Türkiye, Kasım, 2013 – 2012 yılında 2.8 trilyon gigabyte olan tüm dünya genelindeki toplam veri, 2020 yılına kadar 40 trilyona çıkacak. IDC’nin “Büyük Veri ve İş Analitiği Konferans Serisi 2013” Orta Doğu, Afrika ve Türkiye çapında tüm kurumlara, bu devasa büyüme ile başa çıkma konusunda yardımcı olmayı vaat ediyor. Sektörün önemli uzmanlarını ve kurumlarını bir araya getirecek olan konferans serisi, BT uzmanlarının konuyu masaya yatıracağı açık oturumlarda büyük veri ile ilgili güncel konulara da değinilecektir.
Eylül ayında Bulgaristan’ın Sofya şehrinde başlayan IDC Büyük Veri ve İş Analitiği Konferans Serisi 2013 yılında toplam on dokuz stratejik iş merkezini dolaşacak. Etkinlikte dünyanın önde gelen yazılım ve depolama tedarikçileri, neden artık var olan analiz tekniklerinin devasa veri yığınlarının keşfedilmesinde, yakalanmasında ve potansiyel önem taşıyan trendlerin analizinde geçerliliğini yitirdiğini anlatacaklar. Konferansta sunumların yanı sıra, gerçek hayattan başarı hikayeleri, sektörel uzmanlarla “Verinin Değeri Nasıl Ölçülür? – Bağlantılı Dünyada Yeni Bir Çağ” paneli, insan kaynakları ihtiyaçlarının ele alınacağı “Değişen Bilişim Sektörü ve Rekabet Avantajı Olarak İnsan Kaynakları” paneli ve soru-cevap bölümleri bölgedeki kurumların ihtiyaçlarını gözler önüne serecek.
Rakamlar, hızla büyüyen Büyük Veri olgusunu tek başına anlatır nitelikte. IDC küresel Büyük Veri teknolojilerinin ve hizmet pazarının 2016 yılı itibari ile 23.8 milyar dolarlık değere erişeceğini öngörmektedir. Bu durum, %31.7’lik şaşırtıcı bir yıllık bileşik büyüme oranına (CAGR) ya da tüm bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) pazarında yaklaşık 7 kat bir büyüme oranına denk gelmektedir.
IDC Türkiye’nin BT Hizmetleri ve Yazılım’dan sorumlu Kıdemli Analisti Melih Murat, Orta Doğu, Afrika ve Türkiye’de verinin hızlı işlenmesi ve veriyi anlama konusundaki artan taleple birlikte aşırı veri büyümesinin; erken uygulamalara, farklı ve ilginç durumlara neden olabileceğini söylemektedir. Buna ilaveten Melih Murat: “Kurumlar çözümü sadece yapılandırılmış veri tabanları, veri ambarları, standart uygulama dosyalarında değil, aynı zamanda bloglarda, metin dosyalarında, uygulama ve makine kökenli bilgilerde, ses ve video içeriklerinde ve görsellerde de aramalıdırlar.” Diyor.
Etkinlikte konular, ileri görüşlü kurumların dijital formatta veri üretme ve daha işlemsel veri depolama, daha doğru ve detaylı bilgi ve karar verme fonksiyonlarını geliştirme etrafında işlenecektir.
Öte yandan BT sektörünün en önemli sorunlarından biri nitelikli iş gücünün temini ve mevcut nitelikli iş gücünün elde tutulması, motivasyonunun sağlanması ve beklentilerin karşılanması. Bu konuları Masaya yatırmak üzere, IDC Türkiye Ülke Müdürü, Nevin Çizmecioğulları ve sadece Bilişim sektörüne yönetici seçme ve yerleştirme ve bu sektördeki yöneticilere danışmanlık yapan Cogito İnsan Kaynakları Danışmanlık Bilişim Ltd. Şti. Firması kurucusu Ahmet Tahan ve sektörün CIO, IK Direktörleri ve genel müdürleri kapsamlı bir panel organize ediyor.