ANKARA -Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın(TTGV) liderliğinde Ankara Kalkınma Ajansı, Ankara’da bulunan 5 teknopark ve özel sektör firmalarının desteği ile düzenlenen panelde Ankara’nın teknoloji potansiyeli ve geleceğe ilişkin yol haritası konuşuldu.
TV6 Haber Koordinatörü Gülümhan GÜLTEN moderatörlüğünde gerçekleşen panele Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Canan ÇAKMAKCI, TAI-TUSAŞ Teknoloji Yönetimi Müdürü Dr. E. Serdar GÖKPINAR, Birleşik Akıllar A.Ş. Kurucusu ve İş Meleği Kazım YALÇINOĞLU, ODTÜ-MEMS Direktörü ve Mikrosens CEO’su Prof.Dr. Tayfun AKIN ve KAREL Elektronik Yönetim Kurulu Üyesi Yaman TUNAOĞLU katıldı. Panel www.techankara.org sitesinden canlı olarak yayınlandı.
Panele; Ankara Kalkınma Ajansı, Ankara Patent Bürosu, Ankara Üniversitesi Teknoparkı, Bilkent Cyberpark, BMT Calsis, ELDER, Gazi Teknopark, Hacettepe Üniversitesi Teknoparkı, KAREL Elektronik, NANOBİZ, ODTÜ Teknokent, SmartsUnited, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, TV6 ve Yalçıner Patent destek verdi.
Her Taşın Altında Ankara Var!
Panelin açılış konuşmasını yapan TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz ULTAV, 92 yıldır Türkiye’nin sosyal, siyasal, tıp ve mühendislik alanında her taşın altında Ankara’nın olduğunu vurguladı. ULTAV, Ankara’daki entelektüel, okuyan, genç gücün teknoloji ve inovasyonla buluşabileceği yerin TechAnkara oluşumu olduğunu söyledi.
Ankara Ar-Ge için insan kaynağını fazlasıyla sunuyor!
Panele katılan Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Canan ÇAKMAKCI, Türkiye’deki bilginin merkezinin Ankara olduğunu, Ankara’nın Ar-Ge için gereken insan kaynağını fazlasıyla sunduğunu söyledi. Daha sonra söz alan Karel Elektronik Yönetim Kurulu Üyesi Yaman TUNAOĞLU, inovasyonun bir fikrin en kısa sürece pazara çıkması olduğunu, bunun da tek başına yapılabilecek bir iş olmadığını vurguladı.
Kısa Vadeli Yatırımlar Ve Eğitim Sistemindeki Bozulmalar Teknolojik Gelişime Engeldir!
Panelde konuşan TAI Teknoloji Yönetimi Müdürü Dr. E.Serdar GÖKPINAR, Ankara’nın yapabileceği en önemli şeyin akıl üretimi olduğunu, özellikle ticarileştirme konusunda Ankara’nın yol alması gerektiğini ifade etti. Savunma sanayiinde çok ciddi teknoloji birikimi olduğunu vurgulayan GÖKPINAR, bu bilgi birikiminin paylaşıma açılması gerektiğini söyledi. GÖKPINAR, kısa vadeli yatırımların ve eğitim sistemindeki bozulmaların teknolojik gelişimin ve kalkınmanın önündeki en temel engel olduğunu dile getirdi.
Ulusal Ve Siyaset Üstü Bir Heyecana Sahip Olmalıyız!
Panele katılan Birleşik Akıllar A.Ş. kurucusu Kazım YALÇINOĞLU ise, teknoloji konusunda ulusal ve siyaset üstü bir heyecana sahip olmamız gerektiğini söylerken, üniversitelerin ticari girişimlerde daha aktif ve dinamik bir rol oynaması gerektiğini savundu.
Eksiklik Ar-Ge Değil Sanayileşmedir!
Panelde son olarak söz alan ODTÜ-MEMS Direktörü ve Mikrosens CEO’su Prof.Dr. Tayfun AKIN, savunma sanayiindeki motivasyonun başka sektörlerde de oluşması gerektiğini, yüksek teknolojinin ve Ar-Ge’nin gelişmesi için ‘risk sermayesi’ne ihtiyacımız olduğunu ve temel eksikliğin Ar-Ge değil sanayileşme olduğunu dile getirdi.
Ankara’nın Ortak Bir Temsil Ve Vizyona İhtiyacı Var!
Ankara’nın bilim ve teknolojide hak ettiği değeri henüz görmediğinden hareketle, başta Türkiye Teknoloji Vakfı olmak üzere, Ankara Kalkınma Ajansı, Ankaralı teknokentler, teknoloji şirketleri ve yenilikçi liderler tarafından kurgulanan TechAnkara oluşumu, Ankara’nın teknolojide ulusal ve uluslararası bir merkez olabilmesi için ortak bir temsil ve vizyona ihtiyacı olduğu görüşünü savunuyor, Ankaralı kurum ve kişiler arası diyalogu geliştirmeye çalışıyor.