Kamu Teknolojileri Ankara’da konuşuldu. Kamu Teknoloji Platformu tarafından gerçekleştirilen etkinlik Ankara’da kamu ve özel sektörden temsilcileri bir araya getirdi. Etkinlikte önemle durulan konular, bulut bilişim, verilerin aynı dili konuşması ve sektörel uyumluluk oldu.
Kamu Teknoloji Platform Başkanı Erdem Akçıl “Akan binlerce veri kanalı ile vatandaşların taleplerini, ihtiyaçlarını daha iyi anlıyoruz. Bu verileri daha sistemsel ve bütüncül kullanırsak süreçleri daha iyi hale getirebiliriz. Bu sebeple bu sene E-Devlet ve Veri Yönetimi konuşacağız” diye konuştu.
Twitter hesabımızdan da anektodlarını paylaştığımız etkinlikte ilk olarak Havelsan Genel Müdürü Sadık Yamaç görüşlerini aktardı. Sadık Yamaç’ın konuşmasından önemli notlar:
– Ellerinde 10 bin dolar olan bilgisayar mühendisleri her yere saldırabilecek hale geldi, bilişim güvenliği ülke güvenliği demek
– Havelsan olarak denizaltından uzaya her alana kadar tüm silahlı kuvvetlerin kontrol sistemlerinin üretimi, simulasyon teknolojilerini geliştiriyoruz.
– E-Devlet yazılımlarında etkin bir rol oynadık, oynamaya devam ediyoruz. UYAP, seçim sistemi biz geliştirdik.
– E-devlet uygulamalarında sıkıntılar yaşanıyor. Veri bütünlüğü çok önemli. Farklı kamu kuruluşları farklı ERP, lojistik, coğrafi bilgi sistemleri çözumleri kullanıyor. Hem farklılar hem de birbiri ile konuşmuyor.
– Kamu personelinin doğal refleksi, en ucuz teklifi verene ihaleyi vermek zorunda hissediyor kendini. İşi alan firmalar da kendilerini büyütmeye çalısıyor fakat artan maliyetleri yönetmek zorlaşıyor. Kamuda büyük işlere imza atabilen personel pek yok. Küçük firmaların yaptığı, sekteye uğrayan işler, birbirleri ile entegre edilmeye çalışıldığında süreci zorlaştırıyor. Mükerrer yazılımlar yine bir problem. Kurumlar arasında sorunları cozmek için büyük firmalara ihtiyacımız var.
“Dijitalleşme Endeksinde Hedef Yüzde 75”
Etkinliğin ana sponsoru olan Vodafone Türkiye’nin İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, sürdürülebilir ekonomik büyüme modeli yaratmayı hedeflediklerini, Kalkınma Bakanlığının Bilgi Toplumu raporuna baktığımızda dijital dönüşüm ve inovasyonda büyük gelişme görüldüğünü fakat vatandaşa ulaşmada ve kamuyu geliştirmede alacak yolun olduğunu kaydetti.
“Yarına Hazırım” programı ile birlikte Türkiye’deki işletmelerinin 48 olan dijitalleşme endeksleşme endeksini yüzde 52 ye. Türkiye’nin dijitalleşme endeksini 75 ‘e çıkarmak hedefinde olduklarını belirten Süel, artık E-Devlet yerine A-Devlet, akıllı belediyecilik, akıllı devlet, akıllı şehircilik, akıllı sanayi, akıllı enerji kavramlarının öne çıktığını iletti. Hasan Süel’in konuşmasından çarpıcı notlardan biri ise, Türkiye’de akıllı elektrik şebekesini sadece 1, akıllı sayaç sistemini sadece 2 belediye kullanıyor olması oldu
“Sadece Türkiye değil çevre ülkeleri de düşünmeliyiz”
T.C. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şuayip Birinci, bakanlık olarak veriyi farklı boyutlarda inceleme felsefesini önemsediklerini belirtti. Şu anda artık planlamaların “vatandaşın trafikte ne kadar kaldığı”, “sağlık tesisine ulaşırken ne kadar yol katettiği”, “trafiğe kattığı yükü”, “en yoğun trafikte trafiğe çıkmayı engelleme gerekliliği” gibi faktörlerle yapıldığını, randevu sistemlerinin buna göre organize edildiğini kaydetti. Birinci, “Hangi hastalık sebebi ile başka ile gidiş sağlanıyor, o il bunu ne oranda karşılıyor, iller arası mesafe ne kadar” gibi faktörlerle de daha makro planların yapıldığını belirtti. Birinci’nin konuşmasından önemli bir not ise hava kirliliğini tetikleyen nedenlerin yakında internetten yayınlayacak olması oldu. . Bakanlığın çevre ülkelere de sağlık hizmeti sunmayı önemsediğini sözlerine ekledi.
“E-devlet gelişmişlik düzeyinde 71. sıradayız”
Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç, dijitalleşen şirketlerin Gelirlerini sektörlerinin yüzde 9 oranında üstünde , karlılıklarını yüzde 26, pazar değerlerini ise 12 artırdığını, mobil teknoloji kullanımı penetrasyonundaki her yüzde 10’luk artışın Türkiye GSYHİ’sinde yüzde 1.8 lik artış kaydettiğini iletti. Türkiye’nin e-devlet gelişmişlik düzeyinin 2012 yılında 80. sırada olduğunu, bu yıl ise 71. sıraya geldiğini, internet erişimi olan vatandaşlarımızın yüzde 41,3 ü e-devlet hizmetlerinden yararlandığını belirten Özgüç, Türkiye’de geliştirdikleri bazı e-devlet projelerini global düzeyde Vodafone ‘a önerdiklerini aktardı.
Google Kurumsal Ülke Müdürü Önder Güler, evlerde kullandıgımız teknolojiler, kurumlarda kullandıklarımızdan daha önde olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, dünyada 5 milyondan fazla kurumun iş süreçleri için Google apps kullandığını belirtti. Bu hizmetlerin hiçbiri kesintiye uğramamak üzere kurgulanmış olduğu için Dünya çapında Google’ın birçok yerde veri merkezi olduğunu, aynı anda 3-4 ülkede çökme olsa bile ayakta kalacak bir sisteme sahip olduğunu belirtti. Verinin artık bir uluslararası hukuk konusu olduğunu kaydeden Güler, her verinin yıllardır yüksek düzeyde şifrelendiğini aktardı. Bulut ile masaüstü işlemleri arasında yüzde 30 minimum performans farkı gördüklerini vurgulayan Güler, Cloud sistemi ile San Francisco ‘da 6 aylık elektrik tasarrufu gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.
Kamu Teknoloji Günlerine açılış konuşmalarının ardından panel ile devam edildi. Deloitte Türkiye’den Cem Yılmaz ‘ın sunduğu panelden ilginç notlar şu şekilde:
SGK’dan Okan Şen: Her gün 1 milyon provizyon kesiliyor. E-bildirge gibi hizmetlerimiz var. Günde 10 milyar sorgu cümlesi işliyoruz.
Sağlık Bakanlığı’ndan Cenk Şen: “Nabız projemiz var. E-nabız a girip tüm verileri görmek mümkün. Hem vatandaşa bilgi sunmak hem de mahremiyeti korumak zorundayız. Bir kişi bu bilgiiy yasadece kendisi veya aile hekimi, doktor görebilsin diyebiliyor, tüm Türkiye doktorlarına isterse açabiliyor. Doktor kendisine gelen bilgiyi sistemden kod olarak girmek gerekiyor”
Milli Eğitim Yakup Yüksel “Ölçülebilir eğitim sistemi FATİH projesinin hedeflerinden biri. Tepegöz, eğitim setleri gönderen bir genel müdürlük iken içerikleri yöneten, yazılımları yöneten, donanımlarla ilgilenen daire başkanlıkları oluşturuldu. Öğretmenin sınıftaki rolü değişti. Öğretmenin anlattığı tek düze bir eğitim sistemi ortadan kalktı.
Cem Yılmaz: “2013 ‘te İngiltere’de yapılan bir araştırma gösteriyor ki, kamu verileri konuştuğu ve katma değerli çözümler oluşturduğu zaman 6,2 milyar-7.2 milyar pound arasında katma değer yaratacak. “
Cenk Şen “Veriyi karar vericilerin önüne sunacak hale getirmek önemli”
Yakup Yüksel: Her gün akıllı 1000-1500 arası tahta montajı yapıyoruz. EBA’da en son TEOG sınavına hazırlık videoları eklendi. Her bir öğrenciye göre içerik sunmaya başlayacağız. İçerik geliştiren öğretmenlerimize telif ödeyeceğiz.