Bu sene 3.cüsü düzenlenecek olan Ankara Shopping Fest, 6-29 Haziran tarihleri arasında Ankara’ya renk katmaya hazırlanıyor. Ankara Ticaret Odası ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliğin ilk basın toplantısı 30 Nisan Çarşamba günü Sheraton Ankara Otel’de yapıldı. Ankara Shopping Fest Komisyon Başkanı Yüksel Tavşan ile Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci birer konuşma yaptı.
Yüksel Tavşan konuşmasının başında “Ankara Shopping Fest’in bu yıl 3.cüsü düzenleniyor. Biz ATO olarak yani bir meslek kuruluşu olarak Ankara özel sektörüne, esnafına yapabileceğimiz ne olabilir diye düşünürken bu fikir ortaya çıkmıştı. Festival bizim kanunumuzdan doğan bir nebze de olsun Ankara ticaretine katkı amacıyla düzenlenmektedir.” diyerek Ankara Shopping Fest’in çıkışı ile konuşmasına başladı. “Bu sene festivale başlarken geçen sene yapılan bazı hatalar vardı, bunları asgariye indirmek için bir stratejik plan hazırladık.” diyerek gelen eleştirilerden aldıkları geribildirimlerin kendilerine yön verdiğini belirttiğini belirten Tavşan ” Hem bu yıl için hem önümüzdeki yıllar için bu stratejik plana uymaya çalışacağız. Çok adil olacağına inandığımız 4 ayak üzerine bu yıl kurguyu yaptık. Bunlardan birincisi herkese ulaşabileceğini düşündüğümüz etkinlikler ve konferanslar, medya planlaması ve Ankara’nın tanıtımı, hediye çekilişleri ve önemli ayağını teşkil eden dış turizm ve konaklama konusundaki planlamamız.” vizyonlarını aktardı.
Tavşan sözlerini Ankara’daki sektörlerin etkinliğe katkısı noktasında sürdürdü “Bu konular ile ilgili sektörler arasında yarış bekliyoruz. Ankaramız yerel marketler, konfeksiyon, ayakkabı konusunda güçlü durumda. Siteler güçlü durumda. Kuyumculuk sektörümüz gayet iddialı.”
Ankara Shopping Fest Guiness Rekorlar Kitabına Giriyor
ASF Komisyon Başkanı Yüksel Tavşan “Guinness rekorlar kitabına girmesini planladığımız iki projemiz var, birisi çiçekçilerimizle Ankapark’ta en çok çiçek dikimi şeklinde olacak. Bir diğeri de 1.5-2 km lik pasta zinciri şeklinde planladık. Çocuklarımızdan başlayarak üniversite öğrencilerimize kadar ulaşan, engellerimizle ilgili birçok projemizin olduğu, sosyal sorumluluk olarak değerlendirdiğimiz birçok projemiz var. Bu festivalin salt direkt bir ucuzluk festivali olmadığını, esasen bir turizm, kültür aktivitesi olduğunu vurgulayacağız. Ankaramız maalesef turizm konusunda yerinde değil. Dünya bunu suni etkinlikler, projeler, inşaatlar ile turizmde bekleneni alacak hamleler yapıyor. Ankara Kalesi, Hamamönü ve Hacıbayram çevresi son dönemde farklı konuma geliyor, Ankara turizmine katkı yapacak. Ankapark’ın kısmen iç kısmen dış turizme etkisi olacağını düşünüyoruz. Ankara Shopping Fest olarak ön çıkarmak istediğimiz Gordion var. Friglerin başkenti olan Gordion’u iç turizm açısından öne çıkaracağız. Bütün etkinliklerin halk ile bütünleşmesini istiyoruz. Bunları yaparken bu işleri yaparken esnafımızın mağazaları ana unsurumuz olacak. Ankara’da bir ticaret ortamı yaratmak için esnafımızı, özel sektörümüzü önemsiyoruz. Özel sektörümüz bu etkinliği sahiplenmeli.” diyerek sözlerini tamamladı.
“Marka Oluyoruz”
Festivalin Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte düzenleyicisi Ankara Ticaret Odası’nın başkanı Salih Bezci: “3. cüsünü gerçekleştirdiğimiz festival bizim için bir rüya idi. Marka olma yolunda ilerliyoruz. 6 Haziran’da başlayacak 29 Haziran’da sona erecek. Dünya genelinde ekonomik ve sosyal rekabet ülkeler üzerinden gerçekleştiği gibi şehirler arasında gerçekleşiyor. Uzmanların verilerine göre bir şehrin cazibe merkezi olması için tarihi, turistik unsurlara sahip olması gerekli. Ankara Alışveriş Festivali’nin ortaya çıkış amaçlarından biri budur. Türkiye’de ticaret odası olarak sadece ATO böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Birinci yılda festival süresince Ankara’ya 294 bin kişi geldi. Yabancı turist yüzde 22, yerli turist yüzde 20 oranında arttı. Yabancı turist harcamalarında yüzde 900’e varan artışlar oldu. Yazılı ve görsel basında yer alan haberlerin reklam değeri 250 milyon dolar oldu. Milli Piyango ve BKM ile birlikte yapılan çekiliş kampanyası neticesinde her 25 TL alışverişe 22 adet araç verdik. Bu araçların bir kısmı Ankara’da yüzde 30’u ise Ankara dışından kişilere gitti. Geçen yıl yaşanan olaylara rağmen festival sayesinde alışveriş hayatı normale döndü. Festival döneminde 2,5 milyar liralık kartla alışveriş yapıldı. 25 TL değerinde alışveriş sayısı önceki yıla göre yüzde 49 arttı. 2. Yılda 222. Araç verdik. Yüzde 30’u Ankara dışına yüzde 70’si Ankara ‘ya çıktı. ”
“Ankara’ya fayda sağlayan herkesle çalışıyoruz”
Salih Bezci “Bu sene aylar öncesinden deneyimli ekibimizle hazırlandık. Bu yıl Ankara’nın ünlü cadde ve sokaklarında çok sayıda etkinlik yapacağız. Bu yıl da Ankara dışından gelecek misafirlerimiz de cazip fiyatlarla karşılaşacak. Bu festivalde de yine sürprizlerimiz var. Kültürel etkinlikler, rekor denemeleri gibi organizasyonlar yapacağız. Saraçoğlu Mahallesinde Ankara’ya yakışır şekilde restore etmek istiyoruz. Burada Mimarlar Odası ve Şehircilik Bakanlığı ile çalışıyoruz. Ankara’ya fayda sağlayacak kim varsa onunla çalışıyoruz. Ankara’da sağlık turizmi noktasında, termal turizm noktasında çalışmalarımız var. BB’den kuyu aldık, termal merkezi kuracağız. Bunu yaparken ortaklık ve konsorsiyum halinde gerçekleştireceğiz. Organize sera bölgesi planlıyoruz. Ankara’ya gelecek olan çiçekler burada değerlendirilecek” diye konuştu.
Basın mensuplarından gelen sorular üzerine Salih Bezci, festival yüzünün henüz belli olmadığını, Ankara’yı uluslararası düzeye taşımak istedikleri için bu yüzün yine yabancı olabileceğini belirtti.
Festivalin sosyal ağlardaki etiketi #simdiankarazamani olarak belirlendi.
Açılıştan fotoğraflara facebook sayfamızda göz atabilirsiniz: https://www.facebook.com/businessankara/posts/675397105831033?stream_ref=10