Değişimin liderleri, Avrupa Mentorluk ve Koçluk Derneği’nin İstanbul’da düzenlediği ”Turnaround Leaders – Değişimin İnsan Boyutunu Yönetmek” isimli konferansta bir araya geldi.
Avrupa Mentorluk ve Koçluk Derneği (EMCC), İstanbul’da düzenlediği konferansta bugünün iş ortamında kaçınılmaz olan değişimin insan boyutunu ele aldı. Konferansa İngiltere’den konuşmacı olarak katılan AoEC’nin Kurucusu John Leary Joyce değişimde gestalt yaklaşımı hakkında, spor ve tangodan örneklerle bilgi verdi.”Sporda en iyi seviyeye ulaştığınızda, bütünleşme yaşarsınız. Örneğin ben kano yaparken, kendimi su ile bir hissettiğim zamanlar oluyor. Ancak bazı zamanlarda da suyla mücadele ediyorum. Değişim de böyle.Eğer en iyi seviyeye ulaştıysanız, değişimin doğal akışıyla birlikte ilerlersiniz; aksi durumda ise direnç gösterirsiniz” dedi. Tango yaparken de, adımlarını doğru mu attığını düşündüğünde dansının kötüleştiğini belirterek; değişimi hem direnç, hem de çaba göstermeden kabul edip, akışta olmanın önemine dikkat çekti.
EMCC Türkiye Başkanı Dr. Rıza Kadılar‘ın Baker McKenzie Ortağı İsmail Esin’le yaptığı söyleşi büyük ilgi çekti.”Şeytanın bankacısı, koçu yok, avukatı var” diyen Esin, şirketlerin birleşme ve devir aşamasında değişim yönetiminde güven oluşturmak gerektiğini vurguladı. Çelebi Holding Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Kanburoğlu da şirket satın almalarında, orta düzey yöneticilerin de katılımını sağlamanın ve açık iletişimin faydalarına değindi. Teknosa İnsan Kaynakları Direktörü Revna Tüzmen, değişim dönemlerinde çalışanların kendilerine ve ekiplerine ne olacağı konusunda endişe duyduklarını, ancak kendi oluşturdukları Kültür Elçileri gibi çalışmaların geri dönüşlerinin olumlu olduğunu belirtti. Natura Gıda’nın yeni Genel Müdürü Ergün Akkaya, değişimle ilgili en sıcak haberleri verdi. Değişimin kendisi için insanlarla temas etmekle başladığını ve hızlı olmak gerektiğini söyledi.
Değişim yönetiminin bir şirket ortağı, bir CEO, bir CFO ve bir İnsan Kaynakları Direktörü gözünden, farklı açılardan ele alındığı konferansta EMCC Yönetim Kurulu Üyeleri Gamze Bayraktaroğlu, Bayram Ünal ve Neslihan Sezer Hacıoğlu da konuşmacılar arasında yer aldı. Yönetim sorunlarıyla (vizyon yaratmak, kaynakları sıralamak, organizasyon yapısını yeniden şekillendirmek vb.), insan sorunlarını yönetmenin (değişimi gerçekleştirecek olan insanların endişeleri ve duyguları ve bunlardan doğabilecek meseleler) arasında oluşan gerilimin değişim liderlerinin üzerindeki baskıyı yükselttiğine dikkat çekilen konferansta; Peter Drucker’ın ünlü sözü hatırlatıldı: “Kültür stratejiyi kahvaltıda yer” . Böyle olmaması için, insanların en az %60’ının değişimin gerekliliği konusunda ikna edilmesi, sonrasında da herkesin kendisini %100 adaması gerektiği belirtildi.