TÜTED ve TUYAD tarafından düzenlenen Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü etkinliği JW Marriott’ta yapıldı.
Etkinliğin “AR-GE ve sosyal etki” temalı panel bölümünde Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı, CISCO Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım ve Türk Telekom Regülasyon Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Demir konuşmacılar arasındaydı.
Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı, Uber olarak bulundukları ülkelerde trafikte kullanılan araç sayısını azaltmada fonksiyonları olduğunu, turistlerin konfor ve güvenli seyahati önemsediğini aktarırken sürücüsüz araçlara, ulaşım güvenliği konularına AR-GE yaptıklarını belirtti. Sistemin yeni iş olanakları yaratarak istihdam problemlerini çözmede rolü olduğunu kaydeden Bahadırlı, mobil teknolojilerle birlikte yatırım fonları ve melek yatırımcılığın kaçınılmaz şekilde öne çıkacağını ifade etti.
“TOKİ, akılı binalarda şart koşsun”
CISCO Türkiye CEO’su Cenk Kıvılcım, yapılan araştırmalara göre gelişen mobil teknolojilerle birlikte her sektörden 10 firmadan 4’ü geriye düşmeye başlayacağını, öğrenen makineler ile son kullanıcıya yaklaşma oranının artacağını, büyük veriyi bulutlara gönderemediğimiz takdirde sonuç almakta zorlanılacağını kaydederken uç noktalarda analizin yeni trend olduğunu belirtti. “Almanya’nın yaptığı gibi odaklanılacak konuların belirlenmesi gerekir” diye konuşan Kıvılcım, Türkiye’de startupların şu an proje bulamadığını söyledi. Kıvılcım’a göre, TOKİ, yaptığı üst segment binaların “akıllı bina” özelliği ile ve yerli yazılım şartı ile yapılmasına odaklanırsa ülke ekonomisine de katkı sağlayabilir ve gelişen teknolojilerle oluşacak 19 trilyon dolarlık pastadan 192 milyar dolar yerine daha fazla gelir elde edebiliriz.
“Dünya, Gigabyte toplumu olmaya doğru ilerliyor”
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, yakında evlerde harddisk olmayacağını, yeni trendin eskiyi yenilemek değil, sıfırdan yeniye ulaşmak olduğunu aktardı. Türkiye Vodafone Vakfı olarak dijital kalkınma seferberliği başlattıklarını belirten Süel, kadına şiddet, kan bağışı gibi konularda mobil uygulamalar geliştirdiklerini, kodlama eğitimi verdiklerini belirtirken toplumda girişimciliğin hala “iş bulamayanların tercihi” algısında yer almasının düşündürücü olduğunu söyledi.
“Her Sektör Bizim Sektörü Kendisine Uyarlamalı”
“Daha çok yatırım yapabileceğimiz bir vergi mevzuatı olmalı” diye sözlerine başlayan Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, bu noktada oranların daha makul seviyelere çekilmesi gerektiğini, girişimcilik ekosistemine böylelikle daha fazla destek olmak istediklerini belirtti. Kaan Terzioğlu, çalışanların yüzde 30’unun evden çalışmasını istediklerini, bunun şirket sürdürülebilirliğini artırdığı gibi çalışanın şirkete bağlılığını da artırdığını kaydetti. Terzioğlu, Türkiye’deki ilk yerli bulut merkezinin 2 Haziran’da Gebze’de Turkcell tarafından açılacağın vurguladı.
Türk Telekom yöneticisi Ramazan Demir, internetten vazgeçmek yerine vazgeçmek isteyeceğiniz şey ne olurdu sorusuna verilen cevabın Türkiye’de yüzde 70 ile “döner” olduğunu belirtti.