Güvenlik teknolojilerini bir araya getiren ISAF Exclusive, 7 Mart tarihinde Sheraton Convention Center’da açıldı. Öğleden sonra akıllı şehirler ile ilgili deneyimler ve projeksiyonlar paylaşıldı. Biz de bu paneli takip ettik.
“İnsansız İlk Aracı Kayseri’ye Getiriyoruz”
Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akçil, Türkiye’de ilk pilot Akıllı Şehir uygulamasının 10 Milyon TL yatırım ile Kayseri’den bu yıl içinde başlayacağını, tüm bileşenlerin bir Smart Hub yapısı ile yönetileceğini aktardı. Sistemin atık yönetimi ve ulaşımda indirim gibi farklı alt segmentlerde birbirini tetikleyen öğelerde çalışacağını dile getiren Akçil, Smart Hub yapısını anlatmanın genel olarak bir zorluğu olduğunu söyledi. Mersin’in MasterCard ile birlikte toplu taşımada vatandaşlara kredi kartı ile ödeme imkanı sunarak öne çıktığını vurgulayan Akçil, platform olarak Antalya, Sakarya, Bursa, Muğla, Trabzon gibi birçok aday şehir belirlediklerini, konjoktürel sorunlarına rağmen Gaziantep’in de bu aday şehirler arasında olduğunu belirtti.
“Trafik Kontrol Merkezi Bir Fırsat”
Akıllı şehirler için en önemli bileşenlerden biri olan trafik yönetiminin hem şehirler için verimlilik artışı getirdiğini hem de özel sektör için fırsat sunduğunu belirten Erdem Akçil, “trafik kontrol merkezi”nin ardından “operasyon merkezi”nin geleceğini, Türkiye’de şu anda buna en uygun belediyenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirtti. Akçil’in konuşmasından önemli bazı notlar şu şekilde:
– Şehirlere enerji vb gibi konularda veri standardı getirmek istiyoruz
– Açık veriye erişim önceliğimiz
– Katar bir fırsat. 2022 Dünya Kupası öncesinde alım heyeti 24 Mayıs’ta Ankara’da yapılacak Akıllı Şehirler Konferansı için Türkiye’de olacak.
– Akıllı şehirlerle ilgili valilikler, belediyeler, bakanlıklar hepsi ayrı telden çalıyor, amaç koordinasyon ve tek seslilik sağlanması.
“İzmir’de Akıllı Trafik Uygulamaları 5 Sene Önce Başladı”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Trafik ve Denetleme Şube Müdürü Mehmet Ali Bodur, 5 yıl önce akıllı trafik çalışmalarına başladıklarını, şu anda Türkiye’de ilk olan bir yazılımın yakında tüm ulaşım modlarını bir araya getirmesi noktasında İzmir’de kullanılacağını belirtti. 5 milyar TL’lik bir bütçe 53 milyon TL’lik alt bütçesinden bahsettiklerini belirten Bodur, şehirdeki belediyenin otobüslerinin şöför ve araç planlamasının da akıllı sistemlerle optimize edileceğini ve bu yolla belki de otobüs kullanım sayılarının azaltılacağını aktardı.
Sunum ardından yapılan panelde T.C. Kalkınma Bakanlığı’ndan Özhan Yılmaz, akıllı şehir stratejilerinin insanların kültür ve yaşama biçimine uyumlu olması gerektiğini, bir şehire yapılan bir köprünün demografiyi ve ekonomiyi de etkileyeceği için planlamanın doğru yapılması gerektiğini vurguladı. İlk 3 şehirin aksine diğer şehirlerde bu teknolojiler ile ilgili kararları alacak nitelikli personel bulunmasının zorluğuna değinen Yılmaz, bu konuda kalkınma ajansları üzerinden gelişim sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.