Ankara Sanayi Odası ev sahipliğinde T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ortaklığında “Eğitimde Endüstri 4.0” paneli Ankara Sanayi Odası 1. OSB’de gerçekleşti.
“Hiç eleman bulunamıyor”
Etkinliğin ev sahibi Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, uygun eleman bulunamaması durumunun artık hiç eleman bulunamaması durumuna evrildiğini belirtirken, yetenek rekabetçiliği endeksine göre İsviçre, Singapur gibi ülkelerin ilk sıralarda olduğu listede 63. sırada olmanın ancak Endüstri 4.0 ile giderilebileceğini kaydetti.
“Yüksek büyürken verimlilikte sınıfta kaldık”
General Electric Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, ülke olarak yüksek büyümeler yakalamamıza rağmen verimlilik artışının ülkede yüzde 1’de kaldığına dikkati çekti. Global bir firma olmalarına rağmen kendilerini startup olarak gördüklerini, “üretimde demokrasi” kavramının öne çıktığı yeni ekonomide yeni üretim tekniklerinin önem kazandığını aktardı. GE olarak “nesnelerin interneti” kavramını “çok büyük şeylerin interneti” olarak gördüklerini, bir lokomotifin üzerine 3 bin, bir uçağın üzerine 4 bin sensör yerleştirdiklerini, New York-Chicago uçuşunda kaydedilen verilerin bilgisayarlar kadar dolu büyük veri olduğunu belirten Özsoy, tedarik zincirlerinin de dijitalleşmesi gerektiğini önemle vurguladı. GE, uçaklarda motorun asılmasını sağlayan braket için inovasyon yarışması düzenliyor ve hiç uçağa binmemiş biri bunun için çözüm sunuyor ve jüri tarafından kabul ediliyor.
“Yüzde 1 iyileşme ile 63 milyar dolar tasarruf sağlanabilir”
Yaptıkları araştırmaya göre sağlıkta yüzde 1’lik verim iyileşmesinin 63 milyar dolar tasarruf yaratacağını belirten Canan Özsoy, GE İnovasyon Barometresine göre “Dijital gelişim inovasyonu nasıl etkiler?” sorusuna Türk yöneticilerin yüzde 43’ünün olumlu, yüzde 36’sının olumsuz yanıt verdiğini, aynı soruya globalde yüzde 54 olumlu, yüzde 17 olumsuz yanıt geldiğini kaydetti.
Türk yöneticilerin hala uzun vadeli çalışmaya, bağlılığa önem verdiğini, bunun yeni ortaya çıkan iş gücü açısından anlamsız olduğunu belirten Özsoy, “Eğitim Sistemi İhtiyaç Duyulacak Becerilere Cevap Verebiliyor Mu?” sorusuna Türk yöneticilerin yüzde 48, küresel yöneticilerin ise yüzde 59’unun olumlu yanıt verdiğini, Türk yöneticilerin fazla temkinli olduğunu vurguladı.