ODTÜ GİMER (Girişimcilik Merkezi), 15 Nisan günü çok farklı bir etkinliğe imza attı. Türkiye’de girişim kuran iki isim, Volt girişimcisi Ali Halabi ve Edefter kurucusu Sean Yu, Ankara’da girişimcilerle bir araya gelerek deneyimlerini aktardı.
Business Ankara olarak bu özel etkinliği yerinde izleyen tek mecra olarak bazı notları an be an Twitter hesabımızdan paylaştık: www.twitter.com/BusinessAnkara
Etkinlikten gerek Twitter’dan paylaştığımız notlar gerek ise aldığımız notları paylaşalım:
Öncelikle Ali Halabi, P&G için Türkiye’ye geldiği sırada Volt girişiminin fikir tohumlarını atıyor ve işinden ayrılmaya karar veriyor. Bunu da “Bir pil veya diş macununun genel müdürü olmamalıyım dedim” diyerek belirtiyor.
Sean Yu, Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitim görürken ortakları ile tanışıyor. Türkiye’deki ekosistemi sevdiğini belirtti.
Ali Halabi, trafikte aynı yönde giden insanları uygulama üzerinden buluşturan projesi Volt’u “Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçerken tıkanan trafikte yanımdaki arabalara baktım ve neden insanlar aynı yönde araçlarını paylaşmasınlar dedim” diyerek keşfettiğini anlattı. Projesinin yakında Ankara’ya da geleceğini belirtti.
Etkinliğin çok çarpıcı notu, Ali Halabi’nin projesi için yatırımcı alana kadar 38 farklı yatırımcı tarafından reddedildiğini belirtmesi oldu. “”Ekim 2013’te işten ayrıldım, ilk fonlamamı Şubat 2014’te alabildim. Öncesinde 38 yatırımcı tarafından reddedildim, yılmadım”” Halabi’nin yatırımcısı Çiçeksepeti kurucusu Emre Aydın. Halabi, yatırımcılardan projesini neden reddettiğini izah etmelerini rica etmiş, yüzde 20-25 oranında dönüş almış, bunlardan bazıları oldukça yardımcı olmuş.
Sean Yu “”İş ağınızın önemini de kendinizi kanıtlamanın önemini de abartmamak gerekli” diyerek her ikisine eşit düzeyde önem verilmesi gerektiğini belirtti. “Yurtdışından yatırımı alırken uyulması gereken bürokratik işlemler, çalışma izinleri gibi kısıtlamalar burada karşımıza çıktı” diyerek Türkiye’de iş yapmakta bazı zorluklar olduğunu belirtti.
Hem Sean Yu hem Ali Halabi, girişimlerini resmi olarak başlattıktan 2 ay sonra ilk resmi çalışanlarını bünyelerine kattıklarını belirtti. Sean Yu, hemen ilk olarak pazarlama ve PR noktasında isimleri kadrolarına kattıklarını belirtti.
İstanbul’da projenin güvenlik sorunu taşımasına çözüm olarak “İnsanlar arabalarını alacakları (kişiler) ile ilgili güvenlik endişesi taşıdığı için uygulamayı facebook bağlantısı üzerine kurduk” diyen Halabi, Volt’u bir Türk şirketi olarak tanımladı ve bundan sonraki açılacakları olası ülkelerde de bir Türk şirketi olarak düşüneceklerini ekledi.
Biz de Halabi’ye “Mutfağın yakın olması sebebiyle de, işinden ayrıldığı periyotta aklına İstanbul’da bir Lübnan restoranı açma fikri gelip gelmediğini sorduk” yanıtı “ben teknolojiye ilgi duyuyorum, bu alanda mutlaka girişim yapmam gerekir diye düşünüyordum” şeklinde oldu.
Son olarak Sean Yu , start-up girişimcileri ürün geliştirmenin yanı sıra operasyona odaklanmaları noktasında uyardı: “Birçok start-up yeni özellikler eklemeyi daha çok önemsiyor. Önemli olan etkileşimlerini görmek”