Turgut Özal Üniversitesi’nde düzenlenen Anayasa Kuramındaki Gelişmeler Hakkında Uluslararası Konferans, Türkiye ve Kanada’dan yüksek yargı mensuplarını bir araya getirdi.
Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde geçtiğimiz nisan ayında kurulan Hukuk Fakültesi Anayasa Kuramı Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKAM), ilk önemli akademik faaliyetini gerçekleştirdi. AKAM tarafından üniversite konferans salonunda düzenlenen “Anayasa Kuramındaki Gelişmeler Hakkında Uluslararası Konferans” geniş bir katılımla gerçekleşti. Türkiye’den ve Kanada’dan yüksek yargı mensuplarının katıldığı konferansın açılış töreninde Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sacit Adalı bir konuşma yaptı. Konferansın amacının sadece güncel hukuki meseleleri tartışmak ve bunlara çözüm aramak olmadığını söyleyen Prof. Adalı, şöyle devam etti:
AMAÇ, KARŞILIKLI ETKİLEŞİMLER SAĞLAMAK
“Bu önemli organizasyonun amaçlarından biri de milletlerarası tecrübelerden istifade etmek ve karşılıklı etkileşimler sağlamaktır. Konferansta yalnızca şimdinin değil gelecek yüzyılın müstakbel problemlerine eğilebilmek istiyoruz. Bunun için Hukuk Fakültesi bünyesinde Anayasa Kuramı Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurarak nazariye, teori ve kuram konularına eğilecek bir yapı ve işleyiş hazırladık.”
ANAYASALAR BİRER TOPLUM SÖZLEŞMESİDİR
Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Kösecik ise böylesine önemli bir uluslararası konferansa ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Anayasaların ülkelerin demokratik gelişmişliğinin ve toplumsal yapısının göstergesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kösecik, “Anayasalar toplumun ortak paydalarının üzerine inşa edildiği temel kuralları koyan birer toplum sözleşmesidir. İçerisinde temel hak ve özgürlükler, devletin temel organları ve niteliklerini barındırması dolayısıyla önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.
ANAYASA’YLA İLGİLİ KONULAR İRDELENDİ
Açılış konuşmalarının ardından konferansa katılan yüksek yargı mensupları oturumlarda görüş bildirdi. Gerçekleşen oturumlarda “Anayasa Kültürü, Anayasa ve Kimlik, Anayasa ve Özgürlükler, Anayasa ve Kurumlar” konuları irdelendi. Türkiye’den Anayasa Mahkemesi mensupları ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin yer aldığı konferansta Kanada Eyalet Mahkemeleri hukukçuları da söz aldı.