Türkiye Aile İşletmeleri Derneği TAİDER, 5 Ekim tarihinde Ankara’da bir panel düzenledi.
“Türk Aile Şirketlerinin Küreselleşmesinde İlişkiler Ağı Kurma konulu” panelin açılış konuşmasında TAİDER Başkanı Sumer Tömek Bayındır, aile şirketlerinin tüm dünyada baskın ekonomik yapı olduğunu, aile işletmelerinin yalnızca yüzde 30’nun ikinci nesile ve sadece yüzde 5-15 inin üçüncü nesile geçebildiğini belirtti. Bayındır ayrıca, dünya genelindeki işletmelerin yüzde 75’inin, Türkiye, ABD, İtalya, İsveç ve Ortadoğu’daki işletmelerin ise yüzde 90-95’inin aile işletmesi olduğunu vurguladı.
418 aile üyesi olan TAİDER’in Ankara temsilcisi Murat Özcan ise yaptığı konuşmada, 8 kişilik ekipleri ile Ankara’daki aile işletmesi üyelerini ziyaret edeceklerini, aile işletmelerinin yaratacağı faydayı artırmayı ve kurumsallaşma / küreselleşme süreçlerine katkıda bulunacaklarını ifade etti.
“Amcam beni kovdu, kendimi kabul ettirmeye çalıştım”
Etkinliğin panel bölümü ilgi çekici notlar bıraktı. Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, 3 kardeşin ortaklığı ile kurulan şirketlerinin daha sonra 7 kuzen ile yola devam ettirildiğin, gelin ve damatların ve ailenin büyüğü annelerin süreçlerden uzak tutulduğunu aktarırken “anneler bir süre sonra şirketleri çocuklarından öte görebiliyor, bu da yönetsel süreçlerde sıkıntı yaratıyor” ifadesini kullandı. Ailede ana olarak 3 kuzenin süreçlerini yürüttüğünü belirten Kolbaşı, 3-6 aylık süreçlerde tüm kuzenler olarak bir araya geldiklerini, 15 Temmuz sürecine özel olarak ise son 2 ayda sık toplantı yaptıklarını vurgularken, şirketi 3. nesile aktarma konusunda temkinli davrandıklarını sözlerine ekledi. Kolbaşı’nın önemli bir sözü: “Kuzenler olarak aile büyüklerine hayattayken uzlaşı kültürü kattık” oldu.
“Fon bizi didik didik takip ediyor”
“Şirketi nakit akışına döndürme noktasında karar verdik ve yüzde 49’unu sattık” diyen Kolbaşı, şirket adına alınan uçak biletlerinin detaylı takip edildiğini, rapor istendiğini, aile olarak bu sürece alışmanın zaman aldığını söyledi. Kolbaşı’nın aile işletmelerine danışman bulundurma, genç girişimcilere ise dünyanın takip ettiği kablosuz elektrik gibi yeni teknolojilere odaklanma tavsiyeleri panelde dikkat çekti. Arzum’un yeni dönemde hedefi Çin pazarına odaklanmak. Kolbaşı, yurtdışı fuarlarda Arzum olarak ayrı stand aldıklarını, Türk firmalarının pavillon’larda fazla bir arada kaldığını ve network kuramadığını belirtti.
“Fuarlarda birlikte durmayın”
Panelin yöneticisi EU Kurumsal Danışmanlık Kurucu Ortağı Erkut Uludağ, aile şirketlerinde problemlerin dünya çapında ve yerelde benzer olduğunu, Kolbaşı’nın belirttiği gibi bir danışmanla çalışmalarının faydalı olacağını vurguladı. Türkiye’de insanların konfor alanından çıkmak istemediğini belirten Uludağ, yurtdışı gezilerinde, yemeklerde Türkler olarak aynı masada oturmalarının talihsizlik olduğunu ifade etti.