GÜNDER ve Solarturk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Özberk: “Amacımız, güneş enerjisi önündeki engellerin kalkmasıdır. GÜNDER olarak bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) öncülüğünde ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve TEDAŞ katılımıyla 16.09.2015 tarihinde Ankara`da bir toplantı düzenlendi. Toplantı, lisanssız elektrik üretimi yatırımcıları, proje firmaları ve EPC şirketlerinin güneş başvuruları sırasında karşılaştıkları sorunları konuşmak, sıkıntılar ve çözüm yolları hakkında tarafların düşüncelerini almak ve bilgi paylaşımını sağlamak amacıyla düzenlendi.
Yatırımcı ve EPC firmalarının yoğun ilgi gösterdiği toplantı, elektrik dağıtım firmaları (ELDER) ve TEDAŞ arasında bir koordinasyon toplantısı niteliğini içerdi. Toplantıda katılımcıların başvuru ve uygulama esnasında yaşamış oldukları sorunlar, proje onayındaki belirsizlikler, bağlantı izni için bekleme süreleri ve bağlantıdaki bazı olumsuzluklarla diğer sorunlar dile getirildi. Elektrik dağıtım firmalarının temsilcileri ve TEDAŞ yetkilileri bu sorulara yanıt verdi.
Katılımın yoğun ilgisi ve sektörün yeni olmasından dolayı bazı sıkıntılar ve eleştirilerin aktarılmasına rağmen, GES yatırımcılarının büyük şevk ve özveriye sahip oldukları ve yatırım heyecanlarından bir şey kaybetmedikleri gözlendi.
“Güneş enerji ülkemizin vazgeçilmez enerjisi olacaktır”
Toplantıyla ilgili görüşlerini aldığımız GÜNDER ve Solarturk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Özberk, solar sektöründe her geçen gün yeni yatırımcıların oluşacağının ve daha dinamik bir yapıya kavuşacağının aşikâr olduğunu belirterek, “Bu nedenle sektörün sağlam temellere oturması yatırımcıların her türlü bilgilendirme çalışmalarında bulunan GÜNDER olarak sektörün tüm taraflarını buluşturarak önündeki engelleri asgariye indirme hedefindeyiz. Bu toplantıların sonuç raporunu kamu ile paylaşacağız” dedi.
Özberk, 2015 yılının başlarından itibaren GES’lerdeki hareketin ve ivmenin her geçen gün arttığına işaret ederek, “TEDAŞ tarafında verilen bilgilere göre lisanssız güneş enerjisi santralleri (GES) için bugüne kadar 8576 başvuru yapıldı. Bu projelerden 1230 megawatt kurulu güce sahip kısmı TEDAŞ’tan onay aldı. Sahada çalışır durumda 210 megawatt’lık lisanssız GES var. 1000 megawatt’lık lisanssız GES ise uygulamaya hazır durumdadır. 2015 yılının 300-350 megawatt kurulum yapılması beklenen sektörümüzde, önümüzdeki yıllar artarak devam edeceği anlaşılmaktadır” şeklinde görüşlerini açıkladı.
Özberk, güneş enerjisinden elektrik üretimi açısından 2-3 yıl öncesi gibi olmadığına işaret ederek şunları söyledi: “Artık güneş enerjisi ülkemiz enerji politikasında önemli bir kalem. Önümüzdeki 10 yıl içinde güneş enerjisinde 20 bin megawatt kapasiteye ulaşmamız işten değil. Güney Avrupa Ülkeleri gibi hatalar yapmazsak önümüz çok açık. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, Türkiye de güneş gücünü göstermeye başladı. Kurulu üretim kapasiteleri ve enerjide risk teşkil eden dışa bağımlılık göz önünde bulundurulursa, belirlenen hedeflerin büyütülmesi ve verilen desteklerin artmasıyla hızlı bir büyüme içinde olan güneş enerjisi sektörü kuvvetlenecek. Bu da Türkiye’ nin bölgedeki enerji üssü olma niteliğini daha da kuvvetlendirecek.
Bu nedenle sektörde sertifikasyon süreçlerine, kalite kontrolüne ve en önemlisi AR-GE çalışmalarına acil ihtiyaç var. Başta Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız olmak üzere TSE, TUBİTAK, gibi kuruluşların yanında sektörün sivil toplum kuruluşlarına da görev düşüyor.
Biz GÜNDER olarak kalite ve kontrol sistemi kurulması yönündeki araştırma ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. Güneş enerji sektöründebirçok konuda standart oluşturulması ve tüm tarafların sorun yaşamaması için girişimlerimiz sonucu TSE kurumu Deney Laboratuvarları Yeni TÜRKAK Akreditasyon Kapsamına dahil edilmesiyle PV sektöründe yeni bir sayfa açılmış olup tüm kalite kontrolleri için, yatırımcıların ve üreticilerin yurt dışına göndermek zorunda ve zaman kaybı olmasının yanında kaynaklarımızı dışarıya aktarmamız artık TSE kurumunun bu yatırımı ile ülkemizde olması büyük bir avantaj getirecektir.”