Ankara – Atatürk portresi ilk kez, geleneksel Türk süsleme sanatçısı Sevil Karabey tarafından şükufe ve tezhip sanatı ile işlendi.
Ankara’da kültür ve sanata verdiği önem ile dikkati çeken Taurus AVM bünyesindeki Platform A Sanat Galerisi, Ramazan’da Geleneksel Türk Süsleme Sanatçıları Ayşen Avcı Çavdar ve öğrencileri ile Sevil Karabey, Özgür Çetintaş’ın özgün çalışmalarına ev sahipliği yapıyor.
Platform A’da 2 Ağustos tarihine kadar açık kalacak sergide çok detay çalışmalar, sanatseverler tarafından tam not alırken; bu eserler arasında Büyük Önder Atatürk’ün bir portresi oldukça ilgi çekiyor.
Çiçek minyatürleri de denilen şükufe ve tezhip sanatını Atatürk ile buluşturan sanatçı Sevil Karabey, Atatürk portresinin ilk kez bu sanatla işlendiğini dile getirdi.
-3 ay çalıştı-
Sevil Karabey, bu projeyi çok değer verdiği hocası Memnune Birkan ile birlikte kararlaştırdıklarını belirterek, “Piyasada Büyük Önder’e hiç yakışmayan çok sayıda portre var. Ben, evime asabileceğim bir Atatürk portresi hazırlamak istedim. Bu çok özel olmalıydı ve sanatımla bütünleşmeliydi. Araştırdım, daha önce hiçbir sanatçı şukefe ve tezhibi birarada kullanarak Atatürk portresi hazırlamamış. Yaklaşık 3 aylık yoğun bir çalışma sonrası bu tablo ortaya çıktı. Ziyaretçilerin tablomu beğenmeleri, beni diğer eserlerimin beğenilmesinden daha da fazla sevindirdi. Bizler Atatürk ile büyüdük, bütünleştik, O’nun için ne yapsak azdır” dedi.
Karabey, portrede 23,5 ayar altın kullandığını, bunu da ithalat yoluyla getirdiklerini sözlerine ekledi.
Bu arada Ramazan boyunca Taurus AVM Platform A Sanat Galerisinde Cuma ve Pazar günleri ücretsiz olarak Ebru Atölye çalışmaları gerçekleştiriliyor. Ziyaretçiler çalışmalara büyük ilgi gösterirken özellikle çocuklar ebru sanatını deneyerek öğreniyor.
-Şükufe
Çiçek minyatürleri de denilen şükufe Türk tezyinatında tabi ve üsluplaşmış çiçeklerden oluşur. Çiçekler, dal ve yapraklar “şükufeden” denilen kaplar ve vazolar içinde ya da fiyonklarla bağlanarak, kimi zaman doğaya yakın natür-mort kavramı içinde çalışılmıştır. Bu üslupta teknik olarak tarama ve akıtma boya olduğu kadar noktalamaya da yer verilmiştir. Şükufe ince fırça darbeleriyle gölgelendirme yapılarak çalışılan, özellikle kitap sanatında çokça eserler verilen ince bir üsluptur. Özellikle 18.yy ve 19.yy larda benimsenmiş bir süslemedir.