Huawei “Gelecek İçin Tohumlar” Açılış Töreni
Huawei Pekin Merkez Ofisi’nde Gerçekleştirildi
Dünyanın farklı üniversitelerinden özel olarak seçilen öğrenciler, Huawei’nin bilgi ve iletişim teknolojilerine yatırım niteliğindeki küresel kurumsal sosyal sorumluluk projesi Seeds For The Future (Gelecek İçin Tohumlar) çerçevesinde, farklı bir eğitim ve bilişim deneyimi yaşamak için Huawei tarafından Çin’e davet edildi. Projenin Türkiye ve Hollanda’dan gelen öğrencilere yönelik açılış töreni, 20 Temmuz’da Pekin’de gerçekleştirildi.
Huawei’nin küresel kurumsal sosyal sorumluluk projesi “Gelecek İçin Tohumlar”, Pekin’de gerçekleştirilen, Türkiye ve Hollanda’dan katılan öğrencilere yönelik açılış töreni ile resmi olarak hayata geçti. Huawei Kıdemli Başkan Yardımcısı Qu Wenchu’nun açılış konuşmasını gerçekleştirdiği törende Türkiye Büyükelçiliği Siyaset Danışmanı Tolga Uçak da Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden programa katılan öğrencilerle bir araya geldi.
Açılış töreni Türkiye ve Hollanda katılımcılarının konuşmalarının ardından geleneksel Çin şovlarıyla devam etti. Öğrenciler açılış töreni öncesinde, Pekin’de bulunan Tiananmen Meydanı, Çin Seddi ve Yasak Şehir gibi tarihi mekanları ziyaret ettiler.
İki hafta boyunca sürecek Gelecek İçin Tohumlar Projesi, Pekin’de gerçekleşecek Çin Dili, kaligrafi çalışmaları gibi kültürel etkinlikler sonrasında, Shenzhen’deki teknik eğitimlerle devam edecek.
Bugüne kadar dünya çapında 30’dan fazla üniversiteden 10 binden fazla öğrencinin katıldığı projenin temel amaçları arasında; genç nüfusa farklı bir kültürel bakış açısı kazandırmak, iş odaklı bir eğitim programının uygulanması, gençlerin kariyer hedeflerine katkı sağlamak, Türkiye’de Huawei teknoloji elçileri yaratmak ve bilişim alanında nitelikli bir insan kaynakları profili oluşturulması yer alıyor.
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Huawei Kıdemli Başkan Yardımcısı Qu Wenchu şunları söyledi; “Bu projeyle, geleceğin trendlerini, mücadele yöntemlerini ve stratejilerini genç arkadaşlarımızla birlikte keşfetmeyi ve çözümlerimizi kendileri ile paylaşmayı hedefliyoruz. Gelecek İçin Tohumlar programının bizim için anlamı budur. Öğrencilerimiz aktivitelerine, Pekin Dil ve Kültür Üniversitesi’nde özel bir eğitim programı ile başlıyor. Bu başlangıç, hem Çin’in hem de Huawei’nin hikâyesini ve gelişim sürecini daha iyi anlayabilmek açısından oldukça önemli. 1987 yılında Hong Kong’da mütevazi bir şirket olarak kurulan Huawei, bugün BT sektörünün en önemli oyuncularından biri haline geldi. Tıpkı öğrencilerimiz gibi, bizlerin de parlak gelecek hayalleri var. Bunun yanında zorluklarla yüzleşmemiz gerektiğinin de farkındayız. Uzun yıllar azimle çalışmanın bir birikimi olarak, bugün 500 telekomünikasyon operatörüne hizmet verirken, tüketici pazarı ve kurumsal pazarda da söz sahibi bir marka haline geldik .”
Bilişim sektörünü de değerlendiren Qu Wenchu şöyle devam etti; “Bilgi ve iletişim teknolojileri, yakınsama özelinde önemli bir rol oynarken, dijital ve fiziksel dünyayı her geçen gün daha fazla birleştiriyor. Bunun yanı sıra, verimlilik ve dönüşüm açısından da birçok endüstri için gitgide daha önemli bir hale geliyor. Gelecek İçin Tohumlar Programı, bilgi teknolojilerini genç nesillere daha iyi aktarmak, bölgesel BT elçileri yetiştirmek ve Huawei’nin bu alandaki deneyimini kendilerine yansıtmak amacıyla hayata geçirildi. Huawei, bir bilgi teknolojileri şirketi olarak bu alandaki eğitim çalışmalarına büyük önem veriyor. Huawei, burs programları ve Gelecek için Tohumlar projesiyle, akademik kurumlarla işbirliği içinde çalışıyor. BT perspektifi dışından baktığımızda da dünyanın ve pazarın küreselleştiğini de göz ardı etmemeliyiz. Siz değerli öğrenciler, bugün Türkiye ve Hollanda’da iş yaşamı açısından bir rekabet içinde değilsiniz ama inanın öğrenci olarak şimdiden sıkı bir rekabete başlamış durumdasınız. Küresel bakış açısı, birçok farklı kazanım anlamına geliyor. Huawei Gelecek için Tohumlar projesinin de bu bakış açısını genç arkadaşlarımıza kazandıracağını umut ediyoruz.”
Açılış töreninde Türk öğrencilerle bir araya gelen Türkiye Büyükelçiliği Siyaset Danışmanı Tolga Uçak ise törende gerçekleştirdiği konuşmada şunları söyledi; “Bu kurumsal sosyal sorumluluk projesi, öğrencilerimizin geleceği ve kariyerleri açısından son derece önemli. Dünyanın en önemli bilgi teknolojisi şirketlerinden Huawei’ye, bu önemli projeyi hayata geçirdiği için teşekkür ediyorum ve bu tür proje desteginin önümüzdeki yıllarda da devamını diliyorum.”
Projeye katılan öğrencilerden Rumeysa Bodur da proje ile ilgili görüşlerini şu sözlerle ifade etti; “Bu projeye Huawei tarafından seçilmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Burada bulunduğum süre içinde yaptığımız Pekin turu sonrasında, bu şehrin Çin tarihi ve kültürünün göz alıcı bir unsuru olduğunu anladım. Bugüne kadar kültürel geziler ve dil kursları gibi aktivitelerle programa devam ettik. Huawei’ye bizlere Çin’de bulunma, hiç görmediğimiz yerleri keşfetme, bu kültürü anlama ve geniş ürün yelpazesini yerinde görme fırsatı verdiği için teşekkür ederim.”