Avrupa Birliği-Türkiye finansmanı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Projesi (TTH-Türkiye), yeni teknoloji projeleri ve yenilikçi fikirleri geliştirenlere ticari pazarlara açılma fırsatı sunuyor. Proje ile fikri mülkiyet temelli projelere, start-up’lara, üniversitelerin bilgi ve becerilerini ticarileştirmek amacıyla kurulan şirketlere (spin-off) ve KOBİ’lere öz sermaye ortaklığı karşılığında fikri mülkiyet varlıklarına yatırım amaçlanıyor. Proje kapsamında 16 Haziran’da uluslararası katılımla düzenlenen Türkiye Teknoloji Transfer Ağı – T3N 2016 Konferansı yoğun ilgi gördü.
Türkiye Teknoloji Transfer Ağı – T3N 2016 Konferansı 16 Haziran 2016 Perşembe günü Ankara Bilkent Otel’de gerçekleştirildi. Konferans Türkiye Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Projesi Danışmanlık Hizmetleri konsorsiyumunun liderliğini yürüten Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Genel Sekreteri Dr. A. Mete Çakmakcı tarafından yapılan hoş geldiniz konuşması ile başladı. Konferansın açılış konuşmalarını sırasıyla TÜBİTAK TEYDEB Başkanı Mehmet Aslan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Mali Programları Dairesi Başkanı Murat Altun ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı François Begeot yaptılar.
T3N 2016 Konferansı Türkiye Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Projesi (TTH-Türkiye) Danışmanlık Hizmetleri konsorsiyumu kapsamında organize edildi. TTH-Türkiye Projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı altında finanse ediliyor ve Avrupa Yatırım Fonu tarafından uygulaması gerçekleştiriliyor. Program bölgeler arasındaki ekonomik ve sosyal farklılıkları azaltmayı hedefliyor.
TTGV liderliğinde, Bpifrance (FR) ve VentureWell (ABD) konsorsiyumu tarafından yürütülen TTH-Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Projesinin Takım Lideri Deniz Bayhan projenin hedeflerini; Türkiye’deki Teknoloji Transfer Ofislerinin (TTO) teknik kapasitelerinin geliştirilmesi, TÜBİTAK’ın Ar-Ge ticarileştirme stratejisinin ve ilgili destek programlarının gözden geçirilmesi ve TTH-Türkiye fonlarının (ACT Venture Partners ve Diffusion Capital Partners – DCP) yatırım yapabileceği teknoloji projelerinin bulunması ve sunulmasında kolaylaştırıcı olunması amaçlanıyor şeklinde özetledi.
TTO’ların yoğun ilgi gösterdiği konferansa 150’yi aşkın kişi katıldı. Konferansta Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa’dan önde gelen uzmanlar yer aldı. Amerikan National Science Foundation (NSF)’nın önceki Program Direktörleri’nden Dr.Rathindra DasGupta konferansın ana konuşmacısı olarak üniversite tabanlı teknoloji transferi ve çıktılarının önemine değindi. Ana konuşmacının ardından, konsorsiyumun Amerikalı ortağı VentureWell Program Direktörü ve TTH-Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Projesi’nde eğitimden sorumlu olan Heath Naquin, Ulusal Teknoloji Transfer Platformu oluşturmanın teknoloji transfer sürecine yapacağı olumlu katkılardan söz etti. Ardından konsorsiyumun Fransız ortağı Bpifrance’ın EuroQuity Başkanı Gilles Le Cocguen söz aldı ve Fransa’da 190 teknoloji transfer oyuncusunun ve 1000’in üzerindeki inovasyon profesyonelinin oluşturduğu bir işbirliği platformu olan Réseau C.U.R.I.E. hakkında bilgi verdi. Türkiye’de de T3N Konferansı ile benzer bir platformun kurulmasının ilk adımlarının atıldığını ifade etti.
Konferansın ikinci bölümünde ise birbirini takip eden iki panel ile başarılı bir iş geliştirme ve başarılı bir teknoloji transferin gerekleri ve yatırım fonlarının önemi tartışıldı. Projede iş geliştirme faaliyetlerinden sorumlu ekip üyesi Duygu Öktem tarafından yönetilen ilk panelde; TÜBİTAK TEYDEB Teknoloji Transfer Mekanizmaları Destekleme Grup Komitesi Sekreteri Ahmet Rıza Balım, Teksas Üniversitesi Girişim Geliştirme Direktörü Eli Velasquez ve Şehir Üniversitesi TTO’su Kurucu Direktörü Önder Yılmaz teknolojinin üniversiteden transfer edilme sürecinde başarılı olmak için nelerin önemli olduğunu farklı bakış açıları ve ülke deneyimleri ile anlattılar.
Fonların varlığının öneminin tartışıldığı paneli TTH-Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Projesinin iş geliştirmeden sorumlu diğer ekip üyesi Doğan Taşkent yönetti. Risk Sermayesi Fonları sayesinde eksik olan önemli bir boşluğun doldurulduğuna dikkat çekildiği panelde, TTH-Türkiye Projesi ile teknolojiye yatırım yapan Diffusion Capital Partners ortağı Altan Küçükçınar ve ACT Venture Partners ortağı Gürcan Ozan yatırımları ile ilgili bilgi verdiler. EuroQuity Başkanı olan Gilles Le Cocguen firmalarla yatırımcıyı bir araya getiren EuroQuity platformunun başarısını anlatırken, Yaşam Bilimleri Melek Yatırım Ağ Yapısı Yönetim Kurulu Üyesi Faz K. Bashi de melek yatırımcı ile risk sermayesi yatırımlarının birbirini tamamlayan mekanizmalar olduğunu yaşam bilimleri alanındaki başarı hikayeleri üzerinden anlattı.
Konferansın son bölümünde lisanslama ve inkübasyon süreçleri iki başarılı uygulama üzerinden anlatıldı. İlk başarılı uygulama örneği SATT Nord Direktörü Christine Useille tarafından Fransa’daki lisanslama ve spin-off başarı hikayeleri ile verildi. Diğer başarılı uygulama örneği olarak Teksas Üniversitesi Girişim Geliştirme Direktörü Eli Velasquez Amerika’daki teknoloji transfer ofis ve inkübasyon yönetim süreçlerini paylaştı. Uluslararası teknoloji transfer oyuncularının bir arada olduğu T3N 2016 Konferansı karşılıklı görüşmelerin gerçekleştiği bölüm ile son buldu.