Değişik okullarda görev yapan öğretmenler, Ankara Çocuk Müzesi’nde düzenlenen “Okul dışı öğrenme modeli” seminerinde bir araya geldi. Seminerde konuşan Ankara Üniversitesi hocaları, müzelerin okul dışı öğrenmede mükemmel bir model olduğunu söyledi.
Ankara Çocuk Müzesi ve Bilim Merkezi, eğitimde tüm gelişmiş ülkelerde uygulanan “okul dışı öğrenme modeli” konusunda çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. Bu çerçevede Ankara Çocuk Müzesi ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle öğretmenlere yönelik olarak bir seminer programı başlatıldı. ACM Bilim Danışma Kurulu Başkanı ve Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan başkanlığında yaşama geçirilen çalışma kapsamında öğretmenlere Türkiye’de ilk kez “Çocuk müzelerinin eğitimdeki yeri ve önemi konulu” semineri veriliyor.
KEŞİF ALANLARI İÇİN EL KİTABI
Seminere katılan anasınıfı, ilkokul sınıf öğretmeni ve değişik dallardaki branş öğretmenlerine Ankara Çocuk Müzesi keşif alanlarında nasıl bir eğitim uygulanabileceğine ilişkin bir el kitabı dağıtıldı. Kitabı hazırlayan akademisyenlerden Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan “müze eğitimi temel kavramlarını”, Doç. Dr. Müge Artar “çocuk müzelerinin özelliklerini”, Prof. Dr. Fatma Hazır Bıkmaz “öğretim programının temel yaklaşımları” ve Yrd. Doç. Dr. Deha Doğan “ tüm programın ölçme değerlendirme yaklaşımlarını” ele aldı. Seminerde konuşan öğretim üyeleri, okulların öğrenmenin ve bilginin tek kaynağı olmaması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
MÜZEDEKİ EĞİTİM HAYAT BOYU KALICI
“Müzeler, sergiler gibi farklı öğrenme ortamları, okulların verdiği kuramsal bilgilerin kalıcı olmasını sağlayabilir. Çünkü eğitimin en önemli amaçlarından biri öğrenmenin kalıcı olması ve okul dışında bir yaşam boyu hayata aktarılabilmesidir. Müzeler okulların amaçlayıp kolaylıkla gerçekleştiremediği, düşünceyi kamçılayan ve geliştiren bir eğitim yapabilecek güce sahiptirler. Müzelerdeki eserler çocuklarda hayal gücü, yaratıcılık, ‘güzel’ duygusu ve beğeninin oluşmasını sağlayabilmektedirler. İlköğretim programlarında yer alan müze eğitimi etkinlikleri, öğrencilerin elde ettikleri kazanımların konuyu kavrama düzeyi bakımından daha etkin olmasına, derslere yönelik tutumlarının olumlu olmasına katkıda bulunmaktadır.”