“Proje” kavramını bugünlerde İstanbul’daki 3. Havalimanı projesi, 3. Köprü projesi, İzmit Körfez geçişi projesi gibi önemli işler ile birlikte duyuyoruz. Bu ve benzeri işleri yöneten Proje Yöneticileri, PMI’ın belirlediği global standartları kullanıyor. Biz de 27 Ekim’de TOBB ETÜ’de gerçekleştirilecek PM Summit Ankara öncesinde Zirvenin Direktörü Emre Alıç ile Via Tower ‘da bulunan Urban Station ‘da bir röportaj gerçekleştirdik. Hem proje yönetimi kültürü hem de zirveyi konuştuk.
“Amacımız Türkiye’de proje yönetim kültürünü geliştirmek”
ABD’de kurulmuş ve tamamen gönüllülük esasına dayanan ve aralarında Türkiye’nin de olduğu 190 ülkede faaliyet gösteren bir organizasyon PMI. Türkiye’de 7 yılı aşkın süredir faaliyetlerini aktif sürdürüyor. Üyeleri ve çalışanları ile PMI’ın bir dernek olduğunu vurgulayarak, ana faaliyet alanının proje yönetiminin bir meslek olarak yaygınlaşması olarak belirtebiliriz. PMI Türkiye bölümü ise Türkiye’de bu kültürün yaygınlaşması için çalışmalar yürütüyor. PMP dediğimiz sınav ve PM Book ‘un yaygınlaştırılması ana çalışmaları gerçekleştiriliyor. Türkiye’de 600 den fazla aktif üyesi var, bu rakamın 180’i Ankara. Yani 180 PMP Sertifikalı Ankara üyesine sahibiz. 3 yıllık süreçte üye sirkülasyonu ile düşündüğümüzde bu rakam 300 ‘ü geçiyor. PMI Türkiye, sadece proje yönetim zirvesi değil ayrıca aylık gelişim aktiviteleri düzenliyor. Hem proje yönetim pratikleri hakkında hem de proje yönetim başarıları hakkında bilgi veriyoruz.
“Trend konuları seçtik”
“Kalkınma ve Proje Yönetimi” temamızı seçerken Ankara’ya özgü olmasına dikkat ettik. Ankara yoğun olarak kamu sektörüne sahip olsa da savunma sanayi, sağlık ve enerji başta geliyor. Bu yıl amacımız tüm sektörlerin ülke kalkınması için yürüttüğü projelerin tartışılarak geleceğe ve yeni projelere ışık tutulması. Ana salonumuzda anahtar konuşmacılarımız, proje yönetimi ve kalkınma konularında konuşmalar yapacaklar. Her bir panelimizi Ankara’da etkin bulunan sektörlere ayırdık. Savunma sanayi, inşaat, telekomünikasyon, enerji, eğitim sektöründen konuşmacılar kendi sektörlerindeki proje yönetim deneyimlerini aktaracak. Proje yönetimi ve bilişim sektörünü ilgilendiren Agile Scrum konusunu Barış Bal’dan dinleyeceğiz. Etkili İletişim Teknikleri ile de proje yöneticilerine farklı bir vizyon katmayı planladık. Proje ve Finansmanı konusunda Fatih Kuram konuşmacımız. TÜBİTAK, TSE ve diğer kamu kurumlarından panelistler olacak.
“PMP sertifikası olmayanları da bekliyoruz”
27 Ekim’de gerçekleştireceğimiz zirveye, Havelsan, Aselsan ve Roketsan ‘da aktif olarak çalışan üyelerimiz katılacak. Enerji, inşaat sektörlerinden GE, Gama, Rönesans gibi firmalardan katılımcı talebini almaktayız. TÜBİTAK’ın katılımı önemli. Teknokent girişimcileri ve bilişim sektöründen önemli talepler var. Finansman yönetimi, risk yönetimi gibi proje yönetimi alanında alt dallarda çalışmış olan, tecrübesini artırmak adına ilgi duyan proje yöneticilerine ve proje yöneticisi olmak isteyen herkese açık bir etkinlik planladık.
“Kamuda PMP artık bir standart”
PMP Sertifikası almak için PMI ‘ın önerdiği eğitimleri almak ve organize ettiği sınavdan başarı ile geçmek gerekiyor. Bu sizi profesyonel anlamda tescilliyor. Bu sertifika, özel ve kamu kurumlarında yüksek oranda geçerli. Hemen hemen tüm kamu kurumları artık proje yöneticisi ilanlarında bu sertifikayı zorunlu olarak istiyor. Savunma sanayisinde bu sertifikaya sahip olmayanları istihdam etme oranı düşük kalıyor. İnşaat sektörü yine inşaat mühendisleri veya mimarların PMP sertifika sahibi olması artık yerleşmiş bir görüş oldu. Ankara’da enerji, sağlık ve bilişim sektörlerinde istihdamda PMP sertifikası bir kriter haline geliyor, bu bizi sevindiriyor. Projeler, zaman, bütçe gibi kritik faktörlere bağlı olduğu için bilinçli bir standart kılavuzluğunda yönetilmeli görüşü benimsendiği için bu sertifikanın önemli olduğunu vurgulayabiliriz. Kamuda proje yöneticisi çalıştırmakta geç kalan kurumlarımız var. Özel sektörde küçük çaplı şirketler ve hizmet sektöründe proje yönetim kültürü henüz emekleme aşamasında. “
Amerika’da anaokulundan itibaren proje yönetim kültürü oyunlaştırılarak veriliyor. Proje yönetim kiti ile çocuklara bu kültür aşılanıyor. PMI Türkiye de benzer kitleri Türkiye’de bazı okullara vererek bu noktada ülke kalkınmasına fayda sağlayacak bir nesilin yetişmesine katkı sunuyor.
“İnovasyon için ayrı bir önem arz ediyor”
Kalkınma ve Proje Yönetimi teması altında hem proje yönetimi pratikleri hem de kalkınma kelimesini ilk duyduğumuzda anladığımız şekilde ülke kalkınmasına hizmet eden projelerde yaşanan tüm aktiviteler ve işleri konuşacağız. Yani yenilenebilir enerjide sektörün yapacağı planlamalar olabileceği gibi, kurulmuş bir enerji santralinin bakım süreçlerini, yaşam döngüsünü içeren süreçleri sembolize eden projeler olabilir. Sürdürülebilirlik noktasında proje yöneticisinin önemi, kurumsal hafızanın yaşatıldığı proje planlamasının önemi gibi konular programda yer alacak. Bir önemli alt başlığımız inovasyon olacak. Proje yönetimi inovasyona her zaman değer ve katkı verir. Avrupa Birliği destek projeleri, Kalkınma Bakanlığı destek projeleri, girişimcilik noktasında konuşmalar olacak.
Proje yönetimi ile ilgileniyor veya ilgilenmek istiyorsanız uluslararası ölçekte www.projectmanagement.com ve www.pmi.org ile yerel düzeyde www.pmi.org.tr den materyal, sertifikasyon vb bilgileri alabilirsiniz.