Solarbaba ‘nın Ankara Ticaret Odası ile birlikte 11 Ekim Salı günü Ankara’da Zorlu Enerji ana sponsorluğunda gerçekleştirdiği Solar Çatı seminerinin gündüz bölümünden çarpıcı notlar öne çıktı. Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın geçtiğimiz günlerde attığı tweet in ardından konu kamuoyunda daha fazla konuşulur oldu.
Aiming for Oct 28 unveil in SF Bay Area of new Tesla/SolarCity solar roof with integrated Powerwall 2.0 battery and Tesla charger.
— Elon Musk (@elonmusk) September 22, 2016
Açılış konuşmalarında ATO Enerji Komisyonu Başkanı Kutay Kaleli, dünyanın aksine önce lisanslı projelere sonra lisanssızlara yönelindiğini, 7000 megawatt projeden sadece 500 megawattının devreye alınması ve düşen ekipman fiyatlarının vardığı noktada oluşabilecek arza en iyi çözümün solar çatı olacağını vurguladı.
“Dünyada solar gücün yüzde 60’ı solar çatı”
Solar Baba Ateş Uğurel, Türkiye’nin lisanslı ilk Güneş Enerji Santralinin bu Perşembe günü şebekeye bağlanacağını belirtirken, hükümetin lisanssız küçük GES’leri istemediğini, “kahraman” olarak nitelediği lisanssız GES yatırımcılarının bakanla bir görüşme ayarlamasında fayda olacağının altını çizdi. Antidampingin Türkiye’de çıkacağını öngördüğünü ifade eden Uğurel’e göre, Türkiye’nin teşviksiz lisanslı GES ve solar çatı dan başka gideceği bir yol kalmadı. Dünyada solar çatı ürünlerinde AR-GE ‘de Japonya ve ABD öne çıkıyor.
“Tek muhattap EPDK olmalı”
Kamuda tek muhattap kurumun EPDK olması gerektiğinin üzerinde duran Uğurel, kamu ile muhattap olma noktasında yatırımcıların ağırlıkta olduğu bir STK kurulması yönünde sektörde fikir birliğine vardıklarını söyledi. Oluşturulacak yeni derneğin yönetim kurulu başkanlığı Limak’ın, yönetim kurulu başkanlıklarını ise GDF Suez, Borusan, Akfen Holding yürütürken, aralarında Zorlu, Enerya, Alarko, Kibaroğlu, Turkuaz Holding gibi büyük şirketler de YK üyeleri arasında yer alacak. Derneğin 1-2 aylık süreçte tam anlamı ile faaliyete geçmesi öngörülüyor.
“Türkiye ile sınırlı kalmayacağız”
Etkinliğin ana sponsoru Zorlu Enerji Genel Müdür Yardımcısı Yağmur Özdemir ,rüzgar, jeotermal ve güneşte oyuncu olduklarını, sektörde büyük oyuncular ile küçük oyuncuların aynı evrak yükü ile uğraşmasının anlamsız olduğunu ifade etti. Zorlu Enerji olarak Pakistan ve Hindistan’da panel satışı ihaleleri ile ilgilendiklerini, solar çatı sektöründeki tecrübelerini Türkiye’nin komşularında da uygulamak istediklerini belirtti. Özdemir’in iki önemli tespiti ise şu şekilde:
– Sadece panel satıyorum gibi değil aynı zamanda finansal çözüm vb öneriler içeren bir yaklaşım sergilemeli.
– Teşviği 10 yıl ile sınırlamayıp 20-25 yıla uzatmalıyız.
“Güneş kollektörüne izin var, panele yok”
ÇATI-DER Başkanı Nazım Yavuz, Türkiye’de 9-9.5 milyon arasında toplamda 1 milyar metrekare alana sahip çatı olduğunu tahmin ettiklerini, bunun 7 milyon tanesinin bir çatı projesine sahip olmadığını açıkladı. Konutlarda alt katlarda olanların çatı ve ısınma konusuna ilgisiz yaklaştıklarını belirten Yavuz’a göre, çatılar ısı kayıplarında mantolama kadar önemli. Almanya’da 33 senede bir çatı yenilendiğini, Türkiye’de ise bu sürenin 5 sene ortalamada olduğunu vurgulayan Yavuz, toplam çatı alanının 135 milyon metre karesinin endüstriyel düz çatı olduğunu aktardı.
ÇATIDER’in hesaplamalarına göre, tüm bu endüstriyel çatıların yüzde 13 üne solar paneller kurulursa toplam güç 13500 mw olacak. Bu durumda yılda 19305 gwh elektrik enerjisi beklenebilir. Türkiye’de yıllık çatı yenileme alan toplamı 5 milyon metre kare düzeylerinde.
“Çatıda hatanın dönüşü araziye göre daha zor”
Türkiye’nin ilk lisanslı GES’ine imza atan Asinum firmasından Umut Gürbüz, fabrika çalışanlarına solar çatılar ile ilgili eğitim verilmesi gerektiğini, tesislerin özelliklerine, içinde yapılan üretime ve içinde bulunan canlılara göre seçim yapılmasının önemini vurguladı. Gürbüz, solar çatı sektöründe sıfır enjeksiyon teknolojisinin kullanılmasını ve kapasite sınırının kaldırılmasını önerdiklerini belirtti.
“Almanya’da solar çatı sektöründe 40 bin istihdam var”
IBC Solar Türkiye Yöneticisi Hakan Daltaban, Almanya’da devletin mimara güvendiğini, bina sahibinin mimardan GES’e uygundur belgesi aldığını ve 1-2 prosedür işlemi ile hemen solar çatıya geçebildiğini örneklerken Türkiye’de yatırımcının bilinçli davranmaması problemini yaşadıklarını aktardı. Daltaban’ın verdiği bilgiye göre, Almanya’da bir binayı yıktığınızda üzerindeki solar çatının 20 yıllık gelirini ödemek zorundasınız. Solar panellerin çıkış hikayesi ise Almanya’da Yeşiller Partisi’nden bir üyenin 1000 çatı projesini başlatması ve ardından gelen süreçte 100 bin çatı projesini devam ettirerek bunun devlet nezninde uygulamaya dönüştürülmesi şeklinde olmuş.
Daltaban, IBC Solar olarak Türkiye’de yaptıkları çalışmalarda yatırımcıların yüzde 80’inin solar çatıyı anlattıktan sonra arazide uygulamaya döndüğünü gördükleri, Almanya’da ise yatırımcıların 3 hafta içinde yatırım kararlarını neticelendirdikleri sonucuna ulaştıklarını paylaştı.
Altensis firmasından Emre Ilıcalı ise, güneş enerjisi sektörünün gayrimenkul ile kesiştiği noktaların iyi anlatılması gerektiğini, kentsel dönüşümün bir şans olduğunu söyledi.