Savunma ve havacılık sektörlerinin dünya çapındaki dev firmalarının, sektörün Türk firmalarıyla tanışmak ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirmek üzere düzenlenen Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri 2016 (ICDDA’16) başladı.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı himayelerinde, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) ev sahipliğinde Ankara’da üçüncü kez kapılarını açan etkinlik 11-13 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek. ICDDA’16 süresince 5.300’e yakın ikili iş görüşmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıllara ek olarak bu yıl Anayurt Güvenliği konusunun ele alındığı etkinliğe bu konuda birçok satın alma temsilcisi de katılıyor. Savunma ve havacılık alanında yurtdışından çeşitli kümelerin de tam kadro ile ICDDA’daki yerini aldığı dev organizasyonun açılış gününe yoğun bir ilgi oldu.
ATO/Congresium Kongre Merkezi’nde devam eden dev organizasyonun ilk gününde ‘Türkiye’deki Savunma Havacılık ve Offset Pazarının Panaroması’ konulu konferansa katılan davetli ve katılımcılar ikili iş görüşmeleri de yapıyor. Etkinlikte, orijinal ekipman üreticilerinin satın alma süreçleri ve tedarik zinciri politikaları üzerine çalıştaylar da düzenleniyor.
TÜRKİYE’YE YATIRIM DAVETİ
Açılışa OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, sivil ve askeri yetkililer, şirket temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmalarında Türk sanayisi ve KOBİ’lerine olan güvenin altı çizildi; küresel aktörler Türkiye’de yatırıma davet edildi.
Hilal Ünal-OSSA Koordinatörü
“SEKTÖRÜN BİR BULUŞMA NOKTASI HALİNE GELDİ”
ICDDA; Doğu ile Batı’yı, Güney ile Kuzey’i bir araya getiren savunma ve havacılık sektörünün bir buluşma noktası haline gelmiştir. Bu yıl daha güvenli yaşam alanları yaratmak amacıyla ‘Anayurt Güvenliği’ konusuna önem verdik. Etkinliğimizde 33 ülkeden 200 firmadan 2.000 katılımcı bulunmakta. 2 ve 3. günlerde 5.300 kadar ikili iş görüşmesi planlamış bulunmaktayız. En büyük destekçilerimiz Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na, Ekonomi Bakanlığı’na, Savunma Sanayi İhracatçı Birliği’ne, Ankara Kalkınma Ajansı’na, özellikle OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’ne, TAI, ASELSAN, HAVELSAN, Roketsan’a, FNSS’e, ayrıca değişik ülkelerden gelen Boeing, Airbus, Skorsky’e ve sektörün tüm firmalarına teşekkür ediyoruz.
Orhan Aydın-OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı
“SANAYİ KATKISININ ARTIRILMASINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ”
KOBİ’lerimiz, küçük işletmelerimiz büyük firmalarımızla yan yana işbirliği, güç birliği geliştiriyorlar. Ülkemizin gelişmesi, kalkınması için önemli bir organizasyon yaptığımızı düşünüyoruz. Bu organizasyonu yaparken öncelikle bölgemizdeki küçük işletmelerin gelişmesinde onların elinden tutan, onlara destek veren ve onların gelişmesinde önemli katkıları olan, Ankara’nın ekosisteminin oluşmasında ana tedarikçi firmalarımızın bir kere daha altını çizmek istiyorum. Onların sayesinde Ankara’da böyle bir ekosistem, OSTİM’de böyle bir kümelenme ve Ankara’mızda böyle bir sektör oluştu. Bu sektörden uzun vadeli beklentileri çok fazla.
Şu anda 2 milyar dolarlık bir ihracattan söz ediliyor ama esas hedefler 10 milyar dolarlar olduğuna göre bunu nasıl gerçekleştireceğiz? İşletmelerimizi ve ana tedarikçilerimizi, yurt dışındaki çözüm ortaklarımızı buluşturarak bunu geliştirmenin çabasını hep birlikte sarf edeceğiz. Bu çabaları sarf ederken Türkiye, savunma ve havacılıkta ciddi bir satın alma potansiyeli olan önemli bir müşteri. Bu satın alma gücümüzün de heba edilmemesi ve özellikle bunun yönetilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bu anlamda ülkemizin en önemli kurumu olan Türk Hava Yolları’nın uçak alımı bütün firmalarımızı, sektörümüzü çok yakında ilgilendiriyor. Onların satın alacağı uçaklardaki sanayi katkısının artırılmasını bütün KOBİ’ler, yan ve ana sanayi olarak çok önemsiyoruz. Bu, sektörün gelişmesi için çok önemli bir fırsattır.
Muharrem Dörtkaşlı-TAI Genel Müdürü
“OSSA EN ÖNEMLİ ORTAĞIMIZ”
Yabancı müşterilerimize, paydaşlarımıza vurgulamak istiyorum; 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ihracatımızda, üretimimizde herhangi bir kesinti olmadı. Devletimizin, başta Bakanlığımız, Müsteşarlığımız olmak üzere yoğun desteğini gördük ve ertesi sabahtan itibaren, kendi içimizde kullandığımız tabirle ‘tıkır tıkır’ sistemimiz çalışmaktadır. Hiçbir taahhüdümüzü geciktirmedik, hepsini zamanında gerçekleştirdik.
Bu taahhüde katkıda bulunan, çoğunluğu OSSA üyesi tedarikçilerimiz, iş yoldaşlarımızla beraber işimiz artan bir motivasyonla devam ediyor. Halen 1500 civarında yerli firmadan malzeme, ekipman, hizmet tedariği ve alt yüklenici olarak hizmet almaktayız. 12’si stratejik olmak üzere 100 yerli alt yüklenici firmada 900’ün üzerinde tezgah kullanılmaktadır. OSSA bizim en önemli ortağımız ve yerli yardımcı sanayi firmalarımızın yaklaşık yüzde 45’i OSSA üyesidir. Kümelenmelerin önemli olduğunu değerlendiriyoruz. OSSA üyesi firmalarımızdan son iki yıl içerisinde 20 tanesinin Airbus, 12 tanesinin Boeing onayına sahip olduklarını belirtmek isterim. Bu firmalarımızdan 9 tanesi de yurtdışına Boeing’e, Arirbus’a direkt iş yapabiliyor.
Nurettin Özdebir-ASO Yönetim Kurulu Başkanı
“SAVUNMA SANAYİİ TEKNOLOJİK GELİŞMEDE LOKOMOTİF”
Yerli savunma sanayimizin gelişmesi, sadece ülkemizin bağımsızlığı ve güvenliği için değil, ekonomimizin küresel rekabet gücü için de büyük önem taşımaktadır. Çünkü savunma, ülkeler arasındaki rekabetin en açık ve acımasız bir biçimde gerçekleştiği bir alandır.
Savunma sanayiinin gelişme düzeyi, jeopolitik ve jeostratejik konumu nedeniyle ülkemiz için büyük önem taşımaktadır. Savunma sanayii, teknolojik gelişmede de lokomotif rolü oynamaktadır. Savunma sanayiimizde sağlanacak teknolojik gelişmelerin, tüm sanayimizin rekabet gücünü artırmada önemli katkılar sağlayacağı açıktır. Ankara, savunma sanayiinde öne çıkan bir ilimizdir. Savunma sanayiinin gözde şirketleri Ankara’da bulunmaktadır. Şu anda sivil havacılıkta kullanılan tüm uçaklarda mutlaka Ankara’da üretilmiş bir parça vardır.
Başta OSTİM’de olmak üzere Ankara Sanayi Odası üyesi birçok KOBİ, savunma sanayimiz için mamul ve yarı mamul ürün sağlayarak gelişme imkanı bulmuştur. Son yıllarda savunma sanayimiz büyük gelişmeler kaydetmiştir. Savunma sektöründe yapılan ihracat her geçen gün artmaktadır. Ancak, tüm bu olumlu gelişmelere rağmen silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını karşılamada yerli sanayimizin ve Ankara’nın potansiyelinden daha fazla yararlanılması gerektiğini düşünüyoruz.
Şuay Alpay-Milli Savunma Bakan Yardımcısı
“KOBİ’LERE TEREDDÜTSÜZ GÜVENİYORUZ”
Ülkemizin havacılık ve uzay alanında son yıllarda kat ettiği mesafe göz önüne alındığında Türkiye dünyada önemli bir oyuncu haline gelmiştir. İktidara geldiğimizde savunmada yerlilik oranı yüzde 20’lerdeyken bu oranı yüzde 60’ların üzerine çıkarmış durumdayız. İlk günden itibaren sürdürdüğümüz kararlılıkla bu oranı savunma sanayii itibariyle yüzde 80’e ulaştırmayı hedefliyoruz.
Projelerin sonuçlanma sürelerini kısaltmak, ürünlerimizin ömrünü uzatmak, askerimizi yeni teçhizatlarla kuşatmak için durmadan çalışıyoruz. Burada özel sektör üreticilerimizin kamuyla birlikte çok ciddi bir çaba içerisinde olduğunu görmekten ve kendi aralarında işbirliklerini görmekten memnuniyet duyuyoruz.
Türkiye, teknolojiyi kullanan anlayışından teknoloji üreten anlayışa geçmiş ve hedeflerini sürdürülebilir sanayi ve teknolojik yetkinlik üzerine kurmuştur.
Sektör açısından yan sanayinin çok önemli olduğunun farkındayız. Bunu da dikkatle takip ediyoruz. Biz uçağı yapabiliriz. Ama uçağın üstündeki kompozit malzemeyle de onun içindeki karbon elyafa da her detaya inmek zorundayız ki gerçek bir sektörden söz edebiliriz. Biz, Türkiye’nin sanayisine, yan sanayisine ve KOBİ’lerine tereddütsüz güveniyoruz. Buradan savunma ve havacılık alanındaki önemli firmaları Türkiye’ye yatırım yapmaya davet ediyorum.