Satın Alma Profesyonelleri ve Yöneticileri Derneği (TÜSAYDER) 2017 yılının ilk İstanbul dışı etkinliğini Ankara’da düzenledi. ASO 1. OSB’de gerçekleştirilen ve www.businessankara.com ‘un medya sponsoru olduğu Zirve’ye sadece Ankara değil, İstanbul ve diğer illerden de firmaların satın alma yöneticileri katıldı.
“Akademik birim olarak kabul ettireceğiz”
TÜSAYDER Başkanı Gürkan Hüryılmaz, dernek olarak Uluslararası Satın Alma ve Tedarik Zinciri Federasyonu IFPSM’ye üye olduklarını, Türkiye’de 25 milyar dolarlık bir gücü temsil ettiklerini belirtirken gelecek sene Türkiye’de bir uluslararası zirve düzenleyeceklerini aktardı. Satın alma eğitiminin üniversitelerde akademik birim olarak yer alması yönünde çalıştıklarını vurgulayan Hüryılmaz, TDK ile mesleğin “Satınalma” olarak kabul edilmesi yönünde de görüştüklerini kaydetti. Başkan Hüryılmaz’ın aktardığına göre şu anda üyelerinin yüzde 60’ının lisans, yüzde 28’inin ise yüksek lisans mezunu olduğunu, TÜSAYDER olarak her eğitim seviyesinden üye kazanımına önem verdiklerini, 29 sektörden üyelerinin sırasıyla en çok İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Ankara’dan olduğunu ifade etti.
“Tedarikçi ile çalışırken binde 5 oranla sosyal sorumluluk şartı getireceğiz”
Hüryılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Almanlar bir standart belirlediğinde Japonlar bu standarda göre teklif veriyor ve Almanlar tekrar yeni bir standart ile başka ülkeleri safdışı bırakıyor. Biz de bu stratejiye göre yurtiçini referans verecek şekilde satın almalarımızı yapmalıyız. E-satın alma hayatımıza ister istemez girecek buna hazır olmalıyız. Satın alma yaparken yeşil satın almayı unutmamalıyız. İş hayatında karşımıza çıkan ‘3 teklif alma şartı’ nı mantıklı bulmuyoruz”
“Endüstri 4.0 ithalat şeklimizi değiştirecek”
Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı Sevil Çatalcalı, İngiltere’nin Brexit sonrası yerli satın almayı yüzde 50’nin üzerine çıkarmayı hedeflediğini, Türkiye’deki firmaların hurdada bir numaralı ithalatçı olmamıza rağmen her firma ayrı ayrı pazarlık yaptığı için pazarlık gücüne sahip olamadığımızı belirtti. “Kauçuk alanında özel sektörden eylem planına talep gelmedi” diye konuşan Çatalcalı, uluslararası taahhütler bakımından elimizin daralacağı bir döneme girdiğimizi vurguladı. Çatalcalı, Endüstri 4.0 ‘ın ithalat ve üretim tercihleri ile ilgili bizi “lityum mu pil mi ithal edeceğiz” noktasına getireceğini vurguladı.
“2023 yılında yedek parça Satın alma için harcamamız 1 milyar dolar olacak”
Turkish Technic Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel, bürokratların uzun süredir yerli satın alma noktasında yüksek direnç gösterdiğini, “biz neden yapmayalım” anlayışını kabul ettirmekte çok zorlandıklarını belirttiği konuşmasında Türkiye’de 400 bin üretim yapan firma olduğunu, 5 bin firma ile güçlü bir havacılık yan sanayi kurulması gerektiğini kaydetti.
Tokel, kabin ekipmanları ile ilgili Hamburg’da yapılan fuarda Türkiye’den beraberlerinde götürdükleri tekstil firmalarının yabancı havayolu şirketlerine tüm ürünleri sattığını belirtirken, kar elde etmek yerine yerli firmalar belirli bir AR-GE gücüne ulaşana kadar ellerindeki işleri özellikle onlara vermek istediklerini söyledi. Tokel’in aktardığı bilgiye göre ambargonun kalkışının ardından yoğun uçak alımı yapan İran’a tekstil ve diğer ürünler yine Türkiye’den gidecek. Turkish Technic’in Dünyada 7. bakım şirketi konumuna geldiğini aktaran Tokel, Tekirdağ, Mersin’de havacılık kümelerinin kurulmasının gündemde olduğunu paylaştı.
Türkiye’de en önemli satın almaları yapan ASELSAN’ın Tedarik Direktörü Ali Rıza Kılıç kurumun gerçekleştirdiği faaliyetleri anlattı. Twitter hesabımızda yayınladığımız bölümü izleyebilirsiniz:
#SatınalmaZirvesi@TUSAYDER ASELSAN Sunumu https://t.co/DzfTybKhob
— Business Ankara (@BusinessAnkara) April 22, 2017
ASELSAN’ın şu anda KOBİ’ler üzerinden yaptığı satın alma rakam 2016 verilerine göre yıllık 24.351 olurken KOBİ harici oran ise 3200 civarında gerçekleşmiş. ASELSAN, 39 farklı şehirden satın alma yaparken şimdiye kadar 1962 yerli üretici firma ile görüşmüş.
Zirvede konuşma yapan ORS Rulman Satın Alma Direktörü Cengiz Kara, yerli 776 tedarikçi, yabancı 171 tedarikçi ile çalıştıklarını, direkt malzeme tedarikçi sayılarının 92, endirekt malzeme tedarikçi sayılarının ise 855 olduğunu belirtti. Kara, ORS’nin 2015 yılı yurtiçi satın alma rakamı yüzde 41 olduğunu, bu rakamın 2017 sonu itibari ile yüzde 43 olması beklendiğini ve yıllar içinde yerli satın alma oranlarının ithal satın alma oranlarının üstüne çıkmasını hedeflediklerini kaydetti. Kara, geçen sene 77 milyon rulman üreten firmalarının Bosch -Siemens’in hem yerelde hem de globalde tedarikçisi olduğunu sözlerine ekledi.
Hacettepe Teknokent bünyesinde oluşturulan Endüstri 4.0 Platformunun Başkanlığını Yürüten Prof. Burhanettin Güvenç, Türkiye’de kümelenmenin yanlış anlaşıldığını belirtirken, dünya markalarının bir kümelenme sonucunda ortaya çıktığını paylaştı. Almanya’nın Karlshure şehirinde kurulan bir kümelenmenin şehirin bilinirliliğinden daha fazla önde yer aldığını, Türkiye’de kümelenmenin pazarlık gücünü artıracak şekilde ortak satın alma, karar mercilerini etkileme, marka oluşturma stratejileri ile gözden geçirilmesi gerektiğini vurgularken satın alma yöneticilerinin Endüstri 4.0 dan ciddi şekilde etkilenmeye ve hatta kendini geliştirmediği takdirde işini kaybetmeye hazır olmasının önemini ifade etti.
Akışkan Derneği Başkanı Suat Demirer, satın alma süreçlerinde rekabet edebilmek için standartların düşürüldüğünü devlet yetkililerine aktardığını, bilgi teknolojilerinde sağlanamayan güven problemleri nedeniyle de satın almacıların çok yönlü düşünmesinin önem kazanacağını vurguladı.
TÜSAYDER yakında farklı illerde de etkinlikler düzenleyecek. Her ay açıklanan TÜSAYDER Satın Alma Endeksi ile birlikte gelişmeleri websitesinden takip edebilirsiniz http://www.tusayder.org