İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki firmaların başlattığı bir inisiyatifle önümüzdeki dönemde tüm Türkiye’ye yayılması hedefi ile oluşturulan ATİK (AR-GE ve Teknoloji İnsan Kaynakları Grubu) grubu, 19 Ocak 2016 tarihinde Swissotel’de, AR-GE ve teknoloji alanında insan kaynağı üzerine ilham verici konuşmaların yapılacağı Tech Human Zirvesi’ni düzenliyor. Zirve, bu alanda bir ilk olma özelliği taşırken, teknoloji sektöründeki insan kaynaklığı uzmanlığının yetkinliğini artırırken daha nitelikli ve çok sayıda teknoloji çalışanının sektöre kazandırılarak Türkiye’nin ekonomik büyümesine ivme kazandırabilecek temel konuya değiniyor.
İTÜ ARI Teknokent COO’su ve ATİK Grubu Kurucusu Gökçe Tabak teknolojinin günümüz firmalarının başarılarını etkileyen en önemli faktör haline geldiğini ve bundan dolayı insanın ve yeteneğin kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Türkiye’de ilk kez yapılacak “Etki” temalı Tech Human Zirvesi sayesinde AR-GE ve teknoloji alanındaki insan kaynakları yöneticilerinin buluşmasının sektörün gelişimi için tetikleyici ve farkındalık yaratıcı bir özelliği olacağını söyleyen Tabak sözlerine şöyle devam etti:
“Dünya bazında lider firmaların CEO’larıyla yapılan periyodik bir araştırmaya göre iş hayatında başarıyı etkileyen faktörlerde teknolojinin son 15 yılda altıncı sıradan ilk sıraya çıktığını gösteriyor. Öyle ki, şirketler teknolojiyi iş süreçlerine dahil etmediği takdirde ya rekabet avantajını yitiriyor ya da teknoloji temelli iş modelleri nedeniyle tamamen yok olabiliyor. Biz de İTÜ ARI Teknokent olarak, teknolojinin şirketler için can damarı haline geldiği günümüzde ‘AR-GE, teknoloji, insan kaynakları grubu’ olarak nitelendirdiğimiz ATİK inisiyatifini hayata geçirdik. ATİK inisiyatifiyle, önemli teknoloji şirketlerinin insan kaynakları direktörleri bir araya geliyorlar. Temel hedefimiz teknoloji alanında yetenek yönetimi açsından kilit role sahip olan insan kaynakları uzmanlarının yetkinliğini artırmak ve bilgi temelli yapıcı politika önerileri getirerek yoğun genç nüfusumuzun teknoloji endüstrisine verimli ve yetkin şekilde kanalize edilmesini sağlamak. Bunu sağlamak için araştırma bazlı raporlar üretmek yanında eğitim, konferans ve çalıştaylar düzenleyerek tüm sektörün bu yöndeki kapasitesinin artırılmasına katkı sağlamak istiyoruz.
İTÜ ARI Teknokent olarak da AR-GE ve teknolojide insan kaynağının en önemli faktör olduğuna inanıyor ve bu alanda ülkemizde yapılan ilk zirveye paydaşlarımızla birlikte destek vermek ve himaye etmekten gurur duyuyoruz.”
İTÜ ARI Teknokent’in IK Haritası
Tech Human öncesi İTÜ ARI Teknokent bünyesinde bulunan firmalarla yaptığı araştırma sonuçlarını da açıklayan ATİK, AR-GE ve teknoloji alanında istihdam üzerine insan kaynağının bir anlamda haritasını çıkarıyor. Buna göre bilgisayar mühendisliği lisans derecesine sahip deneyimli çalışanların firmalar tarafından daha fazla tercih edilmesi dikkat çekiyor. Fakat bu tercihlerde firma önceliklerinin farklı üniversiteler ve fakülteler boyutuyla gelişmesi gerektiği düşünülüyor. Giriş seviyesi işler için akademik birimlere başvuran kurum oranı yüzde 63 olurken, firmalar öncelikle fakülteler ya da bölümlerden öğrenciler hakkında bilgi topluyor. Firmalar mezun olan öğrencilere ait özgeçmişlerin kendileriyle düzenli olarak paylaşılmasını talep ediyor. ATİK tarafından gerçekleştirilen araştırmada ayrıca yüzde 85 oranında firma öğrencilerin derslerine katkıda bulunabileceğini belirtiyor, yüzde 96 oranında firma İTÜ’lü öğrencileri ofislerinde ağırlayarak potansiyel iş gücünü yakından tanımak istiyor. Yüzde 70 oranında firma ise İTÜ’lü öğrencilere mentorluk yapabileceğini belirtiyor. Böyle sektörün ihtiyacı olan insan kaynağı kalitesi ideal bir üniversite sanayi iş birliği modeliyle geliştirilmesi önemli bir konu olarak önümüzdeki döneme damga vuracağı görülüyor.