Avrupa Birliği tarafından fonlanan “Genç İstihdamın Artırılması İçin Ankara Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi” Teknik Destek Projesi, düzenlenen ilk etkinlikle start alıyor.
Ankara Kalkınma Ajansı’nın öncülüğünde ilerleyecek proje kapsamında 25 Ekim’de Ankara Hiltonsa’da melek yatırımcılık, kadın istihdamı gibi konularda yurtdışından örneklerle ve konuşmacılarla önemli bir etkinlik gerçekleşiyor. Etkinliğe katılım için LCV: Büşra Seçkin: +90 312 473 89 80 [email protected]
PANEL 1: “Ankara Tekno-Girişimcilik sisteminin mevcut durumundan hareketle, çok yönlü bir girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi amacıyla bir yöntemler karmasının oluşturulması’’
Moderatör: Alberto Gomez, AB Girişimcilik, Türkiye ve Orta Avrupa KOBİ Geliştirme Uzmanı
Katılımcılar: Endeavour Türkiye, Bilkent ve ODTÜ Teknopark (ve/veya başka), Ryan Academy Dublin, İrlanda Teknoloji İnkübatörü
Konular:
- Ankara girişimcilik ekosistemi yeni aktör ve araçları müdahil edebilmek için hali hazırdaki “tekno-altyapı odaklı” merkezlerden hareketle nasıl evrilmelidir?
- İster teknoloji-tabanlı ister ileri seviyede yenilikçi bileşenlere sahip, yenilikçi projeleri olan girişimcilerin tamamlanması ve bu girişimcilere yeni yollar sağlanmasında hangi aktörler önem arz eder?
- İrlanda gibi üniversiteler ve bunların teknoparkları/ofisleri dışında bir aktör ve girişimcilik merkezi çeşitliliğinin bulunduğu başka gelişmiş tekno- girişimcilik piyasalarında ekosistem nasıl gelişmiştir?
- Start-uplara yönelik daha fazla hibe veya kamu finansmanının start-up piyasasını tahrif etmeye devam edeceği dikkate alınarak, kamu kurum ve otoriteleri bu girişimcilik merkezlerinin tanıtılmasında nasıl bir yol izlemelidir?
- Bu güne kadar uygulanan mentorluk programları bu işlerle uğraşan gönüllü bireylerden ziyade ücretli danışmanların eğitimlerine odaklanmışken, Ankara’daki mentorlük ve diğer yardımcı hizmetler daha fazla nasıl desteklenebilir?
PANEL 2: ” Ankara tabanlı Melek Yatırımcı iletişim ağı oluşturma, başlangıç ve yatırım sermayesi”
Moderatör: Julio Fuster, Proje Takım Lideri
Katılımcılar: METUTECH-BAN, Galata melek yatırımcıları, DCP girişim sermayesi fonu, Baybars Altuntaş – EBAN Başkan Yardımcısı
Konular:
- Ankara’da iş meleği ağı oluşturmaya yönelik girişimlerden elde edilen deneyimler nelerdir, ve bu girişimlerin büyütülmesinde karşılaşılan güçlüklerin nedenleri nelerdir?
- Ankara-tabanlı start-uplar, İstanbul-tabanlı ve uluslararası melek yatırımcıları ve fonları gerçekçi bir şekilde nasıl araştırabilir ve bu aşamaya nasıl gelebilir?
- Ankara Kalkınma Ajansı gibi kamu sektörü kuruluşları bölgedeki melek/çekirdek yatırımlarına eş-finansman sunmak ve bunları teşvik etmek için neler yapabilir (eş-finansman, garanti fonu, dönüştürülebilir borç, vb.)?
EBAN ve diğer AB-tabanlı iş meleği kurumları Türkiye’deki manzaranın gelişmesi gerektiğine nasıl inandırılabilir, ve iş meleği/finansman ağları için başka ne gibi uluslararası ağ (network) fırsatları vardır?
- Yatırımlara yönelik iyi projeler/start-uplar hazırlanabilmesi için, bilinmesi ve AKA ve diğer kurumlar tarafından tanıtılması gereken değerleme yöntemleri (EBAN, Keiretsu, SBA, IDDA vs.) nelerdir?
PANEL 3: ‘‘Kadın Girişimciliğin Yenilikçiliğe Katılımının Artırılması”
Moderatör: Christina Davis, NİRAS İsveç Toplumsal Cinsiyet Proje Uzmanı
Speakers: Kadın derneklerini temsilen 3 kadın girişimci, Teknopark kadın temsilcisi , EBRD Türkiye Kadın İşletmecilere Finansman ve Destek Programı
Konular:
- Diğer bölgelere kıyasla Ankara’daki kadın girişimcilerinin katılımı ve ekosistemdeki genel durumu nedir? Kadın girişimcilerin durumu özellikle teknoloji ve yenilikçi girişimcilik alanlarında nasıl?
- Teknoparklarda, inkübasyon ve diğer merkezlerde kadın girişimciliğini etkin bir şekilde desteklemek ve teşvik etmek adına nasıl faaliyetlerde bulunulmalıdır?
- Kadın girişimciliği ve iş dernekleri/STK’lar kadınların hizmetlere, fonlara ve diğer ihtiyaçlarına ulaşmalarına nasıl destek olabilir ve bunları nasıl teşvik edebilir?
- Girişimcilikte kadınların katılımını artırmak ve destek platformları sağlamak konusunda uluslararası (özellikle AB üyesi İskandinav ülkeleri) tecrübe ne yöndedir?
- EBRD küçük işletmelere yönelik ulusal destek ve finansman (bankalarla işbilirliği halinde) programı nasıl devam edecektir; bu programdan alınan dersler belirli bir kadın yenilikçi/teknolojik girişimcilik programına nasıl dahil edilebilir?
- Kadın girişimciliğini destekleyen tüm programlar ve girişimler için gerçekçi hedefler/göstergeler nelerdir?