T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından 29 Mayıs tarihinde “Karbon Piyasası ve Karbondioksitin Yer Altında Depolanmasında Dünyadaki Gelişmeler ve Türkiye” çalıştayı düzenlendi. ODTÜ KKM’de gerçekleştirilen etkinlikte konuşmacılar giderek önem kazanan karbon konusunda tecrübelerini paylaştı. Bakanlık yetkilileri Türkiye’nin genel enerji görünümü perspektifini çizerken bazı önemli istatistikler de paylaştı. Elektrik enerji talep artışında Çin’den sonra 2. sırada olduğumuz kaydedildi. Enerji ithalat bağımlılığımızın düşürülmesinin hedeflendiği süreçte EPDK’nın Haziran ayında güneş santrali lisansı için başvuruları alacağı vurgulandı.
2023’te beklenen talebin 440 TwH olduğu ülkemizin rüzgardan elektrik enerjisi talebi beklentisi 2023 yılında 20000 MwH olacak. Afşin’de BAE Hükümet Şirketi ile yeni santraller açılacağı kaydedildi. Dünyadaki karbon salınımının yüzde 91 ‘nin fosil yakıtlardan ve endüstriyel faaliyetlerden, yüzde 9’nun ise toprak kullanımından kaynaklandığı belirtildi. Batı Raman Üretim Projesi yetkilileri karbon depolama ile petrolden verimin 4 kat arttığını vurguladı.
Borsa İstanbul yetkilileri ise ülkemizdeki karbon salınım yükümlülüğü olmadığından organize karbon piyasası olmadığını ve vergi mevzuatı bulunmadığı belirterek Borsa bünyesinde karbon piyasası oluşturulması yönünde çabalarının, niyetlerinin olduğunu, bakanlığın yönlendirmeleri ile bu noktada yol katetmek istediklerini belirtti. Türkiye’de şimdiye kadar 174’ı The Gold Standard olan 218 karbon projesi olmasının önemli bulunduğu özellikle vurgulandı. 2015’e kadar Türkiye’de karbon piyasası oluşturulması planlandığı kaydedilen toplantı, gelecek sene İstanbul’da gerçekleştirilecek 1. Uluslararası Karbon Yönetimi, Teknolojileri ve Ticareti Konferansı öncesi vizyon teşkil etti.