Türkiye’de uluslararası anlamda hem kongre hem fuar hem de B2B etkinliklerinin bir arada gerçekleştirildiği tek platform olan EIF – 8. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı 4-5-6 Kasım 2014 tarihlerinde ATO Congresium’dadünyanın önde gelen enerji sektörü karar alıcılarını, uzmanlarını, özel sektör temsilcilerini bir araya getiriyor. Kongrenin ilk günü açılış konuşmalarını; T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Libya Petrol Bakanı Mashallah Al-Zawie, Irak Elektrik Bakanı Kasım El Fahdavi, Sudan Petrol Bakanı Dr. Mohamed Zayed Awad, Somali Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanı Mohamed Mukhtar İbrahim, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, JKBB Başkanı & Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Global Enerji Derneği Başkanı Çiğdem Dilek yaptı…
TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ EKSİĞİ “NÜKLEER”
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun: “Enerji günümüzde suya erişim gibi bir hak haline geldi. Enerji temel hedefimiz olmalı. Petrol ve doğalgaz açısından zayıfız ama diğer kaynaklarda çok iyiyiz. En önemli eksiğimiz “nükleer”. İhtiyacımız olan kaynağı ancak nükleer ile karşılayabiliriz. MTA olarak 200 metrenin aşağısına inemedik hala. Hedefimiz 2023’te bugünkü kapasiteyi 3 katına çıkarmak” açıklamasında bulundu.
“SUDAN’DAN ABD AMBARGOSU TEPKİSİ”
Irak: Son yıllarda yaşanan olaylar sebebiyle enerji sektörümüz çok ciddi zarar gördü. Bu sektörün gelişimi tüm sektörleri geliştiriyor. Ekonomi doğrudan enerji ile ilgili. Özellikle jeotermal enerji bizim için önemli. Ülke olarak en büyük sıkıntıyı su kaynaklarında yaşıyoruz. Yatırımcılar için enerji aktarımı konusunda ciddi potansiyeller sunuyoruz. 10-12 yıl içinde ihtiyaç fazlası gazımız da olacak.
Libya: Dünya siyasal zorluklardan geçiyor. Enerji de tüm bu zorlukların merkezinde duruyor. Yenilenebilir enerji en temiz en güvenli enerji kaynağı. Libya’da Birleşmiş Milletlerin desteği ile barışçıl çözüme ulaşmak üzereyiz. Türk inşaat şirketlerine de barışçıl çözümün ardından çok iş düşüyor. Mevcut tesislerin iyileştirilip yeni elektrik tesislerinin de inşa edilmesi lazım. Türkiye ve Libya hükümetleri arasında yeni bir işbirliği ve koordinasyon dönemi başladı.
Sudan: Enerji kaynaklarımız çok zengin. 1955’ten bu yana özellikle güneş enerjisinde enerji kaynaklarına vurgu yapıyoruz. Kamu sektöründe hastane ve okullarda güneş enerjisini kullandık. Hükümetimizden de destek var. Hatta enerji enstitüsü de kurduk. Ancak ABD ambargosu bu sektörün gelişmesine engel oldu. Yine de elimizden geldiğince devam ettik. Bağışçı ve yatırımcıların desteği ile kırsal kesimlerde ulaşılabilir. Potansiyelimiz çok büyük ancak geliştirmek için destek istiyoruz. Mevcut potansiyel enerjiler etkin kullanılabilirse ormanlar da zarar görmemiş olacak. Gaz rezervlerimiz de var ancak bugüne kadar kullanabilmiş değiliz.
Somali: Türkiye ve Somali ilişkileri güçleniyor. Somali hükümeti Türk hükümetinin desteklerinin farkında. EIF farklı perfpektifleri bir araya getiriyor. En önemli zorluğu elektriğe ulaşımda yaşıyoruz. Yüzde 80’imiz elektriğe ulaşamıyor. Dünyadaki en pahalı elektriği kullanıyoruz. Özellikle güneş enerjisinde potansiyelimiz var, Hint okyanusuna açıldığımız için rüzgar enerjisi için de büyük potansiyelimiz var.
EPDK: LPG piyasası ülkemiz enerji ihtiyacının yüzde 4’ünden fazlasını karşılıyor. Seçim sonuçları doğrultusunda yerli ve yabancı yatırımcı önünü artık daha rahat görebiliyor. Ulusal ve uluslararası ölçekte büyümeye devam edeceğiz. EPDK olarak da üzerimize düşeni yapmaya hazırız.
JKBB ve Kırşehir Belediye Başkanı yaşar Bahçeci: Hızla jeotermal potansiyelimizi arttırıyoruz. Şu an 102 belediye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliğimize üye. Kuruluş amacımız yerel yönetimlere jeotermal konusunda destek olmak. 2007 yılında çıkan kanunla jeotermal yatırımları da hızla arttı. 2023 hedefleri arasında 300 bin konut eşdeğer ısıtmaya ulaşmak istiyoruz.
ÇİN: Nükleer enerjinin kullanılması insanların sosyal ve ekonomik kalkınması için olmazsa olmaz. Hızlı kalkınma için kaçınılmaz. Günümüzün bilimsel ve teknolojik gelişmeleri ışığında nükleer enerji alternatifi olacak kaynak henüz yok. Halkın negatif düşünceleri nükleere olan düşürmüyor. Nükleer güvenliği için daha çok çalışıyoruz. Nükleer enerji kullanılmaya başlandığı ilk andan itibaren “güvenlik” en çok sorgulanan konu ki haklılık da var. Dolayısıyla önceliğimiz güvenliği sağlamak. Güvenliği arttıracak yaklaşımlar benimsenmeli.
Fuar kapsamında standlarda;
- “İçten gelişimli küresel vana” ( hattından çıkarılmasına gerek kalmadan bakımı yapılabilen bu vana özelliğiyle Türkiye’de ilk)
- Tamamen saydam CAM-CAM Modeli güneş panelleri sistemi,
- TÜBİTAK destekli %20 daha fazla enerji alımı sağlayan sistemler,
- Baraj kurulumunda pek çok “ölümlü iş kazalarının önüne geçen” Kablosuz haberleşme sisteminde Türkiye’de bir ilk olan uygulamalar,
- 3 boyutlu projelerle yapımından önce sergilenen ve müşterisine tanıtımı yapılıp dizaynı sağlanan güneş enerji sistemleri,
- Türkiye’nin en büyük doğalgaz boru hattı sistemleri yer alıyor.