Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı sırasında Akıllı Ulaşım odaklı bir panel gerçekleştirildi. Kalkınma Bakanlığı’ndan Özhan Yılmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Akıllı Ulaşımın Akıllı Şehirler nezninde önemi konuşuldu. Comarch yetkilisi Marcin Sobek, Intel Nesnelerin İnterneti Direktörü Koray Çandır, Otomatik Otopark Sistemleri Müştak Ağrikli, Vodafone Yöneticisi Cenk Alper ve Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı’ndan İhsan Cihan katıldı.
WRI Sürdürülebilir Şehirler Türkiye Direktörü Arzu Tekir, Bisikletler, yayalar, motorsikletlerin istek ve ihtiyaçlarını çevreci sürdürüleblir ve ekonomik ve sosyal eşitliğe önem verecek şekilde çözüm veren sistemlere akıllı ulaşım olarak adlandırılabileceğini belirterek İstanbul’da trafik sıkışıklığının maliyetinin 5-6 milyar dolar olduğunu, bunun şehrin konsolide bütçesinin yüzde 10’una tekabül ettiğini vurguladı. “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ölümlerin yüzde 10’u fiziksel inaktiviteye ve hava kirliliğine bağlı gerçekleşiyor. Akıllı ulaşım sistemleri ile bu konuda çözüm bulmak mümkün. “ diye konuşan Tekir, insanları aktif olan şehirlerin aktif ulaşım yöntemlerini benimseyebileceğini belirtti.
“Evden Çalışmak Öne Çıkmalı”
“AB destekleri ile yaptığımız bir projede kişilerin davranışlarını ölçmekteyiz. Bir takım teşvik mekanizmaları ile seyahat tercihlerinde değişiklik yapılabileceğini öngörüyoruz. Yerel yönetimlerin kapasitelerini güçlendirmeye çalışıyoruz. “ diyen Tekir, hızla gelişen dünyaya adapte olabilmek için ülke olarak altına girdiğimiz taahhütlerin de ışığında temelde yapılması gerekenin bir vizyon çerçevesinde doğru ekiplerin uzun vadeli stratejiler belirlenmesi olduğunu kaydetti. Arzu Tekir, şehirde hızlanmayı artırmanın, bir finans merkezi olmanın, çalışanların evden çalışmasını teşvik etmek gibi konuları gündeme almaktan geçtiğini kaydetti.
Intel Nesnelerin İnterneti direktörü Koray Çandır, 2004 yılında Almanya’da kredi kartı ve çağrı merkezi mekanizması ile kiralanacak bisikletin uzaktan açılması sisteminin devreye alındığını, 2014 ‘te İstanbul’un trafik sıkışıklığında 2. Sırada olduğunu, 2015’te 1. Sıraya yükseldiğini kaydetti. Intel’in öngörüsüne göre 9 milyar olan konuşabilir cihaz sayısının, 2019’da 50 milyar adet olacağını belirten Çandır, ulaşımda, okullarda, hastanelerde geçerli tüm cihazları kapsadığını vurguladı.
Panelden öne çıkan diğer notlar şu şekilde:
- 1 araç paylaşımı 27 araçlık tasarrufa yol açıyor.
- Paylaşım ekonomisi akıllı ulaşımda önem kazanacak.
- 2014 ‘te İstanbul’da trafik sıkışıklığında 2. sıradaydı, 2015’te Moskova’yı geçip 1. sıraya geçti. 178 saat harcıyoruz.
- Akıllı otopark sistemleri üretmiyoruz.
- Toplu ulaşım sistemleri akıllı şehirler için kaçınılmaz.