’te, iki ülkenin kültür ve ticari ve kültürel unsurlarının buluşmasına sahne oldu.
Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, Huawei Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti Elçiliği Kültür Müşavirliği, ODTÜ Konfüçyüs Enstitüsü, Şangay İşbirliği Organizasyonu, Sheffield Hallam Üniversitesi, Front Sea Yatırım, WinWinTec ve Videcom kurumlarının katılımıyla gerçekleşen etkinlik çerçevesinde, Türkiye ve Çin ticaretinin dinamikleri ele alındı.
Forum’da bir konuşma yapan Huawei Kamu Kurumsal İlişkiler Direktörü Hakan Bakır şunları söyledi; “Ekonomik büyüme hızında Çin 1’inci, Türkiye 2’nci sırada olduğu bugünün ekonomik konjonktüründe Türkiye’yi bölgenin merkezi olarak konumlandırdık. İki ülkenin ticari ilişkilerine baktığımız zaman da aynı paralelde önemli bir işbirliğinin izlerini görüyoruz. Ticaretin dengeli olarak gelişmesini amaçlayan Çin, Türkiye’nin avantajlı olduğu ürünleri daha fazla ithal etmek için gayretle çalışmanın yanı sıra, Türkiye’de demiryolu, metro, köprü ve elektrik santrali gibi büyük altyapı projelerine etkin şekilde katılarak finansman desteği sağlamaktadır. Bir yandan Çinli işadamlarının Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmalarını ve Türk işadamlarıyla işbirliği halinde yeni pazarlara girmelerini teşvik eden Çin hükümeti, bir yandan da Türk işadamlarının Çin piyasasında daha fazla yer almasını beklemektedir. Çin, iki ülke işletmeleri arasında personel ve bilgi değişiminin yoğunlaştırılmasını arzu etmekte ve iki ülke bankaları ve diğer finans kuruluşlarının karşılıklı olarak şube açmalarını desteklemektedir.”
Huawei için Türkiye stratejik öneme sahip ve son derece önemli bir ülke olduğunun altını çizen Hakan Bakır, “12 yıldır, Türkiye için hayata geçirilen tüm yatırım ve projeleri, dikkatle takip ediyoruz. Türkiye’yi uzun vadeli bir yatırım bölgesi olarak görüyoruz” dedi. Bu bağlamda, Çin’den Türkiye’ye yönelik doğrudan yatırımların artacağına da inandıklarını söyleyen Bakır, “Huawei Türkiye bünyesinde 800 kadrolu mühendis yer alıyor. Özel projelerde ekiplere destek veren mühendis kadrolarıyla beraber, bu sayı 1.200’e kadar ulaşıyor. Türkiye’ye ve Türk mühendislerine yatırımlarımızı büyük bir özenle sürdürmeye devam edeceğiz. Türkiye’ye her sene 10 ila 20 milyon TL arasında stratejik yatırım yapılıyor. Huawei olarak, gerek Telekom alanında gerekse altyapı ve telefon, tablet gibi cihazlarla, Türkiye’nin bilgi ve iletişim alanında önde gelen bir ülke olmasında destek sağlamaktan gurur duyuyoruz. Türkiye ekonomisine ve teknolojik gelişimine yaptığımız yatırımın yanında, Çin ve Türkiye arasında köprü kurmak gibi çok önemli bir misyonumuz olduğunu da düşünüyorum. Marka olarak, iki ülke arasında önümüzdeki yıllarda büyüyecek dostluk filizleri ekiyoruz. Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik işbirliğine en çok katkı sağlayan şirketlerden biri olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
Akademik kurumlar ve kamu işbirliklerine de değinen Hakan Bakır sözlerine şöyle devam etti; ”İki ülke arasında en fazla önem verdiğimiz konulardan biri de eğitim kültürünün paylaşımı. Bu amaçla hem lokal hem de global mecralarda büyük bir özenle çalışmalarını takip ettiğimiz Huawei Akademi, Türkiye’yi de kapsayacak şekilde, Orta Asya ve Kafkasya’da 11 ülkenin merkezinde olup Türkiye’deki operasyonları ile nitelikli bilişim uzmanlarının yetişebilmesi için uzun senedir çalışmalarını sürdürüyor.
Aralarında ODTÜ’nün de bulunduğu saygın akademik kurumlarla gerçekleştirdiğimiz işbirlikleri de Huawei’nin Türkiye özelindeki çalışmalarının önemli bir parçası niteliğinde. Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Harran Üniversitesi gibi birçok önemli akademi kurumunda altyapı projelerine imza attık. Kamu projeleri ile ilgili önemli projelere de imza atmaya devam ediyoruz. Bakanlıklar, Emniyet Teşkilatı, Askeri Kurumlar özelinde birçok altyapı projesi Huawei ürünleri ve uzmanlığıyla hayata geçmektedir. Bunun yanı sıra, Fatih Projesi’nde de Netaş’ın stratejik ortağı olarak yer almaktayız.”