Dünyanın önde gelen enerji sektörü karar alıcılarını, uzmanlarını, özel sektör temsilcilerini bir araya getirecek olan, Türkiye’de uluslararası anlamda hem kongre hem fuar hem de B2B etkinliklerinin bir arada gerçekleştirildiği tek platform olan EIF – 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı öncesi İstişare Toplantısı gerçekleştirildi. 24-25 Kasım tarihlerinde düzenlenecek fuar ve kongre için kamu kurum kuruluşlarının yetkilileri basın mensupları ile bir araya gelerek şimdiye dek yapılan çalışmaları ve bu yıla dair yeni gelişmeleri “istişare toplantısı”nda değerlendirdi…
İstişare toplantısına; Global Enerji Derneği Başkanı Çiğdem Dilek, ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Orhan Yılmaz, OSTİM Başkanı Orhan Aydın, ATO Enerji Komitesi Başkanı Kutay Kaleli, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, TETAŞ Genel Müdürü Münip Karakılıç, PİGM Genel Müdürü Selami İncedalcı, TPAO Başkan Yardımcısı Mehmet Sait Kirazlıoğlu, BOREN yetkilisi Beyhan Sayın, sivil toplum kuruluşu yetkilileri ve basın mensupları katıldı.
EIF HEM ANKARA HEM DE ENERJİ SEKTÖRÜ İÇİN BİR DEĞERDİR
Global Enerji Derneği Çiğdem Dilek: “Bu yıl EIF kongrelerinin 7. yılı. Enerji sektörünün en önemli ayağı olan kamu kurumlarının katkısı çok büyük. EIF ilk kez 2007 yılında yapılmaya başlandı ve küçük bütçeliydi o dönem. Ankara’da yapılması konusunda ilk yıllarda endişelerimiz vardı ama inanın daha ilk yıllarda bile yoğun talep gördü ve Ankara’da böyle bir organizasyona ihtiyaç varmış. Enerji Bakanlığı ve diğer kurumların katkısı çok büyük. Bu yıl 24-25 Kasımda 7.kez bir araya geleceğiz. 2014 yılı EIF’in sadece kongre değil etkinlikler bütünü haline dönüştüğü yıl oldu. 250 m2 den bu yıl 10.000 m2 fuar alanına ulaştık. Seminer, fuar, kurslar, Türkiye’de ilk kez yapılan Enerji yarışması, ki bu yarışmayı çok önemsiyoruz hem öğrenciler hem şirketler adına katma değer sağladığı için. Bu yıl 2.si gerçekleşecek seneye de yurtdışındaki üniversiteleri de yarışma kapsamına alacağız. Bor seminerimiz ETİ Maden İşletmeleri koordinatörlüğünde yapılacak. İlk defa EIF’te işlenecek. Enerjiyle ilgili maden kaynaklarını da işlemeye karar verdik. Bor’un geri planda kaldığına ve ön plana çıkmaya ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Lisanslı elektrik üretimi de yine çok ilgi gören ve Türkiye’nin ihtiyacı olan bir alan. Kazancılar Derneği tarafından organize edilecek Biyokütle yakıtlı santraller seminerimiz de olacak. OSTİM,ATO ve ASO yine bizimle birlikte emek sarf eden kuruluşlar. Yurtdışından Çin’den, Güney Kore’den ve Polonya’dan alım heyetleri gelecek” açıklamasında bulundu.
ENERJİ TÜKETİMİNİ AZALTAN BOR’LU KİMYASALLAR OLUŞTURDUK
Kongre Başkanı Genel Müdür Dr. Orhan Yılmaz : “Cam sanayiinde doğalgaz tüketimini yüzde 10’a kadar azaltacak borlu kimyasallar oluşturduk. Geçen yıldan bu yana 10 metal firması borlu enerji kullanarak tasarruf etmeye başladı. Rusya’da bu sektörde mal satmaya başladık. Çevre açısından da faaliyetlerimiz oldu borun önemi anlaşılmaya başlandı” dedi.
YERLİ RÜZGAR YÜRÜTÜCÜ ÜRETİMİNE BAŞLANDI
OSTİM Başkanı Orhan Aydın: “OSTİM’de biz enerjinin neresindeyiz bundan bahsetmek istiyorum. Gıda, enerji ve savunma başkalarının insafına ya da gücüne terkedilemez. Enerji de bu alanlardan biri. Biz dışarıya bağımlıyız enerjide. Kendi ihtiyaçlarımızı tamamen karşılayamıyoruz. Bakanlık yerli rüzgar yürütücü üretiyor ve üreticilerinden biri de biziz. Hep birlikte çaba sarf etmemiz gerekiyor. Yerli üretimi bu kongrenin en başına yazacağımız günler de gelecek. “Türkiye kendi enerjisini nasıl üretir?” Sorusunun cevabını arayıp çözmemiz lazım.
ATO Enerji Komitesi Başkanı Kutay Kaleli: “ATO’da daha önce enerji komitesi yokmuş bizler ilk dönemimizi yaşıyoruz. Ortalama 1500 elektrik üreticisi kayıtlı bize, onların sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz. EIF sektörümüz için çok önemli bir organizasyon. Her geçen yıl daha da büyüyor” şeklinde konuştu.
Etkinlik kapsamında, ETİ Maden koordinatörlüğünde “BOR Semineri”, Ankara Ticaret Odası koordinatörlüğünde “Lisanssız Elektrik Üretimi Sempozyumu” düzenleneceğine değinen Dilek; “Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nın bu yılki programında konu başlıklarının bazıları ise şöyle; “2014 Dünya ve Türkiye Enerji Görünümü”, “Enerji Güvenliği ve Türkiye’nin Bölgedeki Rolü”, “Yenilenebilir Enerji Yatırımlarının Finansmanı”, “Hidroelektrik Santral Yatırımları ve HES Teknolojileri”, “Güneş Enerjisi Üretim Yatırımlarında Son Durum Lisans Süreci”, “Rüzgar Enerjisi yatırımları”, “Uluslararası Projeler ve Türkiye’nin Bölgedeki Rolü”, “Türkiye ve Civar Bölgeler Petrol ve Doğalgaz Arama ve Üretim Yatırımları”, “Petrol kanunu kapsamında intibak sürecinin değerlendirilmesi”, “Kömürden elektrik üretimi konuları” olacağını belirtti.