29.11.2019 – ANKARA: Ankara teknoloji ekosistemini farklı konular ve kurgular etrafında bir araya getiren TechVadi’de bu kez pazarlama iletişimi deneyimleri ele alındı. İletişim Danışmanı Tolga Özek’in moderatörü, BTHaber Ankara Temsilcisi Sedef Özkan, Arvento Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Burcu Yılmaz ve CBKSoft Kurumsal İletişim Müdürü Ayberk Yurtsever ‘in panelisti olduğu etkinliğe Ankara’da hem teknokent / startup ekosisteminden hem de farklı sektörlerden pazarlama iletişimi, kurumsal iletişim unvanına sahip profesyonellerden katılım gerçekleşti.
7.kez Ankara teknoloji ekosistemini bir araya getiren TechVadi’de Ankara’da genelde daha az ele alınan bir konu olan pazarlama iletişimine dair deneyimler aktarıldı. Panelistlerin örnek pazarlama iletişimi videolarını katılımcılar ile paylaştığı etkinlikte, teknokentlerde yer alan şirketlerin bu konularda strateji kurma, ilgili istihdam süreçlerini öngörme, ajans-startup / şirket kültürü gibi başlıklarda yaklaşımları ile teknoloji medyası gözünden öne çıkan anektodlar ile küresel influencer pazarlama anket verileri paylaşıldı. Teknokentlerin özellikle erken aşama startuplar için pazarlama iletişimi ve PR süreçlerinde daha fazla destekçi olması ve iletişim fakülteleri ile daha fazla iş birliği geliştirmesi gerektiği ortak görüşü kaydedildi.
“4.5 yılda alacağımız yolu 1 yılda aldık”
Arvento Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Burcu Yılmaz, ajans ve medya deneyimlerinin ardından, 3. yılını tamamlayan şirkette 2008 sonlarında göreve geldiğini, başta çalışacak ajans bulmakta zorlandığını belirtti. Burcu Yılmaz, 2008 küresel krizinin arkasından gelen dönemde yoğunlukla TV reklamlarını tercih ettiklerini ve bu sayede tüketici nezdinde bilinirliliği daha kısa sürede sağladıklarını belirtti.
Startupların mecra planlarken, kendi stratejilerine uygun olanları seçerek sonuç alana dek deneme-yanılma yöntemlerini sık uygulamaları gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şu anda dijitalin kendileri için en önemli mecra olduğunu, her gün yakından takip ederek çağrı merkezlerini bu süreçte konumlandırmaya devam ettiklerini kaydetti. Burcu Yılmaz, startupların ayrıca çok zaman kaybetmeden bu konularda donanımlı profesyonelleri istihdam etmesinin üzerinde önemle durdu.
“Influencer ile çalışmak önemli”
CBKSoft Kurumsal İletişim Müdürü Ayberk Yurtsever, kendi deneyiminde yaptığı reklam, pazarlama faaliyetlerinin çalışmalarının etkisini iç iletişimde test ettiğini, arttırılmış frekansta iyi iletişim örneklerinin şirket içinde anlaşılmasının yükseldiğini belirtti. Yerelde uyguladıkları bir iletişim çalışmasının şirketin yatırımcısı tarafından küreselde de uygulanmak istediğini aktaran Yurtsever, reklam ve haber çalışmalarında mesajın tüketici, kullanıcı tarafından algılanacak düzeyde yalın olmasının önemine dikkat çekti.
Ayberk Yurtsever, influencer kampanyalarının önemli olduğunu, ancak doğru frekansta, okuyucuyu, tüketiciyi rahatsız etmeden yapılmasının anlam kazanacağını ve marka için sonuç üreteceğini sözlerine ekledi.
“Teknoloji iletişimi dönüşüme gidiyor”
Teknoloji okurunun en çok Yapay Zeka, Teknoloji Yatırımları ve Siber Güvenlik konularına ilgi duyduğunu belirten BTHaber Ankara Temsilcisi Sedef Özkan, teknoloji iletişiminin dönüşüme gitmeye başladığını, yapay zekanın açık ara popülaritesinin ise daha ziyade merak duyulmasından kaynaklandığını, insanların şu anda bu konuda neler yapılabileceğini öğrenmeye çalıştığını vurguladı.
Özkan, basın bültenlerinin sayısının artmasına rağmen kalitesinde aynı oranda artış göremediklerini, PR ajanslarında konuya ilişkin entelektüel birikim ile çalışan isimlerin sayısında artış olmasının değerli olacağını aktardı. Ayrıca, disiplinerararası çalışmaların teknoloji şirketlerinde göz ardı edildiğini belirten Özkan, küresel şirketlerde olduğu gibi sosyologlar, antropologlar ve benzeri meslek dalları ile çalışmanın katma değeri artıracağını söyledi.
Etkinlik, pazarlama iletişimi / PR alanında sorulardan oluşan mini bilgi yarışması ile sona erdi.