Türkiye’nin en kapsamlı teknoloji etkinliklerinden biri olan Intel Teknoloji Konferansları bu yıl kapılarını Ankara’da açtı. “Gelecek Şimdi” teması ile düzenlenen Intel Teknoloji Konferansları’nda katılımcılar, Nesnelerin İnterneti ürün ve çözümleri, tablet ve bilgisayarlarda çığır açacak en yeni Intel işlemci teknolojileri ve devrim yaratan giyilebilir teknolojiler ile buluştu.
Teknoloji lideri Intel’in iş ortaklarını bir araya getirmek ve dünyayı değiştiren teknolojik yenilikleri paylaşmak amacıyla her yıl düzenlediği Intel Teknoloji Konferansları’nın 18.’si bu yıl kapılarını Ankara’da açtı. “Gelecek Şimdi” temasıyla düzenlenen etkinlik, 26 Kasım Çarşamba günü Ankara Sheraton Otel’de gerçekleşti. Açılış konuşmalarını Intel Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Başkanı Çiğdem Ertem ve Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın’ın yaptığı Intel Teknoloji Konferansı, Kurumsal Teknolojiler ve Gelecek Paneli sonrasında Intel’in kamu ve kurumsal iş ortakları ile teknoloji sağlayıcılarının katıldığı eş zamanlı oturumlarla devam etti.
Teknolojide çığır açan en son yeniliklerin ve geleceği şekillendiren teknolojilerin hayatımızı nasıl değiştireceğinin paylaşıldığı etkinlikte, Intel teknolojisiyle geliştirilen 2’si 1 Arada bilgisayarlar, giyilebilir cihazlar, tablet ve akıllı telefonlar kullanıcıların beğenisine sunuldu. Intel’in bilgisayar ve tabletleri üst seviyede performans, pil ömrü, güvenlik özelliklerine kavuşturacak 14nm teknolojisine sahip ilk işlemciler olma özelliğini taşıyan Intel Core M işlemciler ile 5. Nesil Intel Core işlemci ailesinin tanıtıldığı etkinlikte, özellikle son yıllarda teknoloji dünyasının gündeminden düşmeyen bulut teknolojileri de masaya yatırıldı. Ayrıca Intel teknolojileriyle kamu kurumlarının sağladığı operasyonel maliyet ile enerji tüketiminde tasarruf, verimlilik ve performans artışı üzerinde duruldu.
Türkiye META bölgesine liderlik ediyor
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Intel Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Başkanı Çiğdem Ertem, Türkiye’nin META Bölgesi’nin en güçlü ülkesi olarak, hem gelişmiş ülke özellikleri hem de gelişmekte olan yanlarıyla öne çıktığını ifade etti ve ekledi:
“Türkiye, bölgeye damgasını vuran, inovatif fikir ve projeleriyle öne çıkan ve liderlik eden bir ülke. Intel META bölgesinde oldukça güçlü ve yönetim ofisi de Türkiye’de. Dolayısıyla Türkiye, Intel açısından çok önemli bir ağırlığı olan ülke olarak bölgeyi yönlendiren bir rol oynuyor. İnovatif fikir ve projelerin Türkiye’den çıkıp küresel pazarda yer almasına çok önem veriyoruz ve bu nedenle de Türkiye’ye çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. İstanbul’da açtığımız Ar-Ge Merkezi Intel’in dünyadaki üçüncü açık Ar-Ge merkezinden biri. Bu da Türkiye’ye yaptığımız yatırımda ne kadar kararlı olduğumuzun kanıtı.”
Intel olarak değişen dünya ve gelişen teknolojiler ışığında yalnızca mikro işlemci üreticisi değil hayatın her alanına dokunan teknolojileri geliştirme vizyonuyla hareket ettiklerinin altını çizen Ertem, “Teknoloji sayesinde daha iyi bir gelecek sunmayı hayal ederek insanların hayatlarını dönüştürmeyi ve onların dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar fırsat eşitliğinden yararlanmalarını sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Teknolojinin bugün hemen hemen herkesin hayatının önemli bir parçası haline geldiğini ve özellikle son iki yıldır teknolojik olarak olağanüstü bir değişim yaşandığını söyleyen Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, buharlı makineler, seri üretim ve internetin ardından Nesnelerin İnterneti’ni (IoT) dördüncü endüstriyel devrim olarak nitelendirdi. IoT, giyilebilir teknolojiler ve ileri eğitim teknolojilerinin geleceğe damgasını vuracağını belirten Aydın, 2022 yılındaki IoT tabanlı servislerin 596 milyar avroluk bir pazar hacmi oluşturacağının öngörüldüğünü ve bu alanda kilit rol oynayan beş pazarın ise, üretim, akıllı şehirler, altyapı, otomotiv ve akıllı binalar olacağını işaret etti. 2014 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde açtıkları Ar-Ge Merkezi ile giyilebilir teknolojiler, IoT ve eğitim teknolojilerine odaklandıklarını ifade eden Aydın, bu alanlarda Türkiye’den çıkıp küresel pazara rol model olabilecek projelerin çıkmasını desteklediklerini ekledi. Ar-Ge merkezinde giyilebilir teknolojileri hedefleyen Galileo ve Edison platformları üzerinde geliştirmeler yaptıklarının altını çizen Aydın, bu platformlar ile Intel teknolojisi sayesinde nesneleri birbirine bağlayarak akıllı hale getirdiklerini vurguladı. Bu hızlı teknolojik değişim içerisinde bilgisayarların da evrim sürecinden geçtiğini ve çok farklı şekil ve işlevlerle hayatımızdaki yerini koruduğunu ifade eden Aydın, böylece cihaz sayısı ve bu cihazlar ile üretilen veri hacminin artığının altını çizdi.
Intel teknolojileri geleceği ve yaşam biçimini şekillendiriyor
Nesnelerin İnterneti ürün ve çözümleri, en yeni giyilebilir teknolojiler ve bilgisayarlarda devrim yaratacak ilk 14nm işlemci ailesinin tanıtıldığı Intel Teknoloji Konferansları’nın Ankara ayağında insansı robot Nao da zeybek oynayarak etkinliğe renk kattı. AirTies, Microsoft ve Turkcell’in Platin Sponsorluğu, Cisco’nun Altın Sponsorluğu ile Asus ve McAfee’nin Gümüş Sponsorluğu’nda düzenlenen etkinliğin bu yılki ikinci ayağı 9 Aralık günü İstanbul Çırağan Kempinski’de gerçekleşecek. Intel Teknoloji Konferansları, 18 yıldır ülkenin en kapsamlı teknoloji etkinliklerinden biri olarak katılımcılara; geleceğin teknolojilerini öğrenerek işlerine buna göre yön verme, güncel pazar verilerine ulaşma, Intel ve iş ortaklarının yetkilileriyle bir araya gelme ve bağlantılar kurma ve işlerini büyütme fırsatı sunmak için önemli bir platform oluşturuyor.